M/S Ainan historia

Kunnioitettavasti jo 110-vuotias, Göteborgista kotoisin oleva entinen troolari, M/S Aina on tänä päivänä edelleenkin hyvin pidetty.

Ainan ensimmäinen elämä

Pieni Pala Peräsintä -kirjaa varten selvitettiin Aina-aluksen vaiheita Ruotsissa. Selvitystä teki Jorma Aaltonen, joka asuu Ruotsissa Halmstadissa. Jorma haastatteli Bovallstrandin kotiseutuyhdityksessä toimivaa Per-Olof Thorvalssonia. Thorvalsson muisti vielä ajan, jolloin laiva oli Bovallstrandissa. Meidän tietojemme mukaan alus on rakennettu vuonna 1914, mutta Per-Olofin mielestä Aina olisi rakennettu jo vuonna 1908. Sekaannusta aiheuttaa seikka, että saman nimisiä aluksia on Bovallstrandissa kaksi. Ainan ensimmäinen omistaja oli nimeltään Johan Norden, jolta laivan peri hänen poikansa Isidor Norden. Alkuperäiseltä nimeltään Aina oli Svea. Bovallstrandista alus kuljetti kappaletavaralastia Göteborgiin, kunnes se myytiin vuonna 1950 Ulvesundiin. Ainan Suomeen saapumisesta ei ole tarkkaa tietoa. Kuitenkin tiedetään, että Suomeen saavuttuaan se seisoi laitureissa toimettomana useita vuosia ja näin ollen pääsi pahasti rappeutumaan tuona aikana. Vuonna 1977 Aina-laivan osti Kuusistolainen kirjakauppias Turun kaupunginvoudin pakkohuutokaupasta. Alus oli aiemmin ulosmitattu eräältä henkilöltä, jolla laiva oli ollut huvialuksena. Kirjakauppias myi Aina-laivan Raision Pioneereille 28 000 markan hinnalla. Pioneerit ottivat pankista lainaa, lainan takasi kymmenen uskaliasta henkilöä. Tästä alkoi uskomaton talkoo- ja kunnostustyö vapaaehtoisten voimin. Ulkopuoliset suhtautuivat varsin epäilevästi projektiin. Työn edistyessä Aina alkoi herättää kiinnostusta. Talkoolaiset olivat päättäväisiä ja tulosta alkoi syntyä. Talkootunteja laskettiin kertyneen n. 19 000 miestyötuntia. Puolen vuoden aikana alukseen rakennettiin sisätilat, ajohytti sekä uusittiin kansilaudoitus. Tästä alkoi Ainan uusi elämä Raision Pioneerien hoivissa.

Uuden elämän alku

Yhteinen matka alkoi Turun Aurajoesta vuonna 1983, jonne Göteborgista kotoisin oleva entinen troolari m/s Aina oli saapunut. Kymmenen miestä oli takaamassa lainaa, jolla Raision Pioneerit hankivat aluksen omistukseensa. Lukemattomien talkootuntien jälkeen Ainalla purjehdittiin uuden alun neitsytmatka juhannuksena 1984. Tämän lähes neljänkymmenen vuoden aikana Aina on tullut tutuksi tuhansille lapsille, nuorille ja aikuisille. Ainalla on ollut halki vuosien vilkasta leiri- ja leirikoulu toimintaa, prometheus-leirejä, virkistysretkiä, syntymäpäiviä kuin häitäkin. Aina on yhdistänyt monia ihmisiä, tarjoten nuorille haastetta ja mahdollisuuksia merenkulun sekä ympäristön saralla ja jopa väylän ammatilliseen tutkintoon. Aluksemme on edelleen arvonsa mukaisessa kunnossa, josta haluamme kiittää vapaaehtoistoimijoitamme. Samoin kiitos kuuluu yhteistyökumppaneille ja ystäville, tukenne on meille ensiarvoisen tärkeää.

Pieni Pala Peräsintä- kirja

Pieni Pala Peräsintä- kirja kertoo Raision Pioneerien Aina-aluksen vaiheista ja matkoista 20-vuoden ajalta. Kirja on kirjoitettu vuonna 2004. Kirjoittaja Juha Virtanen. Kirjan voi ostaa tilaamalla sen sähköpostitse: raisio@pinskut.fi

Kuva: M/S Aina -laivan 110-vuotis logo.