Blogi

Puoli vuotta toiminnanohjaajana!

Tiistai 15.8.2023 klo 12.58

Raision Pinskujen toiminnanohjaajan tehtävässä aloitti 1.2.2023 alkaen Suvi Kulmala.

Suvilla on historiaa Raision Pinskujen toiminnassa jo yli kolmentoista vuoden takaa. Mutta mikä sai aikaan päätöksen lähteä työntekijäksi ja miten tämä ensimmäinen puoli vuotta on mennyt?

- Muistan edelleen, kuinka joskus teini-ikäisenä seurasin silloisen työntekijän tekemisiä vierestä vapaaehtoisen näkökulmasta. Silloin sanoin, että ”tää on kyllä sellasta hommaa, että musta ei ikinä tänne työntekijää tule”. Silloin työ näytti teinin silmin pitkälti papereiden pyörittämiseltä ja pohdinnalta, kuinka toiminta saadaan järjestettyä rahalliset ja toiminnalliset resurssit huomioiden.

Kuitenkin olen ollut johtokunnassa mukana vuodesta 2014 lähtien, josta viimeiset kaksi vuotta puheenjohtajana ennen työntekijäksi siirtymistä. Kun entinen työntekijä alkoi puhua aikeistaan vaihtaa työpaikkaa, aloin pohtia, olisiko minusta työntekijäksi. Pohdinta jatkui jonkin aikaa, kunnes tajusin sen jäävän selvittämättä, ellen edes yritä. Ilmoitin halukkuuteni hommaan ja lopulta siinä kävi niin, että minut valittiin jatkajaksi.

Ensimmäinen puoli vuotta on ollut antoisa ja aika tuntuu menneen järkyttävän nopeasti. Paljon on ollut onnistumisen hetkiä, mutta valehtelisin jos väittäisin, etten olisi välillä myös epäonnistunut. Niistä on kuitenkin opittu ja menty eteenpäin. Olen oppinut valtavasti uusia asioita, mutta edelleenkin kaipaan varmistelua joissakin asioissa. Olenkin kiitollinen siitä, että mulla on taustalla mahtava tukijoukko näitä hommia tekemässä ja ilman heitä en kyllä tätä toimintaa pystyisi yksin pyörittämäänkään! Jännitin, kuinka esimerkiksi saan järjestettyä leirit, melonnan ja tapahtumat kaiken toimistotyön ohella. Kuitenkin tämän vuoden mennyt toiminta on ylittänyt omat odotukseni täysin ja kaikki on sujunut hyvin. Nyt katseet käännetään syksyyn ja odotankin innolla tulevaa, että pääsen oppimaan lisää tästä työstä ja tarjoamaan matalan kynnyksen harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. He kuitenkin ovat tässä työssä tärkeintä ja heille tätä toimintaa tehdään.

Eilen Raision Pinskujen toimistolla aloitti myös yhteisöpedagogiopiskelija Saara, tervetuloa mukaan toimintaan!

20230421_0946593.jpg

Avainsanat: Raisionpinskut, Pinskut, toiminnanohjaaja

Toimintatuntikerhon kuulumisia kevätkaudelta

Tiistai 24.5.2022 - Taija Kainulainen

Raision Pinskut ovat olleet mukana myös kevätkaudella Raisio Harrastaa- mallissa. Olemme tarjonneet neljässä eri koulussa viikoittaista kerhotoimintaa. Toimintatuntikerhon sisältö on koostunut kädentaidoista, luontoliikunnasta, pihapeleistä, retkistä ja luontotehtävistä. 

Kevään aikana kerhoissa on toteutettu suuri määrä lasten toiveiden mukaisia aktiviteetteja kuten, tehty talvisia tutkimuksia, pelailtu ulkopelejä, askarreltu vappunaamareita, tehty retkiä lähiympäristöön, tutkittu luontoa eri välineillä ja tietenkin vietty aikaa yhdessä hauskojen aktiviteettien parissa. Kerhokauden päätimme lasten toiveiden mukaisesti picnikillä, herkutelle ja kuunnellen musiikka ja nauttien kesäisestä ilmasta.

Nimeton_suunn.malli_34.png

Raisio Harrastaa- malli on mahdollistanut meille mahtavan tavan järjestää matalankynnyksen toimintaa alakouluikäisille lapsille koulupäivien yhteydessä. Tämä harrastusmuoto on mahdollistanut useille lapsille mahdollisuuden maksuttomaan viikoittaiseen harrastustoimintaan.

Kysyimmekin palautteiden lomassa lapsilta, pitävätkö he Toimintatuntikerhoa harrastuksena ja kaikki vastasivat "kyllä". Palautteista kävi ilmi myös lasten osallisuuden merkitys ja sen toteutuminen kerhossamme, tämä asia on yksi tärkeimmistä kun järjestämme lapsille toimintaa. Useat lapset myös suosittelevat kerhotoimintaa kavereille uudeksi harrastukseksi ja tämä osoittaa kerhotoiminnan merkityksen lasten arjessa. Tärkeintä on kuitenkin yhdessä viettetty aika ja elämyksien kokeminen sekä se miten mahdollistetaan lapsille välitön läsnäolo kavereiden ja turvallisten aikuisten kanssa. 

Raision Pinskut haluavat kiittää kaikkia kerholaisia ja ohjaajia kuluvasta kaudesta ja toivotamme kaikille oikein mukavaa kesää! Nähdään taas toiminnan parissa.

Nimeton_suunn.malli_35.png

Fiilikset mahtavasta kokemuksesta!

Torstai 28.4.2022 - Julia Kainulainen

Työkokeiluni Raision Pinskuilla on sujunut todella hyvin, aluksi oli vaikeaa saada kiinni uusista työtehtävistäni, mutta pienellä ponnistelulla ja ahkeralla työn teolla kaikki alkoivat sujua. Viikoittaisten kerhojen suunnittelu, toteutus ja arviointi on mieluisaa ja kivaa puuhaa, lapset kerhossa ovat mahtavia ja työkaveritkin on ollut rentoja ja on ollut ilo tutustua heihin. Tämä työkokeilu jakso antoi minulle intoa, sekä varmuutta tuleviin opintoihini. Joten haluan kiittää Raision Pinskuja, että sain tulla teille työkokeiluun oli mahtava ja oppivainen kokemus! Jatkan uusien oppien kera vapaaehtoistoimintaani Pinskuissa, nähdään!

Blogikuva.jpg

Raision Pinskut mukana Raisio Harrastaa- mallissa!

Maanantai 20.12.2021 - Julia Kainulainen

Raision Pinskut ovat mukana Raisio Harrastaa- mallissa, joka on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen tukemaa harrastamisen Suomen mallia. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Raision Pinskut tarjosivat Toimintatunti nimistä kerhotoimintaa neljässä koulussa syyskaudella, kerhot järjestettiin koulun pihalla ja sen lähiympäristössä. Kerhon ohjelma on lasten kanssa yhdessä suunniteltu ja lasten osallisuus on kantanut läpi koko kauden.

kerho1.jpg

Kerho on sujunut loistavasti, monen laista puuhaa on keksitty lapsille. Kerhossa ollaan päästy tekemään luontotehtäviä lähiympäristössä, pelailtu pihapelejä, tehty eväsretkiä, maalattu tauluja sekä seikkailtu rastiradoilla.

kerho2.jpg

Lasten palautetta kerhostamme:

”mukavat ohjaajat”

” kivaa ohjelmaa”

”kivaa ohjelmaa, toivoisin enemmän jalkapalloa”

”onneksi kerho jatkuu keväällä, on niin kivaa olla kerhossa”

Kauden päätteeksi keräsimme lapsilta myös ideoita tulevaan kevään kerhokauteen, lapset toivoivat mm. luistelua, eväsretkiä, lautapelien pelailuja ja kaikkea muuta riemukasta puuhaa. Odotamme innolla tulevaa kerhon kevät kautta.

kerho3.jpg

Työkokeilussa Raision Pinskuilla

Maanantai 4.10.2021 - Julia Kainulainen

Olen Julia Kainulainen, 19 vuotias ja asustelen Turussa. Olen ollut pienestä asti Pinskujen toiminnassa mukana eli monta vuotta takana. Aloitin Pinskuilla kerholaisena ja leiriläisenä siitä sitten leireille apuohjaajaksi ja ohjaajaksi. Olen todella sosiaalinen ja tulen kenen kanssa vaan toimeen, joten koen että tämä Pinsku toiminta on sitä mitä haen elämältäni. Aloitin työkokeilun 4.10.2021 Raision Pinskuilla. Odotan innolla työkokeilulta uusia haasteita, monipuolista tekemistä sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.

Ensimmäisillä viikoilla pääsen järjestelemään Myrskyleirin toimintaa ja siihen kuuluvia työtehtäviä. Leirin järjestelyyn on kiva lähteä mukaan, koska sillä tavalla saa haastaa itseään ja oppii uutta.

Nähdään Pinskutoiminnan parissa!

JULIA.jpg

Avainsanat: pinskutoiminta

Raision Pinskujen uusi puheenjohtaja

Keskiviikko 17.3.2021 - Suvi Kulmala

Raision Pinskujen johtokunta valitsi 04.03.2021 sääntömääräisessä vuosikokouksessaan uuden puheenjohtajan.
Tässä Suvin esittely, sekä hänen mietteitään tulevasta.


Kuka minä olen?
- Nimeni on Suvi Kulmala, olen 21 vuotias ja asustelen Naantalissa. Ammatiltani olen lähihoitaja ja työskentelen kotihoidossa.
Taustaa Pinskuissa löytyy jo reilun yhdentoista vuoden takaa. Aloitin itse ensin kerholaisena, siirtyen siitä leiritoimintaan leiriläiseksi.
Aika pian jo huomasinkin, että haluan jatkossa kouluttaa itseäni apuohjaajaksi, ohjaajaksi ja niin edelleen.
Kuitenkin parin viime vuoden aikana kerho- & leiritoiminta on osaltani jäänyt vähemmälle töiden vuoksi.
Olen myös pidemmän aikaa toiminut muutamassakin eri luottamustehtävässä Pinskuilla, kuten mm. liiton edustajiston varajäsenenä, sekä jo seitsemän kautta Raision Pinskujen johtokunnan jäsenenä.

Miksi lähdin puheenjohtajaksi?
- Koen kaipaavani uusia haasteita oman mielenkiinnon pysyvyyden sekä uusien kokemuksien vuoksi. Suurin syy kuitenkin oli se, että haluan entistä vahvemmin olla mukana tekemässä päätöksiä lasten ja nuorten hyväksi.

Johtokunnan järjestäytymiskokous on nyt takanapäin, jonka jälkeen huomasin että pieni jännittämiseni oli aivan turhaa! Kokous sujui kaikin puolin hyvin, sillä olen saanut hyviä oppeja jo vuosien ajan.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin avoimin ja rohkein mielin, hyvällä ja toimivalla kokoonpanolla!

20210316_184455.jpg

Kesäretki 2020

Maanantai 29.6.2020 - Emmi Virtanen

Laukut pakattuna, aurinko hellimässä kasvoja ja puheensorinaa Hahdenniemen satamassa lähdössä kohti Karhunluotoa. Tytöt ovat vaihtaneet arkivaatteet uikkareihin ja ottavat aurinkoa kunnostetun Aina-laivan kannella. Vuoden 2020 kesäretki voi alkaa.

Ajomatkalla uudet apuohjaajat tekivät punoksia ja loppumatkasta syötiin tortilloja ja valmistauduttiin rantautumaan. Karhunluotoon päästyä suurin osa vaihtoi arkivaatteet uimapukuun ja nopeimmat ensimmäiset olivat jo hypänneet Ainan kannelta veteen. Vesi oli mielestäni hyytävän kylmää, mutta ei se muiden menoa haitannut. Vanhimmistakin ohjaajista lopulta kuoriutui vesipetoja ja ei malttanut tulla enää vedestä pois. Mutta ei uiminen suinkaan siihen päättynyt vaan me lähdimme vielä saunaan ja saunassa halukkaat pääsivät rannasta uimaan.    

Pesun jälkeen kruunasimme uuden apuohjaajan Ellan ja teimme uusille appareille apparikasteen. Appari kasteessa turvauduttiin tuntoaistiin ja makuaistiin, kun silmät oli sidottuna. Heidän piti koskea ja tunnustella levää, lehtiä ja erilaisia ruoka-aineita ja arvata, mitä ne olivat.

Appari kasteen jälkeen alkoi matka kohti Ominaisia. Kello oli jo yli yksitoista illalla. Ominainen on Paraisilla sijaitseva valtion omistama saari, jolla on hyytävä historia. Saareen vietiin aikoinaan vainajia, joita kirkko ei suostunut hautaamaan siunattuun maahan. Kansanperinteessä saarella on pelottava maine, sillä sitä pidetään kirottuna ja siitä kerrotaan kummitustarinoita. Tarinan mukaan etenkin keskiyön jälkeen siellä voi kokea yliluonnollisia asioita. 

Matkalla Ominaisiin ohjaajat pelasivat korttia, osa nukkui matkan ja osa ihasteli auringon laskua ja ihania illan hämäriä maisemia. Kun päästiin kohteeseen kerrattiin Ominaisten historiaa ja kerrottiin viime kokemuksesta kun käytiin ominaisissa. Useammalla ohjaajalla on yliluonnollisia kokemuksia saaresta. Saaren asti ei pääse Aina-laivalla, laiva piti ajaa kiinni Saaren edustan hiekkapohjaan ja ankkuroitua. Tunnelma oli jännittynyt kun ensimmäiset kuusi lähtivät Ainasta soutuveneellä saareen. Olin itse ensimmäisten joukossa. Saari oli kaunis ja tuntui kuin olisi aistinut jonkun asuvan jopa saarella. Kaikki me kunnioitettiin saarta ja käyttäydyttiin sen mukaan. Ennen Ominaisten tutkimista ohjaaja Sanni kyseli muiden fiiliksiä. Kaikilla vaikutti olevan hauskaa ja pieni jännitys vilisi selkäpiissä. Kun kaikki olivat päässeet soutuveneellä rantaan niin matka alkoi. Lähdimme kaikki yhdessä kävelemään Rymättylän seurakunnan pystyttämälle ristille. Risti oli kiinnitetty kiveen ja kivessä oli laatta jossa kerrottiin Rymättylän siunanneen saaren ja pystyttäneet ristin saarelle. Luimme laatan ääneen ja sen jälkeen tuli syvä hiljaisuus. Kuuntelimme saarella mahdollisia ääniä. Tunnelma oli rauhallinen ja mystinen. Tuntui kuin että jos saarella tosiaan asui joku oli se yhtä jännittynyt meidän vierailusta kun me saaresta. Istuimme noin tunnin ja metsästä kuului muutama oksan rusahdus. 

Noin kello kaksi me lähdimme takaisin Ainalle. Jokainen sai mennä saarelta omaa reittiä. Ja osa meni rantaviivaa ja osa metsää. Itse menin metsää pitkin ja se oli rauhallinen. Maasto metsässä oli ihana. Maa oli pehmeää ja sammaleen peitossa. Metsä oli täynnä lahonneita ja kaatuneita puita ja tuntui että joku olisi vähän seuraillut meidän kulkua metsän läpi. Ohjaaja Sanni oli kulkenut rantaviivaa ja oli nähnyt kiven missä oli raapimajälkiä. Jäljet olivat kuin kynsillä raavittu kiveen joka kuulostaa ja näyttää mahdottomalta. Eikä me tulla varmaan ikinä tietämäänkään, että kuka tai mikä sellaista jälkeä saisi kiveen tehtyä. 

Päästyä Ainaan me lähdimme takaisin Karhunluotoon, jossa osa yöpyi teltassa ja osa Ainassa. Ja omalta osalta nukuin hyvin ja tämä päivä jää lämpimästi muistoihin.  

Kiitos kaikille huikeasta reissusta!

 
 

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Harjoittelussa Raision Pinskuilla

Keskiviikko 12.2.2020 - Emilia Yliniitty

Heinäkuussa Raision Pinskuilla aloitti harjoittelija, joka toimii apuna toimistolla ja toiminnassa järjestökoordinaattorin tehtävissä. 

Nimeni on Emilia Yliniitty. Olen 22 vuotias ja aloitin harjoittelun Raision Pioneereilla heinäkuussa. Aloitin toiminnassa mukana vapaaehtoisena vuonna 2017. Kouluttauduin ensin ohjaajaksi ja myöhemmin vielä vanhemmaksi ohjaajaksi toiminnan kautta järjestettävissä koulutuksissa.

Kun jäin työttömäksi 2019 alkuvuodesta minulle tarjoitui paikka Raision Pioneereilta harjoittelijana. Minulla ei ollut juurikaan tietoa siitä mitä harjoittelu käytännössä merkitsee mutta se sai kuitenkin mielenkiintoni heräämään. 

1.7.2019 alkoi ensimmäinen päiväni Raision Pioneereilla. Lasten ja nuorten järjestön toiminta ei ehkä ollut avautunut minulle vapaaehtoisen näkökulmasta niin selkeäksi mitä se minulle on avautunut nyt harjoittelijan silmin. Tähän työhön liittyy paljon organisointia, paperityötä, suunnittelua, edustamista, rahanhallintaa ja melkeinpä kaikkea mahdollista mitä kuvitella saattaa. Välillä joudut jopa käsin pumppaamaan kesähelteellä satoja litroja polttoainetta säiliöön jotta järjestön omistuksessa oleva Aina laiva saadaan tankattua. Iso hatun nosto tähän väliin kaikille järjestö työntekijöille koska tämä jos joku työ vaatii joustavuutta.

Olen tykännyt harjoittelussa eniten siitä, että pääset kehittämään itseäsi monin eri tavoin, kuten suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdessä toiminnanohjaajan ja vapaaehtoisten kanssa erilaisia tapahtumia. Minulle annettiin mahdollisuus luoda Englannin kielen kurssi meidän toiminnassa oleville aikuisille jotka tarvitsevat kertausta ja hieman rohkaisua käyttää Englannin kieltä. Kaikkein palkitsevinta koko työssä on kun sinulla on mahdollisuus luoda lapsille ja nuorille vapaa-ajan toimintaa. Sosiaalisena ihmisenä on ollut myös ilo huomata kuinka paljon erilaisia ihmisiä mahtuu meidän toimintaan mukaan ja aina mahtuu lisää.

Kun kuulin ensimmäisen kerran harjoittelu mahdollisuudesta en osannut kuvitella kuinka paljonkaan se minulle voisi antaa. Raision Pioneereja voin suositella sellaiselle ihmiselle jolle suunnittelu, organisointi ja toteutus on mieleen. Myös lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja vapaa-ajan toiminnasta kiinnostuneelle tämä on oiva paikka nähdä ja oppia erilaisia asioita.

EY_EY.jpg

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Taijan ensimäinen vuosi toiminnanohjaajana

Torstai 23.1.2020 - Taija Kainulainen


Ensimmäinen vuoteni toiminnanohjaajana Raision Pinskuissa vierähti nopeasti. Vuoteen mahtuu paljon onnistumisia sekä uusien asioiden oppimista. Sain tutustua uusiin ihmisiin sekä kokea hienoja hetkiä toiminnassamme lasten ja nuorten sekä vapaaehtoisten parissa. Minulla on vuoden aikana ollut iso joukko toimijoita tukenani ja olemme yhdessä kehittäneet toimintaamme. Aloitin myös koulun vuoden 2019 alussa, opintoni nuoriso ja yhteisöohjaajaksi on antanut minulle paljon avaimia työssä toimimiselle.
Vuosi 2020 on alkanut ja toimintamme on täydessä käynnissä. On ollut hienoa huomata kuinka vuodet vaihtuvat, mutta toimijamme pysyvät. Pinskujen toiminta on aina ollut minulle tärkeää ja työssäni olen huomannut, kuinka tärkeää se on myös lapsille, nuorille ja vapaaehtoisillekin. Tulemme tekemään myös tästä vuodesta monipuolisen sekä tavoitteellisen ja antamaan mahtavia elämyksiä toiminnassa mukana oleville.

”Odotan innolla tulevia haasteita, hienoja kokemuksia sekä yhteisiä hetkiä lasten, nuorten ja vapaaehtoisten kanssa.” olivat minun lopetus sanat, kun tiedotettiin minun työni alkamisesta toiminnanohjaajana Raision Pinskuilla. Tämä lause kuvaa edelleen sitä mitä tunnen ja mitä odotan myös tulevilta vuosilta.

MA_3.jpg

Avainsanat: pinskut, raision pinskut

Koulutus on paras tapa kehittää toimintaa

Keskiviikko 31.10.2018 - Sanni Karlström

Raision Pinskut ovat ottaneet vaiheittain käyttöön Pinskuliiton valtakunnallisen ohjelma- ja koulutusuudistuksen tänä vuonna. Alkuvuodesta pohdimme miten otamme ohjelmauudistuksen tarjoamat mahdollisuudet käyttöön toiminnassa? Halusimme kouluttaa apuohjaajat uuden koulutuksen mukaisesti, kuitenkin tuli väistämättä eteen seikka, miten vanhemmat ohjaajat voivat tukea nuoria, jollei ohjelmauudistus ole vielä hanskassa? Tästä syystä päätimme kouluttaa / päivittää myös vanhempien ohjaajien osaamista.

appariiiiiit.jpg

Ohjelmauudistus inspiroi kehittämään toimintaa

Ohjelmauudistus luo mahdollisuuden nostaa toiminnan volyymia jokaisessa osastossa ympäri maan, työkalut haastaa luomalla mahdollisuuksia jakaa enemmän vastuuta vapaaehtoistoimijoiden kesken. Selkeä linja sekä kasvatukselliset tavoitteet näyttäytyvät myös lasten vanhemmille harrastustoimintaa valittaessa merkittävänä tekijänä. Tämä luo myös yhteneväisyyden tunnetta järjestön sisällä toimijoiden kesken. Ohjelmauudistus kiteyttää toiminnan arvot ja kasvatuksellisen päämäärän, toimintaohjelman kuusi teemaa alalohkoineen tekee toiminnan suunnittelusta selkeää ja tavoitteellista. Toimintaa järjestäessä työkaluna toimii pioneerimenetelmä, joka tekee toiminnan suunnittelusta vaivatonta ja toiminnan järjestäjä ikään kuin huomaamattaan ottaa kaikki tarvittavat osa-alueet huomioon tämän työkalun avulla.

Kokemuksia uudesta koulutuksesta

"Koulutus antoi nuorille hyvän pohjan aktiviteettien suunnitteluun ja toteutukseen."

Koulutimme uusia apuohjaajia kevättalvella. Uusi koulutusmenetelmä eroaa merkittävästi vanhasta koulutuspohjasta. Koulutusuudistuksessa on otettu huomioon se, että kaikenlaiset oppijat saavat hyödyn irti materiaalista. Nuorten näkökulmasta he saivat paljon tietoa, kuitenkin kokonaisuus oli selkeä ja ymmärrettävä. Koulutus antoi nuorille hyvän pohjan aktiviteettien suunnitteluun ja toteutukseen sekä selkeitä menetelmiä lasten kanssa toimimiseen. Koulutimme vanhempia ohjaajia koko kevään ajan kerran viikossa. Vanhemmat ohjaajat kokivat tärkeäksi omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisen ohjaustehtävissä. Lisäksi koulutettavat saivat kehittää toiminnan sisältöjä sekä suunnitella jopa haastavia kokonaisuuksia. Kouluttajan näkökulmasta teoriatiedon yhteyteen on mahdollista tuoda toiminnallisia sisältöjä ja käytännön esimerkkejä entistä helpommin.

Ohjaamisharjoituksessa kokeillaan opittua käytännön kautta

"Kouluttajina olimme suorastaan häkeltyneitä apuohjaajien tasokkaasta ohjaamisharjoitustasosta."

Nykyisessä koulutusohjelmassa vanhan kirjallisen kokeen korvaa toiminnallinen ohjaamisharjoitus. Ohjaamisharjoitus on eräänlainen kurssin päättötehtävä. Ohjaajakandidaatti järjestää tapahtuman tai sellaisen osan vanhemman ohjaajan tukemana, arvioi itse toimintaansa ja saa palautetta tukiohjaajalta. Ohjaamisharjoitus on koulutettavan näkökulmasta mielekäs tapa näyttää oma osaaminen, ohjaamisharjoituksen sisällön saa toteuttaa alusta loppuun asti itse. Kouluttajan näkökulmasta koulutukseen osallistuneet haastoivat itseään läpi kurssin, löytäen omia vahvuuksiaan. Kouluttajina olimme suorastaan häkeltyneitä apuohjaajien tasokkaasta ohjaamisharjoitustasosta.

Avainsanat: pinskut, ohjelmauudistus, raision pinskut, koulutus

Kuinka rakentuu Kuutamomelonta?

Torstai 20.7.2017 klo 10.02 - Sanni Karlström

Kuinka rakentuu Kuutamomelonta- tapahtuma ensimmäistä kertaa Raisiossa?

Kuutamomelonta- tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa useat vapaaehtoistoimijat yhdessä yhdistyksemme toiminnanohjaajan kanssa. Melonta on osa yhdistyksen perustoimintaa. Raisionjoella melontaneuvonta on palvellut jo viiden kesän ajan. Raisionjoen ympäristö on upea ja rauhallinen. Joella korostuu Suomen kaunis, koskematon ja ainutlaatuinen luonto. Kuutamomelonta on osa valtakunnallista Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa sekä yksi Raision kaupungin 100-vuotistapahtumista.

canoe-1149501_1920.jpg

Tapahtuman idea lähti yksinkertaisesti siitä, että miltä näyttää Raisionjoki kuutamon loisteessa? Ainutlaatuinen kokemus kajakista käsin, lyhtyjen ja kuutamon valossa! Raisionjoki on yksi kaupungin helmistä. Kuutamomelonnan tavoitteena on järjestää elämyksellistä toimintaa 100- vuotiaan Suomen luonnon helmassa. Joelta oman kotikaupunkinsa voi kokea aivan uudella tavalla.

_DSC0172.jpg

Avoin tapahtuma tarjoaa elämyksiä koko perheelle! Kuutamomelonta- tapahtuma järjestetään 5.8.2017 klo 19.-24.00 Raisionjoella, Jertansillan kupeessa.

Melontaharrastus ja lajin kokeilu sopii kaikenikäisille. Melontaharrastukseen tutustuminen on helppoa ja turvallista ohjatussa ympäristössä. Raisionjoki on myös oiva paikkana lajia ensikertaa kokeilevalle osallistua. Joki on tyyni, matkat ovat maltillisia, apua ja ohjeet lajin hallitsemiselle löytyy läheltä. Melontaharrastus on hyvin rentouttavaa, Raisionjoen vihreä luonto tekee kokemuksesta varmasti ainutkertaisen, liikkuminen luonnossa vesiltä käsin, epätavalliseen aikaan on jo itsessään kokemus lajia harrastavillekin. 

_DSC0147.jpg

Tapahtuman ajankohta on suunniteltu täysikuun kierron mukaan. Harva Raisiolainen on kokenut kotikaupungin tästä perspektiivistä ja vielä kuutamon loisteessa. Yöllä melontakokemus on ainutlaatuinen – joki on hiljainen, taivas tummuu ja ympärillä on rauhallista. Melontaretki kesäyössä on lumoava elämys. 

kayakers-3941_1920.jpg

Melonnan historia Suomessa, kantaa juurensa kauas ajan hämäriin. Kajakki on ollut käytännöllinen kulkuväline Suomen vesistöissä jo kautta aikain. Melontaharrastus juontaa juurensa reilun sadan vuoden taakse. Suomen ensimmäiset melontaseurat ovat perustettu vasta muutama vuosi suomen itsenäistymisen jälkeen. Suomen luonto, vesistöt ja vesistöissä liikkumisen taito ovat iso osa suomalaisuutta. 

castle-846214_960_720.jpg

Lukkosilta Raisioon! Tule mukaan toteuttamaan Raisiolle omaa ystävyydensiltaa. Kuutamomelonta tapahtuma haastaa osallistujat yhdessä tekemään Raision kaupungille omaa ystävyyden siltaa! Kuutamomelonnan ohessa voi nauttia kupillisen kuumaa kaakaota ja tuoda oman kädenjälkensä kotikaupungin maamerkkiin Jertansiltaan. Jertansilta herätetään satavuotisen Suomen kunniaksi eloon, ystävyyslukoilla! Lukkoja on mahdollista ostaa myös paikanpäältä.

Avainsanat: melonta, raisionjoki, pinskut, suomi100, kuutamomelonta

Melontaa Raisionjoella

Torstai 20.7.2017 klo 9.47 - Sanni Karlström

Melontapiste avasi ovensa tiistaina 11.7.2017 Raisionjoella! YLE Radio Turku kävi haastattelemassa melontapisteen kesätyöntekijöitä sekä toiminnanohjaajaamme. Kuuntelitko sinä lähetystä?

_DSC0092_2.jpg

Raisionjoen melontapiste on jo viidettä kesää avoinna tutulla paikalla! Melontapisteen palvelusta vastaa kaksi kesätyöntekijää. Kesätyöntekijöiden palkkauksen mahdollistaa mm. Turun Seudun Osuuspankin 15-17-vuotiaiden nuorten kesätyökampanja 2017.

_DSC0112_2.JPG

Melonta on mukava liikuntamuoto! Raisionjoen melontapisteen palvelu kiinnostaa lajin harrastajia sekä on oiva paikka tulla tutustumaan lajiin ensimmäistä kertaa. Melontaharrastus ja lajin kokeilu sopii kaikenikäisille. Melontaharrastukseen tutustuminen on helppoa ja turvallista ohjatussa ympäristössä. Joki on tyyni, matkat ovat maltillisia, apua ja ohjeet lajin hallitsemiselle löytyy läheltä. Melontaharrastus on hyvin rentouttavaa, Raisionjoen vihreä luonto tekee kokemuksesta varmasti ainutkertaisen.

_DSC0095_2.JPG

Melontapisteen ovet ovat avoinna kesällä 10.-22.7.2017, säävarauksella Raisionjoella. Melontapiste sijaitsee Haunistentien ja Jertantien risteyksessä, Haunistentien puolella, Jertansillan kupeessa.

Melontapisteen aukioloajat ja hinnasto:

TI-PE klo 12.-18.00
LA klo 10-15.00

Hinta: 5 euroa sis. pelastusliivit ja melontavälineet. Alle 7- vuotiaat maksutta, lapset vain huoltajan kanssa!

Melontavastaavat opastaa joella lajiin ja auttaa sinut alkuun. Tervetuloa! 

Avainsanat: melonta, raisionjoki, pinskut

TALVIOLYMPIALAISET 2017

Perjantai 24.2.2017 klo 0.41 - Joanna Laine, Suvi Kulmala

Tänään kaikki Sammalniemen leirikeskuksen lapset kokoontuivat iltapäivällä lippuaukealle. Jo perinteeksi muodostuneet Talviolympialaiset alkoivat lumipyryssä!
DSC_0211.jpg
Leiriläiset jaettiin ryhmiin ja he lähtivät kiertämään apuohjaaja- ja ohjaajakoulutettavien suunnittelemaa ja ohjaamaa rastirataa. Radalla oli monenmoista tekemistä; tarkkuusheittoa, lumikenkäviestiä, sokkoviestiä, tarinoiden kerrontaa luonnosta, pulkkaviestiä, nopeuden arviointia sekä pulkkacurlingia!
DSC_0240.jpg
Raisiolaiset ohjaajat ja apuohjaajat ottivat ryhmät haltuun ja alkoivat kierrättää heitä pisteiltä toisille. Lapset olivat innoissaan uusille rasteille mennessään sekä hymyillen poistuivat ryhmätehtävistään. Ohjaajat saivat seurata miten vuosia leiriläisinä olleet, nyt vanhemmiksi ja vahvemmiksi kasvaneet tulevat apuohjaajat ja ohjaajat työskentelivät.
_DSC0640.jpg
Talviolympialaiset sujuivat kaikkien osalta odotettuakin paremmin, eikä kenelläkään jäänyt mitään lajia kokematta. Tarkkuusheitossa heitettiin tennispalloja niinsanottuun häränsilmään, joista eri vyöhykkeistä sai pisteitä punaisesta, vihreästä ja keskiöstä sai kaikista kukin omat pisteensä. Lumikenkäviesti oli kuin normaalikin kapulaviesti, mutta tätä hankaloitti että kapulan tilalla oli vaihdettavat lumikengät ja korkea lumi, nopein ryhmä voitti. Sokkoviestissä silmät peitettiin ja suullisilla ohjeilla ohjastettiin kiertämään tietyt kartiot, käsillä ei saanut ohjata. Tarinoiden kerrontaa luonnosta onnistui kun leiriläiset viettivät 3 minuuttia metsässä keräten erinlaisia luonnonmateriaaleja, näistä muodostaen tarinan. Tässä tehtävässä taidettiin mitata mielikuvitusta ja luovuutta! Pulkkaviestissä annettiin kaverin istua pulkassa ja vedettiin, radan puolessa välissä vaihdettiin vetäjää ja kyydissä olijaa. Nopeuden arviointia testattiin pisteellä, jossa keittiörakennus kierrettiin ryhmän haluamalla tyylillä, jonka jälkeen rakennus kierrettiin uudelleen ja pyrittiin samaan aikaan kuin ekalla kerralla. 
_DSC0250.jpg
Kisapäivä päättyi hankipallo-otteluun Helsinki vs. Raisio, Raisio pärjäsi kilpalussa hyvänä kakkosena! Talviolympialaiset onnistuivat erinomaisesti ja lapset nauttivat ulkonaolosta!
 

Avainsanat: talvileiri, pinskut, lasten leirit

Talvileiri 2017

Tiistai 21.2.2017 klo 19.41 - Sanni Karlström

Talvileiri 2017, Sammalniemen leirikeskuksessa! Leirille saavuttiin maanantaina, Sammalniemen leirikeskus täyttyi leiriläisistä, apuohjaajista ja ohjaajista. Talvileiriä Sammalniemessä viettää Raision ja Helsinki- Uudenmaan Pinskut.

DSC_0030_2.JPG

Tänään alkoi leirin taidepajatoiminta, lapset saivat valita mieleisen ryhmän monipuolisista vaihtoehdoista; tanssi,- kuvataide,- bändi,- tai mediapajatoiminnasta. Ryhmätoiminnassa valmistetaan leirin viimeistä iltaa varten lyhytelokuva, tanssi- ja musiikkiesitykset sekä talviteemainen taidenäyttely.

DSC_0025_2.JPG

Iltapäivällä nautittiin ihanan aurikoisesta talvipäivästä, ohjatun ulkoilun merkeissä. Pulkkamäkeä laskettiin alas lukuisia kertoja, aina uudestaan ja uudestaan! Hankipallo ulkotoiminnassa on myös jokavuotinen kestosuosikki.

DSC_0023_2.JPG

Maalaa kaverista eläinkaveri! Ennen saunaan menoa, ei niin tuttuna ohjelmanumerona oli vuorossa bodypaintingiä! Hatusta nostettiin lappu, jossa oli jonkin eläimen nimi, pari haettiin sen perusteella kenellä oli sama eläin omassa lapussa. Lopputuloksena saimme ihastella kaiken kirjavaa eläntarha joukkoamme!

_DSC0115_2.JPG

Saunasta, osa uskaltautui illalla jopa pulahtamaan hyiseen avantoon! Illanvietto alkaa leiripostia jakamalla, meillä on koko leirin jokaisella oma salainen kirjekaveri!

Seuraa leirin kuulumisia viikon aikana, täällä blogissa, Facebookissa ja Instagramissa.

Avainsanat: talvileiri, pinskut, lasten leirit

Ohjaajat blogissa!

Keskiviikko 11.1.2017 klo 16.40 - Sanni Karlström

Ketkä vastaavat Raision Pinskujen viikottaisesta kerhotoiminnasta? Nämä kasvot ovat tuttuja pinskujen kerhotilalla, tutustu meihin ja tule mukaan! Lasten kerhojen ohjaajina toimivat ohjaajat, jotka ovat järjetömme ohjaajakoulutuksen suorittaneita pinskuohjaajia. He suunnittelevat ohjelman, toteuttavat sisällön ja toimivat viikottain vapaaehtoistoiminnassa lasten ja nuorten parissa. 

Snadikerhon ohjaaja

Pia, vapaaehtoiskoordinaattori

Pia työskentelee Raision Pinskujen toimistolla harjoittelussa, tämän lisäksi hän toimii Snadikerhon vastuuohjaajana, ohjaajana hän toimii myös Naperokerhossa. "Minusta parasta toiminnassa on itsensä toteuttaminen, yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Vastaan Snadikerhossa geökätköilyn sisällöstä, joka on myös omalla vapaa-ajallani tärkeä harrastus. Parasta kiitosta on lasten rehellinen iloisuus. Aina on hyvä mieli kerhosta lähtiessä, kun tietää että ollaan toteutettu mielekästä tekemistä ja tietää lasten viihtyvän toiminnassa." 

pia3.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Suvi, lähihoitajaopiskelija 

Suvi kouluttautui ohjaajaksi toissa vuonna. Suvi toimii aktiivisesti ohjaajatehtävissä sekä myös Raision Pioneerien luottamustehtävissä johtokunnan jäsenenä. "Musta kerhossa on parasta monipuolinen toiminta ja tekeminen. Opiskeluiden kannalta, minulle on myös hyötyä lasten ja nuorten parissa työskentelystä kokemuksen kannalta."

suvi.jpg

Snahdikerhon ohjaaja

Vera, lähihoitajaopiskelija

Vera on herkästi innostuva ja innostava ohjaajana, hän toimii aktiivisesti sekä kerho-, että leiritoiminnassa. "Olen ollut mukana pinskutoiminnassa lapsesta asti, ohjaajaksi kouluttauduin pari vuotta sitten. Kerhossa mielestäni on parasta innokkaat lapset ja se että meillä on hyvä yhteishenki.  Ohjelmasisällöstä mielestäni mukavinta on ruuanlaitto. Snadikerhossa opetellaan monipuolisesti kasviruokien valmistusta."

vera.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Samu, rakennusalan opiskelija

Samu kouluttautui ohjaajaksi helmikuussa ja joulukuussa hänet valittiin vuoden 2016 ohjaajaksi. Perustelut kuuluvat näin, hän on vuoden aikana osoittanut erityistä aktiivisuutta ja edistänyt osaltaan pioneeritoimintaa Raisiossa. "Parasta kerhossa on lasten kanssa tekeminen ja että näkee lasten viihtyvän toiminnassa."

samu.jpg

Naperokerhon ohjaaja

Taija, äitiyslomalla 

Taija tunnetaan toiminnassa aktiviisena toimijana niin tapahtumien organisoinnissa kuin luottamustehtävissä, tämän lisäksi hän toimii jo toista vuotta Naperokerhon vastuuohjaajana. "Parasta kerhossa on yhdessä tekeminen, lasten onnistumisten ilot sekä uusien tuttavuuksien löytäminen. Olen myös huomannut että lapseni on kerhojen kautta tullut sosiaalisemmaksi eri ikäisten ihmisten kanssa sekä kehittynyt sen mukana kaikilla tavoin"

taoja.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Sanni, toiminnanohjaaja

Minut tunnetaan pinskujen toiminnanohjaajana, niin toimistolta, leireiltä kuin kerhoistakin. Paikallinen harrastustoiminta on antoisaa kun viikottain kerhotila täyttyy lasten äänistä ja ohjaajien läsnäolosta. Vastaan kerhotoiminnan ympäristökasvatuksesta ja Vihreä lippu toiminnan totetutuksesta yhdessä ohjaajien kanssa. Snadikerho on kaikin puolin toimiva kerho, jossa yhdistyy tavoitteellinen ja jatkuva toiminta kasvatuksellisesti. 

sanni3.jpg

Avainsanat: lasten kerhot, harrastustoiminta, vihreä lippu, pinskut

Lasten kerhot

Tiistai 10.1.2017 klo 19.18 - Sanni Karlström

Lasten kerhot aloittavat kevätkauden tällä viikolla! Raision Pinskut tarjoavat maksutonta harrastustoimintaa perheen pienimmille, ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille. Tänään tiistaina Raision keskustan tuntumassa sijaitseva kerhotila täyttyi lasten naurusta ja pöytäjalkapallopelin melskeestä, sillä Snadikerho aloitti toimintansa joulutauon jälkeen lautapelien merkeissä. Kerho on suunnattu 6- 13 vuotiaille. Snadikerhon ohjelmassa geokätköilyä, kasvisruokien valmistusta, keväällä kerhossa on melontaharrastukseen tutustumista sekä frisbeegolfia. 

kerhossa2.jpg

Tänään ei päästy pulkkamäkeen vaikka tarkoitus olikin, sillä pakkanen oli vaihtunut plusasteisiin. Kerhon vastuuohjaaja Pia kertoo kerhon tulevasta ohjelmasta, keväällä on luvassa kasvisruokien jopa jäätelön valmistusta! Geokätköily on keväällä kerhon pääteema, toivottavasti pääsemme jopa pyöräillen yhdessä hieman (syyskautta) pidemälle etsimään kätköjä.

kerhossa_3.jpg

Ensi viikolla tehdään vitamiinivälipala, värikäs vihersmoothie! Snadikerhoon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, lisätiedot ja ohjelma löytyy kotisivuilta! 

kerhossa.jpg

Avainsanat: lasten kerhot, vihreä lippu, pinskut, harrastustoiminta

Saaristoleiri

Keskiviikko 8.6.2016 klo 0.55 - Sanni Karlström, Suvi Kulmala

Kesäloman aloitus Saaristoleirillä Aina-laivalla! Leirin teemana merenkulku, pyöräily yhteyslauttoja pitkin saaristossa ja Vihreä lippu- teema energia. Hahdenniemen venesatamassa kesäloman ensimmäisenä maanantaina pakattiin pakettiautoon leiriläisten pyörät ja Aina-laivaan lapset matkatavaroineen. 

aina_saaristo.jpg

Kustavissa ensimmäinen pit stop! Lauttaa odotellessa katuliiduilla piirettiin muuten niin pelkistetyn sataman asfaltille pikipataruudukko. Leikin lomassa aika kului kuin siivillä. Välipalalta pyöräilijät valmistuivat matkaan. Pyörämatkalla ihasteltiin kaunista saaristoa, ensimmäinen lossimatka sujui hienosti, kyllä näin hienosti käyttäytyvän ryhmän kanssa kelpaa pyöräillä! Aina-laivassa jakauduttiin merimiestehtäviin matkan ajaksi. Yhteiseen määränpäähän saavuttiin Iniön maaseutumiljööseen. Maanatai iltana saunottiin, uitiin ja nauttittiin leiristä. 

lossi.jpg

Tiistaina aamiaisen jälkeen kauppakäynti ja eikun geokätköilemään! Leiriläiset jakauuivat kahteen ryhmään, sillä lähistöltä löytyi kaksi geokätköä. Matkalla toinen ryhmä näki jopa kyykäärmeen joka luikersi pakoon lapsiryhmää. Molemmat ryhmät löysivät kätköt hienosti! Hetki oleskelua ja biitsille chillaamaan. Aurinko porotti mukavasti suoraan rantaan joten moni päätti tyytyä auringon ottoon, mutta muutama uskalias polski vedessä. Uimarit saatiin takaisin Ainaan ja matka jatkuu seuraavaan paikkaan, eli Kustavin Vuosnaisten satamaan. Täälläkin lapset innostuivat geokätköilemään ja täältäkin kaksi kätköä löytyi. Lapset jättivät kätköreissaajan toiseen kätköön, siinä toivossa että joku muu sen löytää. Illemmalla grillattiin muurinpohjapannumakkaraa ja syötiin vatsat täyteen. 

grilli.jpg

Lapset nukkuu Ainan uumenissa, Aina-laivan vielä suunnatessa huomista tuulta suojaan Houtskariin. Sääennusteiden johdosta leirin reittiä on muutettu, valitettavasti emme pääse Ahvennanmaalle tällä leirillä. Tästä huolimatta pyöräily ja merenkulku jatkuu Saaritomeren sisäsaaristossa. 

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu

Kierrätys kirppis!

Tiistai 24.5.2016 - Sanni Karlström

Raision Pinskut järjestivät avoimen kierrätys kirpputori tapahtuman Vihreä lippu- toiminnan innoittamana. Kierrätys kirppis järjestettiin Raision Pinskujen toimesta jo toista kertaa, ajatuksella tuo tullessasi, vie mennessäsi.

DSC_0088_2.JPG

Tapahtuma järjestettiin Raision Pinskujen kerhotilan edustalla, ilma suosi ja kävijöitä riitti, arviolta 50-60 hlö illan aikana! Harvempi lähti tyhjin käsin, Pinskujen ekokassit täyttyivätkin useammalla uudesta tavarasta. Löytöjen teon lomassa ihmiset rupattelivat, nauttivat aurinkoisesta ilmasta ja vegaanisesta tarjoilusta.

DSC_0082_2.JPG

Raha ei vaihda omistajaa vain vaatteet, lelut ja tavarat. Kierrätys kirppiksen suosio yllätti, tavaran määrä oli suurempi kuin odotimme. Kirppiksen kävijöillä oli myös mahdollisuus lahjoittaa halutessaan jäljelle jääneet vaatteet Raision Pioneerien hyväntekeväisyyskeräykseen Kameruniin Afrikkaan. Kiitämme lahjoituksista sekä halustanne tukea Kamerunin keräystä! Kamerunin keräykseen saatin tapahtuman myötä 8 jatesäkillistä vaatetta ja tavaraa, kiitos! 

DSC_0104_2.JPG

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut, kierrätys

EnergiaTwister

Keskiviikko 20.4.2016 klo 16.41 - Sanni Karlström

Raision Pinskujen ohjaajat ideoivat Vihreä lippu –energia teeman innoittamana EnergiaTwisterin! EnergiaTwister- peliä pelataankin nyt uusilla säännöillä. Kaikille tutun pelimaton väripallojen tilalla on energiantuotantoon liittyviä symboleita. Peliä pelataan viisi lasta kerrallaan, neljä pääsee temppuilemaan ja tunnistamaan symboleita, yksi pelaajista pyörittää pelilaudan hyrrää jonka mukaan pelissä edetään. Pelin hyrrä poikkeaa myös vanhasta tutusta twister-pelistä, symbolit ovat myös esillä hyrrässä.

10456051_1149027538454538_5420167137211321497_n_2.jpg

Hauska peli, opettavaisella teemalla. Yhteishenkeä pelissä todella tarvitaan, kaverin kanssa on jalat solmussa, symbolit tulee tunnistaa ja tasapaino meinaa pettää. Energiantuotantoon liittyvät symbolit tulee pelin yhteydessä tutuksi ja myös kerratuksi, koska on se vaan niin hauskaa. Energiantuotantoon liittyvät symbolit herättävät keskustelua lasten keskuudessa, kuitenkin ohjaajan opastuksella. 

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Talvileiri onnistuneesti takana!

Sunnuntai 28.2.2016 klo 17.05 - Sanni Karlström

Viikkoon mahtui paljon toimintaa. Ulkoilua, yhdessä oloa ja ryhmätoimintaa. Leiri huipentui viimeisenä iltana ryhmätoiminnassa valmistettuihin esityksiin. Tunteikas ilta piti sisällään musiikkia, tanssia, lavasteiden loistoa ja teatteria. Talvileirillä valmistui myös kolme uutta ohjaaja ja kuusi uutta apuohjaaja. Uudet ohjaaja tulokkaat saivat tunnuksensa viimeisen illanvieton yhteydessä. Onnea vielä teille kaikille!

terrari.jpg

Kotimatka alkoikin hieman haikeissa tunnelmissa mutta hyvillä mielin. Helsinkiläiset uudet ystävät hyvästeltiin ja kotimatka alkoi. Kiitos kivasta leiristä kaikille leiriläisille, apuohjaajille, ohjaajille, huoltoväelle, keittiöhenkilökunnalle ja helsinkiläisille! Leirillä nähdään :)

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu, Talvileiri

Vanhemmat kirjoitukset »