Blogi

Seikkailu Suomenlahdella kiertueen näytetulokset julkaistaan syksyn aikana!

Maanantai 23.6.2014 klo 23:40


Raision Pioneerien Nuorille Suomenlahti tutuksi projekti ja sen Seikkailu Suomenlahdella kiertue Raisiosta aina Haminaan asti on kuluneen kymmenen päivän aikana tarjonnut lapsille ja nuorille puitteet sukeltaa pintaa syvemmälle Itämereen.

Matkalaiset ovat oppineet ja havainneet valtavasti Itämeren vesistön tilasta, lisäksi tätä tietoa lapset ja ohjaajat ovat jakaneet kaikille kiinnostuneille Lasten Itämeri!- tapahtumissa kuudessa kaupungissa Itämeren rannikolla.

Itämeren tila on jokseenkin huolestuttava. Itämerellä on yhdeksän maata ympärillään ja Ihmisten aiheuttamat maataloussaasteet ja yksittäisten henkilöiden jättämät roskat kuormittavat Itämerta huomattavasti. Tälle ei saada tarpeeksi huomiota vaikka Suomella onkin eniten rannikkoa tämän meren rannalla.

Usein vesistö näyttää pinnan päällä hyvältä, kuitenkin suurimmat ongelmat löytyvät pinnan alta. Happikato on suuri ongelma ympäri Itämerta, parempaan päin ollaan toki menossa.

Happikato yksinkertaisuudessaan on sitä, kun vesi muuttuu sameaksi ja saastuneeksi, tällöin auringon valo ei pääse tarpeeksi syvälle pohjaan asti. Kun pohjalla olevat kasvit ja kasviplanktonit eivät saa auringonvaloa, eivät ne voi tuottaa happea Itämereen. Meren pohja jää näin hapettomaksi koska vesi ei kierrä Itämeressä samalla tavalla kuin esimerkiksi Atlantin valtameressä.

Viimeisinä päivinä haastatellessamme useimmat leiriläisistä, kävi ilmi että projektin ja leirin tavoitteet on saavutettu. Eli herätetty tietoisuutta nuorten ja lasten keskuudessa Itämeren tilasta. Kaikki lapset olivat hereillä siitä mitä Itämeressä tapahtuu, mitä sen suojelemisen eteen voi ja kannattaa tehdä, ja mitä kannattaa jättää tekemättä. Lapsille jäi myös mieleen mistä saasteet tulevat mereen ja mitä saasteet aiheuttavat Itämeren kasveille ja kaloille. Useimmat aikovat myös kertoa kotona kavereille ja perheelle kierrättämisen, Itämerensuojelun ja kestävämmän kehityksen tärkeydestä.

Mikään kesäkoulu Seikkailu Suomenlahdella leiri ei kuitenkaan ollut. Vaan lasten leiri. Kysyimme myös lapsilta mikä oli kivointa leirillä. Ja vaikka vesistön tutkiminen oli monen mielestä kiinnostavaa ja kivaa touhua, löytyi leirin parhaiden asioiden joukosta kestosuosikit, samat mistä jokainen kesäleiri on tehty. Aurinko, uiminen ja kaverit.

Seikkailu Suomenlahdella kiertueen havainnot ja näytetulokset julkaistaan kokonaisuudessaan tulevan syksyn aikana kaikkien nähtäville sähköisesti kuin myös jossain kirjallisessa muodossa.