Blogi

Kesäretki 2020

Maanantai 29.6.2020 - Emmi Virtanen

Laukut pakattuna, aurinko hellimässä kasvoja ja puheensorinaa Hahdenniemen satamassa lähdössä kohti Karhunluotoa. Tytöt ovat vaihtaneet arkivaatteet uikkareihin ja ottavat aurinkoa kunnostetun Aina-laivan kannella. Vuoden 2020 kesäretki voi alkaa.

Ajomatkalla uudet apuohjaajat tekivät punoksia ja loppumatkasta syötiin tortilloja ja valmistauduttiin rantautumaan. Karhunluotoon päästyä suurin osa vaihtoi arkivaatteet uimapukuun ja nopeimmat ensimmäiset olivat jo hypänneet Ainan kannelta veteen. Vesi oli mielestäni hyytävän kylmää, mutta ei se muiden menoa haitannut. Vanhimmistakin ohjaajista lopulta kuoriutui vesipetoja ja ei malttanut tulla enää vedestä pois. Mutta ei uiminen suinkaan siihen päättynyt vaan me lähdimme vielä saunaan ja saunassa halukkaat pääsivät rannasta uimaan.    

Pesun jälkeen kruunasimme uuden apuohjaajan Ellan ja teimme uusille appareille apparikasteen. Appari kasteessa turvauduttiin tuntoaistiin ja makuaistiin, kun silmät oli sidottuna. Heidän piti koskea ja tunnustella levää, lehtiä ja erilaisia ruoka-aineita ja arvata, mitä ne olivat.

Appari kasteen jälkeen alkoi matka kohti Ominaisia. Kello oli jo yli yksitoista illalla. Ominainen on Paraisilla sijaitseva valtion omistama saari, jolla on hyytävä historia. Saareen vietiin aikoinaan vainajia, joita kirkko ei suostunut hautaamaan siunattuun maahan. Kansanperinteessä saarella on pelottava maine, sillä sitä pidetään kirottuna ja siitä kerrotaan kummitustarinoita. Tarinan mukaan etenkin keskiyön jälkeen siellä voi kokea yliluonnollisia asioita. 

Matkalla Ominaisiin ohjaajat pelasivat korttia, osa nukkui matkan ja osa ihasteli auringon laskua ja ihania illan hämäriä maisemia. Kun päästiin kohteeseen kerrattiin Ominaisten historiaa ja kerrottiin viime kokemuksesta kun käytiin ominaisissa. Useammalla ohjaajalla on yliluonnollisia kokemuksia saaresta. Saaren asti ei pääse Aina-laivalla, laiva piti ajaa kiinni Saaren edustan hiekkapohjaan ja ankkuroitua. Tunnelma oli jännittynyt kun ensimmäiset kuusi lähtivät Ainasta soutuveneellä saareen. Olin itse ensimmäisten joukossa. Saari oli kaunis ja tuntui kuin olisi aistinut jonkun asuvan jopa saarella. Kaikki me kunnioitettiin saarta ja käyttäydyttiin sen mukaan. Ennen Ominaisten tutkimista ohjaaja Sanni kyseli muiden fiiliksiä. Kaikilla vaikutti olevan hauskaa ja pieni jännitys vilisi selkäpiissä. Kun kaikki olivat päässeet soutuveneellä rantaan niin matka alkoi. Lähdimme kaikki yhdessä kävelemään Rymättylän seurakunnan pystyttämälle ristille. Risti oli kiinnitetty kiveen ja kivessä oli laatta jossa kerrottiin Rymättylän siunanneen saaren ja pystyttäneet ristin saarelle. Luimme laatan ääneen ja sen jälkeen tuli syvä hiljaisuus. Kuuntelimme saarella mahdollisia ääniä. Tunnelma oli rauhallinen ja mystinen. Tuntui kuin että jos saarella tosiaan asui joku oli se yhtä jännittynyt meidän vierailusta kun me saaresta. Istuimme noin tunnin ja metsästä kuului muutama oksan rusahdus. 

Noin kello kaksi me lähdimme takaisin Ainalle. Jokainen sai mennä saarelta omaa reittiä. Ja osa meni rantaviivaa ja osa metsää. Itse menin metsää pitkin ja se oli rauhallinen. Maasto metsässä oli ihana. Maa oli pehmeää ja sammaleen peitossa. Metsä oli täynnä lahonneita ja kaatuneita puita ja tuntui että joku olisi vähän seuraillut meidän kulkua metsän läpi. Ohjaaja Sanni oli kulkenut rantaviivaa ja oli nähnyt kiven missä oli raapimajälkiä. Jäljet olivat kuin kynsillä raavittu kiveen joka kuulostaa ja näyttää mahdottomalta. Eikä me tulla varmaan ikinä tietämäänkään, että kuka tai mikä sellaista jälkeä saisi kiveen tehtyä. 

Päästyä Ainaan me lähdimme takaisin Karhunluotoon, jossa osa yöpyi teltassa ja osa Ainassa. Ja omalta osalta nukuin hyvin ja tämä päivä jää lämpimästi muistoihin.  

Kiitos kaikille huikeasta reissusta!

 
 

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Harjoittelussa Raision Pinskuilla

Keskiviikko 12.2.2020 - Emilia Yliniitty

Heinäkuussa Raision Pinskuilla aloitti harjoittelija, joka toimii apuna toimistolla ja toiminnassa järjestökoordinaattorin tehtävissä. 

Nimeni on Emilia Yliniitty. Olen 22 vuotias ja aloitin harjoittelun Raision Pioneereilla heinäkuussa. Aloitin toiminnassa mukana vapaaehtoisena vuonna 2017. Kouluttauduin ensin ohjaajaksi ja myöhemmin vielä vanhemmaksi ohjaajaksi toiminnan kautta järjestettävissä koulutuksissa.

Kun jäin työttömäksi 2019 alkuvuodesta minulle tarjoitui paikka Raision Pioneereilta harjoittelijana. Minulla ei ollut juurikaan tietoa siitä mitä harjoittelu käytännössä merkitsee mutta se sai kuitenkin mielenkiintoni heräämään. 

1.7.2019 alkoi ensimmäinen päiväni Raision Pioneereilla. Lasten ja nuorten järjestön toiminta ei ehkä ollut avautunut minulle vapaaehtoisen näkökulmasta niin selkeäksi mitä se minulle on avautunut nyt harjoittelijan silmin. Tähän työhön liittyy paljon organisointia, paperityötä, suunnittelua, edustamista, rahanhallintaa ja melkeinpä kaikkea mahdollista mitä kuvitella saattaa. Välillä joudut jopa käsin pumppaamaan kesähelteellä satoja litroja polttoainetta säiliöön jotta järjestön omistuksessa oleva Aina laiva saadaan tankattua. Iso hatun nosto tähän väliin kaikille järjestö työntekijöille koska tämä jos joku työ vaatii joustavuutta.

Olen tykännyt harjoittelussa eniten siitä, että pääset kehittämään itseäsi monin eri tavoin, kuten suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdessä toiminnanohjaajan ja vapaaehtoisten kanssa erilaisia tapahtumia. Minulle annettiin mahdollisuus luoda Englannin kielen kurssi meidän toiminnassa oleville aikuisille jotka tarvitsevat kertausta ja hieman rohkaisua käyttää Englannin kieltä. Kaikkein palkitsevinta koko työssä on kun sinulla on mahdollisuus luoda lapsille ja nuorille vapaa-ajan toimintaa. Sosiaalisena ihmisenä on ollut myös ilo huomata kuinka paljon erilaisia ihmisiä mahtuu meidän toimintaan mukaan ja aina mahtuu lisää.

Kun kuulin ensimmäisen kerran harjoittelu mahdollisuudesta en osannut kuvitella kuinka paljonkaan se minulle voisi antaa. Raision Pioneereja voin suositella sellaiselle ihmiselle jolle suunnittelu, organisointi ja toteutus on mieleen. Myös lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja vapaa-ajan toiminnasta kiinnostuneelle tämä on oiva paikka nähdä ja oppia erilaisia asioita.

EY_EY.jpg

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Taijan ensimäinen vuosi toiminnanohjaajana

Torstai 23.1.2020 - Taija Kainulainen


Ensimmäinen vuoteni toiminnanohjaajana Raision Pinskuissa vierähti nopeasti. Vuoteen mahtuu paljon onnistumisia sekä uusien asioiden oppimista. Sain tutustua uusiin ihmisiin sekä kokea hienoja hetkiä toiminnassamme lasten ja nuorten sekä vapaaehtoisten parissa. Minulla on vuoden aikana ollut iso joukko toimijoita tukenani ja olemme yhdessä kehittäneet toimintaamme. Aloitin myös koulun vuoden 2019 alussa, opintoni nuoriso ja yhteisöohjaajaksi on antanut minulle paljon avaimia työssä toimimiselle.
Vuosi 2020 on alkanut ja toimintamme on täydessä käynnissä. On ollut hienoa huomata kuinka vuodet vaihtuvat, mutta toimijamme pysyvät. Pinskujen toiminta on aina ollut minulle tärkeää ja työssäni olen huomannut, kuinka tärkeää se on myös lapsille, nuorille ja vapaaehtoisillekin. Tulemme tekemään myös tästä vuodesta monipuolisen sekä tavoitteellisen ja antamaan mahtavia elämyksiä toiminnassa mukana oleville.

”Odotan innolla tulevia haasteita, hienoja kokemuksia sekä yhteisiä hetkiä lasten, nuorten ja vapaaehtoisten kanssa.” olivat minun lopetus sanat, kun tiedotettiin minun työni alkamisesta toiminnanohjaajana Raision Pinskuilla. Tämä lause kuvaa edelleen sitä mitä tunnen ja mitä odotan myös tulevilta vuosilta.

MA_3.jpg

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Koulutus on paras tapa kehittää toimintaa

Keskiviikko 31.10.2018 - Sanni Karlström

Raision Pinskut ovat ottaneet vaiheittain käyttöön Pinskuliiton valtakunnallisen ohjelma- ja koulutusuudistuksen tänä vuonna. Alkuvuodesta pohdimme miten otamme ohjelmauudistuksen tarjoamat mahdollisuudet käyttöön toiminnassa? Halusimme kouluttaa apuohjaajat uuden koulutuksen mukaisesti, kuitenkin tuli väistämättä eteen seikka, miten vanhemmat ohjaajat voivat tukea nuoria, jollei ohjelmauudistus ole vielä hanskassa? Tästä syystä päätimme kouluttaa / päivittää myös vanhempien ohjaajien osaamista.

appariiiiiit.jpg

Ohjelmauudistus inspiroi kehittämään toimintaa

Ohjelmauudistus luo mahdollisuuden nostaa toiminnan volyymia jokaisessa osastossa ympäri maan, työkalut haastaa luomalla mahdollisuuksia jakaa enemmän vastuuta vapaaehtoistoimijoiden kesken. Selkeä linja sekä kasvatukselliset tavoitteet näyttäytyvät myös lasten vanhemmille harrastustoimintaa valittaessa merkittävänä tekijänä. Tämä luo myös yhteneväisyyden tunnetta järjestön sisällä toimijoiden kesken. Ohjelmauudistus kiteyttää toiminnan arvot ja kasvatuksellisen päämäärän, toimintaohjelman kuusi teemaa alalohkoineen tekee toiminnan suunnittelusta selkeää ja tavoitteellista. Toimintaa järjestäessä työkaluna toimii pioneerimenetelmä, joka tekee toiminnan suunnittelusta vaivatonta ja toiminnan järjestäjä ikään kuin huomaamattaan ottaa kaikki tarvittavat osa-alueet huomioon tämän työkalun avulla.

Kokemuksia uudesta koulutuksesta

"Koulutus antoi nuorille hyvän pohjan aktiviteettien suunnitteluun ja toteutukseen."

Koulutimme uusia apuohjaajia kevättalvella. Uusi koulutusmenetelmä eroaa merkittävästi vanhasta koulutuspohjasta. Koulutusuudistuksessa on otettu huomioon se, että kaikenlaiset oppijat saavat hyödyn irti materiaalista. Nuorten näkökulmasta he saivat paljon tietoa, kuitenkin kokonaisuus oli selkeä ja ymmärrettävä. Koulutus antoi nuorille hyvän pohjan aktiviteettien suunnitteluun ja toteutukseen sekä selkeitä menetelmiä lasten kanssa toimimiseen. Koulutimme vanhempia ohjaajia koko kevään ajan kerran viikossa. Vanhemmat ohjaajat kokivat tärkeäksi omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisen ohjaustehtävissä. Lisäksi koulutettavat saivat kehittää toiminnan sisältöjä sekä suunnitella jopa haastavia kokonaisuuksia. Kouluttajan näkökulmasta teoriatiedon yhteyteen on mahdollista tuoda toiminnallisia sisältöjä ja käytännön esimerkkejä entistä helpommin.

Ohjaamisharjoituksessa kokeillaan opittua käytännön kautta

"Kouluttajina olimme suorastaan häkeltyneitä apuohjaajien tasokkaasta ohjaamisharjoitustasosta."

Nykyisessä koulutusohjelmassa vanhan kirjallisen kokeen korvaa toiminnallinen ohjaamisharjoitus. Ohjaamisharjoitus on eräänlainen kurssin päättötehtävä. Ohjaajakandidaatti järjestää tapahtuman tai sellaisen osan vanhemman ohjaajan tukemana, arvioi itse toimintaansa ja saa palautetta tukiohjaajalta. Ohjaamisharjoitus on koulutettavan näkökulmasta mielekäs tapa näyttää oma osaaminen, ohjaamisharjoituksen sisällön saa toteuttaa alusta loppuun asti itse. Kouluttajan näkökulmasta koulutukseen osallistuneet haastoivat itseään läpi kurssin, löytäen omia vahvuuksiaan. Kouluttajina olimme suorastaan häkeltyneitä apuohjaajien tasokkaasta ohjaamisharjoitustasosta.

Avainsanat: pinskut, ohjelmauudistus, raision pinskut, koulutus