Blogi

Ohjaajat blogissa!

Keskiviikko 11.1.2017 klo 16.40 - Sanni Karlström

Ketkä vastaavat Raision Pinskujen viikottaisesta kerhotoiminnasta? Nämä kasvot ovat tuttuja pinskujen kerhotilalla, tutustu meihin ja tule mukaan! Lasten kerhojen ohjaajina toimivat ohjaajat, jotka ovat järjetömme ohjaajakoulutuksen suorittaneita pinskuohjaajia. He suunnittelevat ohjelman, toteuttavat sisällön ja toimivat viikottain vapaaehtoistoiminnassa lasten ja nuorten parissa. 

Snadikerhon ohjaaja

Pia, vapaaehtoiskoordinaattori

Pia työskentelee Raision Pinskujen toimistolla harjoittelussa, tämän lisäksi hän toimii Snadikerhon vastuuohjaajana, ohjaajana hän toimii myös Naperokerhossa. "Minusta parasta toiminnassa on itsensä toteuttaminen, yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Vastaan Snadikerhossa geökätköilyn sisällöstä, joka on myös omalla vapaa-ajallani tärkeä harrastus. Parasta kiitosta on lasten rehellinen iloisuus. Aina on hyvä mieli kerhosta lähtiessä, kun tietää että ollaan toteutettu mielekästä tekemistä ja tietää lasten viihtyvän toiminnassa." 

pia3.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Suvi, lähihoitajaopiskelija 

Suvi kouluttautui ohjaajaksi toissa vuonna. Suvi toimii aktiivisesti ohjaajatehtävissä sekä myös Raision Pioneerien luottamustehtävissä johtokunnan jäsenenä. "Musta kerhossa on parasta monipuolinen toiminta ja tekeminen. Opiskeluiden kannalta, minulle on myös hyötyä lasten ja nuorten parissa työskentelystä kokemuksen kannalta."

suvi.jpg

Snahdikerhon ohjaaja

Vera, lähihoitajaopiskelija

Vera on herkästi innostuva ja innostava ohjaajana, hän toimii aktiivisesti sekä kerho-, että leiritoiminnassa. "Olen ollut mukana pinskutoiminnassa lapsesta asti, ohjaajaksi kouluttauduin pari vuotta sitten. Kerhossa mielestäni on parasta innokkaat lapset ja se että meillä on hyvä yhteishenki.  Ohjelmasisällöstä mielestäni mukavinta on ruuanlaitto. Snadikerhossa opetellaan monipuolisesti kasviruokien valmistusta."

vera.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Samu, rakennusalan opiskelija

Samu kouluttautui ohjaajaksi helmikuussa ja joulukuussa hänet valittiin vuoden 2016 ohjaajaksi. Perustelut kuuluvat näin, hän on vuoden aikana osoittanut erityistä aktiivisuutta ja edistänyt osaltaan pioneeritoimintaa Raisiossa. "Parasta kerhossa on lasten kanssa tekeminen ja että näkee lasten viihtyvän toiminnassa."

samu.jpg

Naperokerhon ohjaaja

Taija, äitiyslomalla 

Taija tunnetaan toiminnassa aktiviisena toimijana niin tapahtumien organisoinnissa kuin luottamustehtävissä, tämän lisäksi hän toimii jo toista vuotta Naperokerhon vastuuohjaajana. "Parasta kerhossa on yhdessä tekeminen, lasten onnistumisten ilot sekä uusien tuttavuuksien löytäminen. Olen myös huomannut että lapseni on kerhojen kautta tullut sosiaalisemmaksi eri ikäisten ihmisten kanssa sekä kehittynyt sen mukana kaikilla tavoin"

taoja.jpg

Snadikerhon ohjaaja

Sanni, toiminnanohjaaja

Minut tunnetaan pinskujen toiminnanohjaajana, niin toimistolta, leireiltä kuin kerhoistakin. Paikallinen harrastustoiminta on antoisaa kun viikottain kerhotila täyttyy lasten äänistä ja ohjaajien läsnäolosta. Vastaan kerhotoiminnan ympäristökasvatuksesta ja Vihreä lippu toiminnan totetutuksesta yhdessä ohjaajien kanssa. Snadikerho on kaikin puolin toimiva kerho, jossa yhdistyy tavoitteellinen ja jatkuva toiminta kasvatuksellisesti. 

sanni3.jpg

Avainsanat: lasten kerhot, harrastustoiminta, vihreä lippu, pinskut

Lasten kerhot

Tiistai 10.1.2017 klo 19.18 - Sanni Karlström

Lasten kerhot aloittavat kevätkauden tällä viikolla! Raision Pinskut tarjoavat maksutonta harrastustoimintaa perheen pienimmille, ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille. Tänään tiistaina Raision keskustan tuntumassa sijaitseva kerhotila täyttyi lasten naurusta ja pöytäjalkapallopelin melskeestä, sillä Snadikerho aloitti toimintansa joulutauon jälkeen lautapelien merkeissä. Kerho on suunnattu 6- 13 vuotiaille. Snadikerhon ohjelmassa geokätköilyä, kasvisruokien valmistusta, keväällä kerhossa on melontaharrastukseen tutustumista sekä frisbeegolfia. 

kerhossa2.jpg

Tänään ei päästy pulkkamäkeen vaikka tarkoitus olikin, sillä pakkanen oli vaihtunut plusasteisiin. Kerhon vastuuohjaaja Pia kertoo kerhon tulevasta ohjelmasta, keväällä on luvassa kasvisruokien jopa jäätelön valmistusta! Geokätköily on keväällä kerhon pääteema, toivottavasti pääsemme jopa pyöräillen yhdessä hieman (syyskautta) pidemälle etsimään kätköjä.

kerhossa_3.jpg

Ensi viikolla tehdään vitamiinivälipala, värikäs vihersmoothie! Snadikerhoon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, lisätiedot ja ohjelma löytyy kotisivuilta! 

kerhossa.jpg

Avainsanat: lasten kerhot, vihreä lippu, pinskut, harrastustoiminta

Saaristoleiri

Keskiviikko 8.6.2016 klo 0.55 - Sanni Karlström, Suvi Kulmala

Kesäloman aloitus Saaristoleirillä Aina-laivalla! Leirin teemana merenkulku, pyöräily yhteyslauttoja pitkin saaristossa ja Vihreä lippu- teema energia. Hahdenniemen venesatamassa kesäloman ensimmäisenä maanantaina pakattiin pakettiautoon leiriläisten pyörät ja Aina-laivaan lapset matkatavaroineen. 

aina_saaristo.jpg

Kustavissa ensimmäinen pit stop! Lauttaa odotellessa katuliiduilla piirettiin muuten niin pelkistetyn sataman asfaltille pikipataruudukko. Leikin lomassa aika kului kuin siivillä. Välipalalta pyöräilijät valmistuivat matkaan. Pyörämatkalla ihasteltiin kaunista saaristoa, ensimmäinen lossimatka sujui hienosti, kyllä näin hienosti käyttäytyvän ryhmän kanssa kelpaa pyöräillä! Aina-laivassa jakauduttiin merimiestehtäviin matkan ajaksi. Yhteiseen määränpäähän saavuttiin Iniön maaseutumiljööseen. Maanatai iltana saunottiin, uitiin ja nauttittiin leiristä. 

lossi.jpg

Tiistaina aamiaisen jälkeen kauppakäynti ja eikun geokätköilemään! Leiriläiset jakauuivat kahteen ryhmään, sillä lähistöltä löytyi kaksi geokätköä. Matkalla toinen ryhmä näki jopa kyykäärmeen joka luikersi pakoon lapsiryhmää. Molemmat ryhmät löysivät kätköt hienosti! Hetki oleskelua ja biitsille chillaamaan. Aurinko porotti mukavasti suoraan rantaan joten moni päätti tyytyä auringon ottoon, mutta muutama uskalias polski vedessä. Uimarit saatiin takaisin Ainaan ja matka jatkuu seuraavaan paikkaan, eli Kustavin Vuosnaisten satamaan. Täälläkin lapset innostuivat geokätköilemään ja täältäkin kaksi kätköä löytyi. Lapset jättivät kätköreissaajan toiseen kätköön, siinä toivossa että joku muu sen löytää. Illemmalla grillattiin muurinpohjapannumakkaraa ja syötiin vatsat täyteen. 

grilli.jpg

Lapset nukkuu Ainan uumenissa, Aina-laivan vielä suunnatessa huomista tuulta suojaan Houtskariin. Sääennusteiden johdosta leirin reittiä on muutettu, valitettavasti emme pääse Ahvennanmaalle tällä leirillä. Tästä huolimatta pyöräily ja merenkulku jatkuu Saaritomeren sisäsaaristossa. 

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu

Kierrätys kirppis!

Tiistai 24.5.2016 - Sanni Karlström

Raision Pinskut järjestivät avoimen kierrätys kirpputori tapahtuman Vihreä lippu- toiminnan innoittamana. Kierrätys kirppis järjestettiin Raision Pinskujen toimesta jo toista kertaa, ajatuksella tuo tullessasi, vie mennessäsi.

DSC_0088_2.JPG

Tapahtuma järjestettiin Raision Pinskujen kerhotilan edustalla, ilma suosi ja kävijöitä riitti, arviolta 50-60 hlö illan aikana! Harvempi lähti tyhjin käsin, Pinskujen ekokassit täyttyivätkin useammalla uudesta tavarasta. Löytöjen teon lomassa ihmiset rupattelivat, nauttivat aurinkoisesta ilmasta ja vegaanisesta tarjoilusta.

DSC_0082_2.JPG

Raha ei vaihda omistajaa vain vaatteet, lelut ja tavarat. Kierrätys kirppiksen suosio yllätti, tavaran määrä oli suurempi kuin odotimme. Kirppiksen kävijöillä oli myös mahdollisuus lahjoittaa halutessaan jäljelle jääneet vaatteet Raision Pioneerien hyväntekeväisyyskeräykseen Kameruniin Afrikkaan. Kiitämme lahjoituksista sekä halustanne tukea Kamerunin keräystä! Kamerunin keräykseen saatin tapahtuman myötä 8 jatesäkillistä vaatetta ja tavaraa, kiitos! 

DSC_0104_2.JPG

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut, kierrätys

EnergiaTwister

Keskiviikko 20.4.2016 klo 16.41 - Sanni Karlström

Raision Pinskujen ohjaajat ideoivat Vihreä lippu –energia teeman innoittamana EnergiaTwisterin! EnergiaTwister- peliä pelataankin nyt uusilla säännöillä. Kaikille tutun pelimaton väripallojen tilalla on energiantuotantoon liittyviä symboleita. Peliä pelataan viisi lasta kerrallaan, neljä pääsee temppuilemaan ja tunnistamaan symboleita, yksi pelaajista pyörittää pelilaudan hyrrää jonka mukaan pelissä edetään. Pelin hyrrä poikkeaa myös vanhasta tutusta twister-pelistä, symbolit ovat myös esillä hyrrässä.

10456051_1149027538454538_5420167137211321497_n_2.jpg

Hauska peli, opettavaisella teemalla. Yhteishenkeä pelissä todella tarvitaan, kaverin kanssa on jalat solmussa, symbolit tulee tunnistaa ja tasapaino meinaa pettää. Energiantuotantoon liittyvät symbolit tulee pelin yhteydessä tutuksi ja myös kerratuksi, koska on se vaan niin hauskaa. Energiantuotantoon liittyvät symbolit herättävät keskustelua lasten keskuudessa, kuitenkin ohjaajan opastuksella. 

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Talvileiri onnistuneesti takana!

Sunnuntai 28.2.2016 klo 17.05 - Sanni Karlström

Viikkoon mahtui paljon toimintaa. Ulkoilua, yhdessä oloa ja ryhmätoimintaa. Leiri huipentui viimeisenä iltana ryhmätoiminnassa valmistettuihin esityksiin. Tunteikas ilta piti sisällään musiikkia, tanssia, lavasteiden loistoa ja teatteria. Talvileirillä valmistui myös kolme uutta ohjaaja ja kuusi uutta apuohjaaja. Uudet ohjaaja tulokkaat saivat tunnuksensa viimeisen illanvieton yhteydessä. Onnea vielä teille kaikille!

terrari.jpg

Kotimatka alkoikin hieman haikeissa tunnelmissa mutta hyvillä mielin. Helsinkiläiset uudet ystävät hyvästeltiin ja kotimatka alkoi. Kiitos kivasta leiristä kaikille leiriläisille, apuohjaajille, ohjaajille, huoltoväelle, keittiöhenkilökunnalle ja helsinkiläisille! Leirillä nähdään :)

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu, Talvileiri

TALVIOLYMPIALAISET

Perjantai 26.2.2016 klo 15.37 - Sanni Karlström

Talvileirillä vietettiin jo perinteeksi muodostuneita Talviolympialaisia yhdessä Helsingin Pinskujen kanssa. Talviolympialaisissa päästiin kisaamaan apuohjaaja- ja ohjaajakoulutettavien johdolla erilaisilla pisteillä.

DSC_0125_2.JPG
Olympiaradalla pääsi kokeilemaan lumikenkäjuoksua, lumipallon heittoa, ajanarviointipistettä ja lumiveistosten tekoa. Hauska olympialaispäivä huipentui ulkona syödyn välipalan jälkeen Hankipallo- otteluun, Raisio vastaan Helsinki. Raision joukkue pelasi loppuun asti hienosti, kuitenkin voiton vei tällä kertaa Helsingin Pinskut 2-4.

DSC_0305_2.JPG


Tänään ryhmätoiminnassa on viimeistelty bändin musiikkiesitystä, tanssi ryhmän ”spektaakkelia” ja lavaste ja teatteri ryhmän ympäristö aiheista pläjäystä jossa on sarjakuva-aiheiset lavasteet. Illalla koko leiri kokoontuu yhdessä keittiörakennukseen esityksiä varten jonka jälkeen alkaa leiridisko!

DSC_0327_2.JPG


Apuohjaaja- ja ohjaajakoulutettavat siirtyvät tenttiin, nyt peukut pystyyn, että tänään jokainen saa apparipillin ja myös osa ohjaajaliinan.

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu, Talvileiri

Talvileiri teemalla ENERGIA!

Keskiviikko 24.2.2016 klo 1.00 - Sanni Karlström

Talvileirillä on nautittu aurinkoisista pakkaspäivistä Sammalniemen leirikeskuksessa! Samiksen leirikeskuksessa hiihtolomaa viettää Raision, Turun ja Helsinki- Uudenmaan Pinskut. Leirillä on ollut parasta lasten suusta kuultuna ruoka, kaverit, halit, tutustuminen uusiin ihmisiin, ponileikki, ulkoilu ja apuohjaajakoulutus.

DSC_0035_2.JPG


Tänään alkoi ryhmätoiminta yhdessä Helsinki- Uudenmaan pioneerien kanssa. Ryhmätoiminnassa pääsi tutustumaan bändiryhmään, tanssiryhmää, lavasteryhmään ja teatteriryhmään. Loppu viikon aikana lapset ja nuoret valmistavat valitsemassaan ryhmässä ohjaajien johdolla valmiita näytöksiä.

DSC_0093_2.JPG
EnergiaTwister leirin vetonaula! Raision Pinskujen Vihreä lippu teeman; energia mukaisesti on pelattu uutta ohjaajien itse ideoimaa EnergiaTwisteriä. EnergiaTwisterissä ei pelata tavalliseen tyyliin väreillä vaan energiatuotantoon yhdistettävien symbolien mukaan.
Huominen tuo tullessaan EnergiaBingon, joka on myös ohjaajien oma ideoima. Huomenna lisää siitä! 

DSC_0045_2.JPG

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Vihreä lippu- juhla

Torstai 4.2.2016 klo 16.42 - Mediakerho

Keskiviikkona 27. tammikuutta Raision kaupungin talon aulatilaa koristi juhlava tarjoilupöytä ja lasten ja nuorten itse kuvamaa Saaristomeri H2O- valokuvanäyttely. Puolituntia vielä juhlatilaisuuden alkuun, jännitys oli käsin kosketeltava. Kohta kauan odotettu hetki koittaa, lapset pääsevät nostamaan ensikertaa Vihreän lipun salkoon. Tilaisuuden kuva kerrataan vielä kertaalleen läpi. Julia 13 vuotta harjoittelee vielä mikrofoonin käyttöä, kohta on hänen vuoro kertoa mitä kaikkea vuosi on pitänyt sisällään. Kello on varttia vaille kuusi, kun lasiovista alkaa virrata vieraita. 

DSCN3053_2.JPG

Kun kello lyö kuusi, Suvi Kulmala 16 vuotta avaa juhlatilaisuuden juonnollaan. Toiminnanohjaaja Sanni ja Vihreä lippu henkilöstötiimin jäsen Taija puhuvat tilaisuudessa ympäristökasvatuksen merkityksestä vapaa-ajantoiminnassa.

DSCN3045_2.JPG

Nyt on Julian puheenvuoro, Julia kertoo vuoden vesiteemasta, leireistä, Vihreä lippu säännöistä ja Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtumahaasteesta. ”Oma suosikkini on ehdottomasti vuoden aikana ollut valokuvaus, oli hienoa päästä valokuvaamaan Saaristomeren luontoa yhdessä valokuvaaja Oili Niittysen kanssa Saaristoleirillä.” Julia kertoi myös odottavansa innolla uutta teemaa joka on energia.

DSCN3056_2.JPG

Hetki on koittanut! Suvi Kulmala kertoo Vihreä lipun olevan laadukas kotimainen tuote ja että Vihreän lipun käyttöoikeus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. ”Arvoisat juhla vieraat, on aika nostaa ansaitsemamme Vihreä lippu salkoon ensimmäistä kertaa”

DSCN3058_2.JPG

Leiriläiset Topi, Kiia ja Emmi kantavat arvokkaasti lippua läpi aulatilan, vieraiden taputus raikaa kun lippu nostetaan jalustalle. ”Tippa siinä meinasi linssiin tulla, hieno hetki- toiminnanohjaaja Sanni”

DSCN3057_2.JPGMeillä oli myös kunnia saada paikalle Vihreä lippu kummitoimijamme kaupunginvaltuutettu Kiira Lasarov. Kiira onnitteli Raision Pinskuja suunnitelmallisesta ympäristökasvatustyöstä lasten ja nuorten parissa.  Kummitoimijamme toi myös terveiset Raision työväen kulttuurin edistämissäätiöltä, säätoö haluaa olla mukana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Osoituksena tästä säätiön hallitus lahjoitti 200 euroa Pinskujen tulevalle Vihreä lippu-projektille.

DSCN3062_2.JPG

DSCN3065_2.JPG

Mediakerho haastatteli kummitoimijaamme Kiira Lasarovia!

Miksi lähdit Vihreä lippu- projektimme kummitoimijaksi?
- "Pinskutoiminannassa parasta on mielestäni lasten aito mahdollisuus osallistua ja suunnitella toimintaa. Vihreä lippu pohjaa samaan lasten osallisuuteen."

Mikä on ollut Osana vettä- projektissamme parasta?
- "Ympäristötietoisuuden lisääminen. Kamala sanahirviö mutta projektin myötä ja tempausten kautta omasta vesistöstämme huolehtiminen on tuonut varmasti uutta tietoa myös koteihin eikä vain lapsille."

Mitä kolme vinkkiä antaisit tulevalle Vihreä lippu- projektille: 
1. Konkretian tuominen koteihin mihin energiaa kulutetaan 
2. Millä keinoilla voi itse vaikuttaa ja toimia luontoa säästävästi 
3. Rohkeaa aikuisten ja yritysten haastamista. Yksilön teoilla on väliä mutta mitä enemmän tietoa ympäristön säästämisen keinoista saadaan levitettyä niin sitä parempi 

IMG_5878_2.JPG

IMG_5896_2.JPGIMG_5897_32.JPG

 

Juhlava kattaus kruunasi Vihreä lippu-juhlan, kasvis-voileipäkakkua, kiiwitäytekakku, ja mokkapaloja. Nam, nam! 

Kuvat: Esa Salminen ja Taija Kainulainen

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu

Mitä vaihtoehtoja on tavaralahjoille?

Keskiviikko 3.2.2016 klo 10.47 - Sanni Karlström

Vihreän lipun päivää, vietettiin tiistaina 2.2. toinen toista ilahduttaen!

Mitä vaihtoehtoja on tavaralahjoille? Kerhossa otettiin varaslähtö ystävänpäivään ja pohdittiin millaisen ei-tavara- ystävänpäivälahjan voisi antaa omalle ystävälle! Napero- ja Toimintakerhoissa valmistettiinkin aineettomia lahjakortteja, ystäville, kummeille, vanhemmille ja omille lapsille.

Kerholaisten Top 10, aineettomat ystävänpäivälahjat:

  1. Olen kiltisti ja tottelen vanhempia
  2. Autan siivoamaan
  3. Otan ystävän lapset hoitoon, jotta vanhemmat saavat omaa aikaa -Naperokerhon vanhemmat
  4. Olen tukenasi aina
  5. Vietän aikaa kanssasi
  6. Kun tarvitset juttukaveria, kuuntelen
  7. Leikkiseuraa
  8. Uintireissu kaverin kanssa
  9. Koiran ulkoilutusapu
  10. Aamiaisen valmistus vanhemmille 

ystavanpaiva.jpg

 

Ota vinkkiä, ja tee sinäkin aineeton lahjakortti ystävällesi ystävänpäiväksi!<3

Avainsanat: Pinskut, ystävänpäivä, Vihreä lippu

Maailman pelastaminen on lasten leikkiä!

Maanantai 14.12.2015 klo 12.28 - Sanni Karlström

Raision Pioneerit ry ansaitsi ympäristötyöllänsä Vihreän lipun

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura on 9.12.2015 myöntänyt Raision Pioneerit ry:lle Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälisesti tunnettu ympäristökasvatusohjelma ja kasvatusalan ympäristömerkki. Suomen Vihreä lippu -ohjelmaa koordinoi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Kansainvälisellä tasolla ohjelmaa luotsaa maailman suurin ympäristökasvatusjärjestö FEE (Foundation for Environmental Education). Ohjelman avulla olemme onnistuneet konkretisoimaan kestävän kehityksen periaatteita liittämällä ne jokapäiväiseen toimintaamme. Lapset ja nuoret ovat Vihreä lippu -projektissamme aktiivisia vaikuttajia ja toimijoita aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. On ollut ilo nähdä, kuinka lapset ja nuoret ovat innostuneet kestävämmästä elämäntavasta ja ympäristönsuojelusta uusien taitojen ja oivallusten kautta. Näin he omaksuvat, että yhdessä tekemällä on mahdollista vaikuttaa yhteisiin asioihin. 

IMG_3429.JPG

 

Yksi ekologisen kasvatustoiminnan edelläkävijöistä

Raision Pioneerit ansaitsi ensimmäisenä vapaa-ajantoimijana Vihreän lipun käyttöoikeuden Varsinais- Suomen alueella. Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu kestävämpää tulevaisuutta rakennettaessa, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnassa. Monipuolinen ja toiminnallinen ympäristökasvatuksen täyteinen vuosi, perustuu kerho- ja leiritoiminnan ympärille. Toiminnan voimavarana ovat lapset ja nuoret, jotka osallistuvat aktiivisesti niin projektien suunnitteluun, toteutukseen kuin tulosten arviointiin. Ohjelma innostaa kestävien elämäntapojen omaksumiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen yhdessä tekemisen, uusien taitojen ja oivallusten kautta. 

Maailman pelastaminen on lasten leikkiä!  

Vihreä lippu- projektin ensimmäisen vuoden 2015 teemaksi Raision Pioneerit valitsivat veden. Projekti kantoi nimeä Osana vettä, syystä että veden läsnäolo on myös yksi selitys sille että maapallolla on elämää. Ympäristökasvatus kantavana osana toimintaamme, teema piti sisällään vesistöjen ainutkertaisuutta, kiertoa maapalolla sekä omassa lähiympäristössä. Tavoitteena oli vähentää konkreettisesti yksikkömme ympäristökuormitusta. Ympäristökuormitusta vähennettiin Vihreä lippu sääntöjen, toimintaohjeiden ja kierrätysastioiden avulla. Vihreä lippu-ohjelma antaa lapsille ja nuorille valmiudet toimia ympäristövastuullisesti, pienillä teoilla on ratkaisevat vaikutukset.

Vietämme Vihreä lippu -juhlaa 27.1.2015 klo 18, Raision kaupungintalolla. Tervetuloa! 

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Saaristoleiri H2O osa 3

Lauantai 6.6.2015 klo 13.03 - Suvi Kulmala

Perjantai 5.6.2015

Houtskarin kauniissa satamassa herättyämme söimme aamiaisen ja lähdimme läheiselle kentälle aamujumppaan. Jumpan jälkeen jakauduttiin ryhmiin ja ryhmätoiminta voi taas alkaa. Pisteinä oli taasen valokuvaus, levä- ja eliötutkimukset, sekä pohdintaa muovista ja sen merkityksestä vesistöön, lopuksi teimme yhteenvedon vastuumme Itämerestä. Ryhmätoiminta sujui hyvin ja nälkäiset vatsatkin saatiin täyteen maittavaa ruokaa. Kun m/s Aina irtautui laiturista, lapset pelailivat alhaalla. Kesken matkan pysähdyttiin uimaan ja hyppimään Ainan kannelta. Laivan keula oli tässä kohtaa siis kohti Karhuluotoa, jonne saavuttiinkin juuri hyvin ennen ruokaa. Vieraileva ohjaajamme Jonna joutuikin tässä kohtaa jäämään pois ohjaajakaartistamme, joten kiitokset Jonnalle että olit leirillämme! Pojat pakkailivatkin jo saunakamppeitaan ja lähtivät kävelemään saunalle. Tytöt sillä välin vielä uivat ja hyppivät Ainasta, ja kun pojat saapuivat takaisin, lähtivät tytöt saunaan. Saunan jälkeen suoraan grillipaikalle viettämään iltaa syöden maittavaa tikkupullaa ja makkaraa, sekä musiikkia kuunnellen. Vaahtokarkkejakin syötiin. Kun grillattavat oli grillattu, suuntasi leirimme jo iltapesujen kautta pehkuihin vällyjen väliin kuuntelemaan iltasatua ja nukkumaan. Viimeinen yö sai alkaa!

Lauantai 6.6.2015

Kun Ainassa heräiltiin, oli tunnelma joidenkin kohdalla hyvin väsynyt, mutta suurin osa oli jo pirteästi hereillä. Aamupala syötiin ja pakkaaminen alkoi. Se armoton pakkaaminen, kun etsitään tavaroita ja löydetään niitä. Kun kaikki oli saatu pakattua, oli vielä uimisen aika. Vähän raitista ilmaa ennen suhtkoht pitkää merimatkaa. Rohkeimmat hyppisivät kannelta ja pulikoisivat vedessä. Käytiin vielä saaressa käymässä, ja matka kohti kotia voi alkaa! Alkumatkasta syötiin, ja nyt matka sujuu hyvin pelaillen, löytötavaroita esitellen ja välipalaa syöden. Kiitos kaikille mahtavasta ja tapahtumarikkaasta leiristä!! Oli kivaa!!

- Suvi Kulmala

Avainsanat: Saaristoleiri H2O, Itämeri, Vihreä lippu, Pinskut

Saaristoleiri H2O osa 2

Perjantai 5.6.2015 klo 0.43 - Suvi Kulmala

Keskiviikko 4.6.2015

Keskiviikkona herättin Nauvon satamassa sateisissa tunnelmissa. Aamupalan syötyämme vietettiin vapaa-aikaa ja käytiin vielä saaressa kiertelemässä. Saimme lisäksi ohjaajavahvistuksen, jonka jälkeen lähdimmekin seilaamaan kohti Korpoströmiä. Matkalla vain oleiltiin ja kuunneltiin musiikkia. Korpoströmiin saavuttuamme lähdimme kiertelemään saareen kameroiden kanssa ja katseltiin hieman paikkoja. Lounaan jälkeen alkoi ryhmätoiminta, jossa pisteinä oli valokuvaus, vesistön tutkinta ja tutkittiin läheistä rantaa, millainen se on. Vapaa-aikaa löytyi sen jälkeen ja taas syötiin. Ruoan jälkeen lähdimmekin jo kiireen vilkkaa saunan lämpöihin istuskelemaan ja pesemään päivän pölyt pois. Saunojen jälkeen ei tehty oikeastaan mitään muuta kuin nautittiin leirielämästä ja söimme iltapalan. Pitkän päivän jälkeen painuimme pehkuihin lämpimien peittojen alle ja osa vielä kuiskutteli vieruskaverinsa kanssa. 

Torstai 5.6.2015

Korpoströmin vierasvenesatamassa herättiin iloisissa mutta hieman väsyneissäkin tunnelmissa. Kun masut oli saatu täyteen aamiaisesta, saapuikin jo kaksi vierailevaa ohjaajaa, valokuvaaja Oili Niittynen sekä osalle jo tuttu ympäristökasvattaja Jonna. Lähdimme tutkailemaan hieman lähisaaristoa Ainalla, ja päädyimme Rumarstrandiin. Siellä aloitimme ryhmätoiminnan, aiheina valokuvaus Oili Niittysen johdolla, "Itämeren tutkiminen rannasta käsin" sekä "elinympäristön tilkkutäkki" Jonnan kanssa. Kun ryhmätoiminta oli saatu kunnialla päätökseen, söimme vatsat täyteen ja osa menikin uimaan ja uiskentelivatkin melkein tunnin meressä kuin pienet kalat. Kun kaikki oli taas kyydissä, lähdimme viemään vierailevaa ohjaajaamme Oilia takaisin Korpoströmiin. Suuri kiitos Oili Niittyselle kun kävit leirillämme! Sieltä itse suuntasimme kohti Houtskaria. Matkalla syötiin, siivoiltiin ja pelailtiin kavereiden kanssa. Muutamatuntinen matka olikin nopeasti ohi ja saavuimmekin saareen jo hyvissä ajoin ennen iltapalaa. Pieni tutkiminen lähiympäristöön ja syömään! Iltapalan jälkeen iltapesuille ja nukkumaan. Hyvää yötä :)

Avainsanat: Saaristoleiri H2O, Itämeri, Vihreä lippu, Pinskut

Saaristoleiri H2O

Tiistai 2.6.2015 klo 23.55 - Suvi Kulmala, Joanna Laine

Saaristoleiri H2O

Maanantai 1.6.2015

Leirimme starttasi Hahdenniemestä maanantaina yhdeksän aikoihin, suunniteltuna matka Nötöseen. Valitettavasti reitti meni uusiksi kovan merenkäynnin takia, mutta suuntasimmekin melkein kaikille tuttuun ja turvalliseen Karhuluotoon. Matkalla majoituimme, tutustuimme ja söimme maittavan ruoan. Karhuluotoon päästyämme sää oli niin kurja, että suurin osa leiristä pysyi visusti Ainassa pelaten ja ihan vaan oleillen. Kun sää sitten vähän ajan päästä parani, pojat suuntasivat saunaan ja tytöt siivosivat. Sitten vaihto. Tytöt kävivät myös pulahtamassa saunan lomassa. Ilta vietettiin grillipaikalla grillaten ja kivoista kavereista nauttien. Ainan alakerrassa tunnelma lämpeni kun leiriläiset painuivat iltapesujen kautta pehkuihin kuuntelemaan iltasatua ja nukkumaan. Viisi leiriläistä pääsi Ainan kannelle telttaan nukkumaan.

Tiistai 2.6.2015

Heräsimme suoraan valmiiksi katettuun aamupalapöytään. Sen jälkeen suuntasimme ulos ihanaan, aurinkoiseen säähän. Aamulla vielä uitiin ja rohkeimmat hyppivätkin Ainan kannelta suoraan hyiseen mereen. Kun kaikki oltiin saatu takaisin kannelle, matka voi taas jatkua kohti Nauvoa. Merimatkalla ryhmätoiminnassa kiikaroitiin lintuja ja bongattiin vaikka jos jonkin moisia vesilintuja, lisäksi leiriläiset pääsivät kokeilemaan öljyntorjuntaa havainnollisenkokeen "öljuvahinko pesuvadissa" muodossa. Nauvoon saavuttuamme söimme ja lähdimme kiertämään saarta. Kaunis Nauvo saikin kehuja monilta leiriläisiltä, sekä varsinkin saaren kaksi kauppaa saivat suuren suosion. Kun herkkuostokset oli tehty, kalamiehet jatkoivat kalastustaan ja loput pelasivat pelejä. Sitten syötiin ja suunnattiin saunaan. Saunat kuluivatkin nopeasti saunalauluja laulellen ja uimassa pulahdellen. Iltapalan syötyämme suuntasimmekin hammaspesujen kautta nukkumaan.

Huomenna Korpoströmiin, nyt hyvää yötä! 

- Nuoret ohjaajat Suvi ja Joanna

Avainsanat: pinskut, vihreä lippu, saaristomeri, kesäleiri

Ensi-illassa, unelmista tulee totta!

Torstai 14.5.2015 klo 21.51 - Sanni Karlström

Ensi-illassa tiistaina 19.5. tulee unelmista totta!

Raision Pioneerien viikoittaisessa näytelmäkerhossa harjoitetaan ilmaisutaitoja, tanssikoreografioita, hiotaan vuoden tuotosta sekä valmistetaan yhdessä lavasteet ja puvusteet. Kerho aloitti produktion valmistelut syksyllä 2014.

Tuotos kantaa nimeä, Unelmista tulee totta. Se on tarina sisarusten suurista haaveista ja niiden toteutumisesta, kuitenkin haaveiden kääntöpuolella on hintansa. Näytelmän käsikirjoitus koostuu kahdestatoista kohtauksesta, kymmenestä roolista, tanssikoreografioista, musiikista, suomalaisesta runoudesta sekä Vihreä lippu- projektiteemalla varustetuista lavasteista.

Innostus Vihreä lippu- projektiin sitoutumisesta lähti lavaste- ja pukuhankintojen kautta. Mitä kaikkea voisi kierrättää ja uusiokäyttää? Tehden isoja kokonaisuuksia kierrätysmateriaaleja hyödyntäen yhtään kaunistelematta niitä, niin että katsoja voi huomata nykyisessä käytössä olevan tuotteen alkuperän.

Ajatus lähti maitotölkeistä rakennettavasta lavasteseinästä! Lavaste-lauantain haastavin ja ison kokonaisuus on "tiiliseinä" maitotölkeistä. Maitotölkkejä kerättiinkin jo syksystä asti seinän toteutusta varten.

img_0985.jpg

Rannekoruissa puolestaan on hyödynnetty juomatölkkien nippusuja!

img_0946.jpg

img_0975_a_kopio_a_kopio.jpg

Mekko sai uuden tuunatun ilmeen vanhasta filminauhasta tehdystä kukkakoristeista! 

img_0934_a_kopio_a_kopio.jpg 

Balettimekot ovat kierrätys tyllistä, ruusukoristeet on askarreltu paperinauhasta.

img_0990.jpg

Sängynlaita-lavaste on myös rakennettu maitotölkeistä.

TERVETULOA ENSI-ILTAAN 19.5. klo 18.00 Raision kirjastotalolle (Martinsali)Raision

Pinskujen kevätjuhlan ohjelmassa; Unelmista tulee totta- näytös, meri & luontokerholaisille jaetaan nuori- kansimies todistukset ja toimintakerhon herkkubuffet. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille! 

Avainsanat: näytelmäkerho, teatteri, pinskut, vihreä lippu

Kasvatuksellinen merkitys

Keskiviikko 29.4.2015 klo 9.38 - Sanni Karlström

Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu kestävämpää tulevaisuutta rakennettaessa, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnassa. Lasten ja nuorten yleinen ympäristötietoisuus ja arvoajattelu koostuu opitusta tiedosta, tämä tieto on opittu koulussa, kotona tai harrastustoiminnassa.

Lapsille ja nuorille ympäristökasvatuksessa on hyvä korostaa omien vaikutusmahdollisuuksien tärkeyttä, alkaen omasta lähiympäristöstä, luoden yhteyden; toiminnan, elämäntavan, arvoajattelun ja maailmanlaajuisten ympäristökysymysten välille.
Siivotaan Biitsin puolesta tapahtumalla on konkreettinen merkitys ympäristökasvatuksen näkökulmasta, lisäksi se on ympäristökasvatusta kaiken ikäisille. Tapahtuma on oiva tapa kutsua lasten ja nuorten perheet mukaan, tärkeän asian puolesta. Mikä sen parempaa kuin ulkoilua, yhdessä tekemistä ja vielä loistavan asian puolesta!Voit järjestää oman Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtuman missä päin Suomea tahansa, minkä vain vesistön rannalla, se on vaivatonta toteuttaa leirillä, kerhon ohjelmassa tai erillisen talkooviikonlopun muodossa. 

Nuorille Suomenlahti tutuksi- projektin tuloksia hyödyntäen, lasten ja nuorten on helppo ymmärtää konkreettisten valintojensa vaikutukset, ohjaajien tehtävä onkin antaa valmiuksia elämänarvojen pohdintaan pienistä arkisista teosta lähtöisin. Tietysti lasten oma kiinnostus ja sosiaalinen ympäristö vaikuttaa arvoajatteluun ja omiin valintoihin. Jos koko yhteisön (Pinskujen) ajatus on ympäristömyönteinen se varmasti tarttuu myös lapsiin ja nuoriin.

Lasten ja nuorten arvoajatteluun sekä tietoon voimme vaikuttaa me, Suomen Demokratian Pioneerien Liitto- SDPL ry. Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtumahaasteen tarkoitus onkin herättää kiinnostusta ympäristökasvatuksen erilaisista mahdollisuuksista, unohtamatta kasvatuksellista tavoitetta ohjata lapsia ja nuoria kestävään elämäntapaan; valintojensa ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurillisia vaikutuksia paikallisesti sekä maailmanlaajuisesti.

"On siistiä välittää luonnosta, ja tietää siitä, oikaista mahdollisesti väärin ymmärryksiä kaveriporukassa ja olla kavereista se, joka pitää huolen ettei roskia heitetä maahan" - Raision Pinskujen Vihreä lippu ympäristöraati 

Avainsanat: Siivotaan Biitsin Puolesta, Vihreä lippu