Blogi

Tule mukaan Näytelmäkerhoon!

Maanantai 12.1.2015 klo 9.30

Raision Pinskujen viikoittaisessa näytelmäkerhossa harjoitetaan ilmaisutaitoja, tanssikoreografioita, hiotaan vuoden tuotosta sekä valmistetaan yhdessä lavasteet ja puvusteet. Kerho aloitti tulevan produktion valmistelut syksyllä 2014. Tuleva tuotos kantaa nimeä, Unelmista tulee totta. Se on tarina sisarusten suurista haaveista ja niiden toteutumisesta, kuitenkin niiden kääntöpuolella on hintansa. Näytelmän käsikirjoitus kostuu kahdestatoista kohtauksesta, kymmenestä roolista, tanssikoreografioista, musiikista, suomalaisesta runoudesta ja Vihreä lippu-projektiteemalla varustetuista lavasteista.

Raision Pinskut ilmoittautuivat Suomen ympäristöseuran koordinoimaan kestävän kehityksen Vihreä lippu- ohjelmaan, joka on monipuolinen lasten ja nuorten kestävän kehityksen kasvatus ohjelma. Raision Pinskujen kaikki kerhot ovat sitoutuneet mukaan Vihreä lippu- projektiin, ensimmäisen toimintavuotemme 1.1.-31.12.2015. teemalla vesi. Innostus projektiin sitoutumisesta lähti lavaste ja pukuhankintojen kautta. Mitä muualla ei ole nähty, mitä kaikkea voisi kierrättää ja uusiokäyttää? Tehden isoja kokonaisuuksia kierrätysmateriaaleja hyödyntäen yhtään kaunistelematta niitä, niin että myös katsoja voi huomata nykyisessä käytössä olevan tuotteen alkuperän.

Ajatus lähti maitotölkeistä rakennettavasta lavasteseinästä! Suuri tölkkiseinä ja pieniä yksityiskohtia, lukuisia ideoita, jotka kehittyvät matkan varrella tulevaan ensi-iltaan. Jokaisella näytelmän puvulla on myös oma tarina, teemme ja keräämme ne kierrätysmateriaaleista. Tarinoita lavasteista ja puvuisteista ensi- illan tienoilla, jolloin yleisö voi halutessa tutustua tuotoksen lähtökohtiin, teemaan ja tavoitteisiin.

Kiinnostuitko? Tule mukaan näytelmäkerhoon, kerhossa vielä muutama vapaa paikka!

img_2058.jpg

Seikkailu Suomenlahdella näytehavainnot

Torstai 8.1.2015 klo 11.15

Näytehavaintojen tulkinta, mitä voimme määrityksistä päätellä?
Veden haju ja sen voimakkuus kertovat muun muassa veden rehevyydestä. Kaikilla vesillä makeilla kuin suolaisilla on oma ominaistuoksunsa. Haju voi tulla veteen esimerkiksi aineista jotka ei sinne kuulu, biomassasta, hajoamiseen liittyvästä kemiallisesta prosessista.
Vedenväri kertoo humuksen eli osittain hajonneen kasvi- eläinperäisen aineksen määrästä vedessä. Mitä ruskeampaa vesi on sitä enemmän siinä on humusta. Vedenväri vaihtelee valuma-alueiden ja vuodenaikojen mukaan.
Saastuneet vedet ovat usein sameita. Sameus muodostuu humus,- maa-aines,- planktonlevä,- ja siitepölyaineksista. Mitä sameampaa vesi on sitä enemmän siinä on mainittuja aineksia. Huom! Jokivedet ovat yleensä järvi- ja merivesiä sameampia.
Happamuuden mittaaminen soveltuu hyvin järvi- ja joki vesiin. Meri ph on vakio 8. Kuitenkin murtovesi- alueella Itämerellä ph voi olla 7 ja valuma-alueella Seikkailu Suomenlahdella-leirillä mitattiin jopa ph 6.
Happimittarilla voimme mitata merenveden happipitoisuutta. Mittauksella voidaan tulkita pohjan happipitoisuus.
Saastuneisuutta voimme määrittää pienimuotoisella kemiallisella kokeella.

Seikkailu Suomenlahdella Tourin 2014 näytetulosten yhteenveto
Näytehavainnoista voi huomata joki- ja muiden valumavesien vaikutuksen rannikon vesiin alentuneena pH:na. Usein läheltä mannerta otettujen näytetulosten ph- luvuksi mitattiin 7. Seikkailu Suomenlahdella leiriläiset mittasivat ainoan meren niin sanotun vakio ph:n, joka on tyypillinen merivedelle Sandössä.
Näkösyvyyden mittaus on hyvä perusindikaattori vesientilasta. (yli 1m= hyvä tila). Seikkailu Suomenlahdella näytetulokset ovat osittain satama-altaissa, jossa vedet sekoittuvat veneiden potkurien ansiosta ja siksi vesi samentuu ja saadaan heikompi tulos. Hangossa, Paraisten portilla ja Kotkassa veden hyvän tila on pystytty havaitsemaan näkösyvyyden lisäksi myös hyvänä happipitoisuutena. Tammisaaressa mitattu näkösyvyys luku on hyvä 1,5m), mutta pohja alueelle kohtuullisen tyypilliseen tapaan lähes hapeton.

Näytehavainnot 9.-18.6.2014

Klikkaa ja katso näytehavainnot tästä!


Lasten Unelmien Itämeri!

Tiistai 9.12.2014 klo 13.06

Mikä on Lasten unelmien Itämeri?

Seikkailu Suomenlahdella- leiriläiset valmistivat Lasten Unelmien Itämeri- taulun kymmenen päivän avartavan matkan päätteeksi. Taululle ilmestyi kaikkien toiveet, unelmat ja tulevaisuuden haavekuva Itämerestä. Taulun tekoon osallistui 21 lasta, tästä huolimatta taiteilijoilla oli selvä yhteisymmärrys siitä, miltä taulun tulee näyttää ja mitä sen tulee viestittää.

Lasten rehellisessä unelmassa Itämerta kohdellaan ajattelevaisesti ja kunnioittavasti. Meri on puhdas ja täynnä elämää.  Hyvinvoivassa meressä kalat, kotilot, levät, kasvit, linnut ja nisäkkäät elävät tervettä elämää. Itämeren pohja on hapekas, eläinlajisto voi hyvin omassa elinympäristössään, kaloilla on ravintoa ja happea, eikä meressä ole sinne kuulomattomia materiaaleja. Lasten silmin meri on täynnä väriä, joka huokuu positiivisuutta, toivoa, iloa ja puhtautta.

Lasten unelmien Itämeri- taulun on tarkoitus herätellä, saada lapset kuin myös aikuiset pysähtymään hetkeksi ajattelemaan valintojamme ja niiden vaikutuksia. Pohjoinen saaristomme on ainutkertainen, lisäksi rannikolla olemme läheisessä kosketuksessa Itämereen. Jokaisella meistä on varmasti jokin kaunis ajatus tai muisto kotimaamme saaristoon liittyen.

Jotta meremme tarjoaa tulevaisuudessakin meille ravintoa, liikenneyhteyksiä, elämyksiä ja niin edelleen, sen suojelun eteen on tehtävä töitä.Tämä unelma ei ole itsestään selvyys, sen toteutumiseen ja olemassa oloon tarvitaan meidän jokaisen ajatus ja askel tätä kohti.

img_6405.jpg

Seikkailu Suomenlahdella kiertueen näytetulokset julkaistaan syksyn aikana!

Maanantai 23.6.2014 klo 23.40

Raision Pioneerien Nuorille Suomenlahti tutuksi projekti ja sen Seikkailu Suomenlahdella kiertue Raisiosta aina Haminaan asti on kuluneen kymmenen päivän aikana tarjonnut lapsille ja nuorille puitteet sukeltaa pintaa syvemmälle Itämereen.

Matkalaiset ovat oppineet ja havainneet valtavasti Itämeren vesistön tilasta, lisäksi tätä tietoa lapset ja ohjaajat ovat jakaneet kaikille kiinnostuneille Lasten Itämeri!- tapahtumissa kuudessa kaupungissa Itämeren rannikolla.

Itämeren tila on jokseenkin huolestuttava. Itämerellä on yhdeksän maata ympärillään ja Ihmisten aiheuttamat maataloussaasteet ja yksittäisten henkilöiden jättämät roskat kuormittavat Itämerta huomattavasti. Tälle ei saada tarpeeksi huomiota vaikka Suomella onkin eniten rannikkoa tämän meren rannalla.

Usein vesistö näyttää pinnan päällä hyvältä, kuitenkin suurimmat ongelmat löytyvät pinnan alta. Happikato on suuri ongelma ympäri Itämerta, parempaan päin ollaan toki menossa.

Happikato yksinkertaisuudessaan on sitä, kun vesi muuttuu sameaksi ja saastuneeksi, tällöin auringon valo ei pääse tarpeeksi syvälle pohjaan asti. Kun pohjalla olevat kasvit ja kasviplanktonit eivät saa auringonvaloa, eivät ne voi tuottaa happea Itämereen. Meren pohja jää näin hapettomaksi koska vesi ei kierrä Itämeressä samalla tavalla kuin esimerkiksi Atlantin valtameressä.

Viimeisinä päivinä haastatellessamme useimmat leiriläisistä, kävi ilmi että projektin ja leirin tavoitteet on saavutettu. Eli herätetty tietoisuutta nuorten ja lasten keskuudessa Itämeren tilasta. Kaikki lapset olivat hereillä siitä mitä Itämeressä tapahtuu, mitä sen suojelemisen eteen voi ja kannattaa tehdä, ja mitä kannattaa jättää tekemättä. Lapsille jäi myös mieleen mistä saasteet tulevat mereen ja mitä saasteet aiheuttavat Itämeren kasveille ja kaloille. Useimmat aikovat myös kertoa kotona kavereille ja perheelle kierrättämisen, Itämerensuojelun ja kestävämmän kehityksen tärkeydestä.

Mikään kesäkoulu Seikkailu Suomenlahdella leiri ei kuitenkaan ollut. Vaan lasten leiri. Kysyimme myös lapsilta mikä oli kivointa leirillä. Ja vaikka vesistön tutkiminen oli monen mielestä kiinnostavaa ja kivaa touhua, löytyi leirin parhaiden asioiden joukosta kestosuosikit, samat mistä jokainen kesäleiri on tehty. Aurinko, uiminen ja kaverit.

Seikkailu Suomenlahdella kiertueen havainnot ja näytetulokset julkaistaan kokonaisuudessaan tulevan syksyn aikana kaikkien nähtäville sähköisesti kuin myös jossain kirjallisessa muodossa.

Kotisatamassa

Torstai 19.6.2014 klo 17.58 - Osku Hannelin

Maanataina kun saavuimme Helsinkiin, Laitoimme rutiinin omaisesti tapahtuman pystyyn. Teltta laiturille, Pekalle vedenmittausrasti pystyyn ja pinssikone keulaan. Ja pian alkoikin jo ihmisiä tulla. Ensimmäisten joukossa olikin ihmisiä jotka olivat aamuradiosta kuulleet toiminnanohjaajamme Sannin haastattelun ja innostuivat siitä tulemaan Kruununhaan Halkolaiturille. 
Puolipilvisessä säässä pidimme matkamme viimeisen Lasten Itämeri! tapahtuman, ja juuri tapahtuman päätyttyä alkoikin rankkasade. Sade jatkui kun otimme leiriläiset Helsinkiin kierrokselle. Kävelimme Senaatintorin kulmalta katsomaan Tuomiokirkkoa josta suuntasimme Kauppatorille. Torilta otimme lautan Suomenlinnaan, jossa ohjelmassa oli kävelykierros. Ensin kuitenkin syötiin. Sade oli onneksemme ehtinyt loppua lauttamatkan aikana ja pizza-picnic meni suunnitelman mukaisesti hyvin. Kävelimme ruuan jälkeen koko kierroksen Suomenlinnan ympäri ja palasimme takaisin satamaan josta Aina-laiva meidät noukkikin kyytiin ajoissa taas ennen sateen alkua.

Matkamme jatkuikin Suokista seuraavaksi Kasnäsiin. Yöksi pysähdyimme kuitenkin Tammisaareen. 
Kun pääsimme tiistaina Kasnäsin satamaan, oli illan ohjelmassa luvassa saunomista ja dicoilua. Tytöt ja Jere G, olivat valmistelleet meille teatteriesityksen ja lopuksi vielä saimme kuulla discon lomassa lauluesityksen. 
Viimeisen illan kunniaksi vielä paistettiin lettuja Ainan kannella. Illan päätteksi päät painettiin tyynyyn noin puolenyön aikaan.

Aamulla suunta otettiin Raision satamaan. Ammupäivän toimintaan kuului "Unelmien Itämeri" taulun maalaamista ja tavaroiden pakkailua. Aina saapui Raision venesatamaan jättämään matkalaisiaan vanhempiensa huostaan hieman ennen viittä.
Osa jätti jäähyväiset, osa näkee jo pian kerhoissa ja leireillä. Silti tunnelma on aina yhtä haikea. Kymmenen päivän tiiviin tunnelman jälkeen tulee sama tunne kuin jokaisen pitkän leirin jälkeen. Joka kerta yhtä tyhjä olo. Aika vaan kulkee liian nopeasti ja hyvät kaverit on ikävä hyvästellä.

Mutta kaikki loppuu aikanaan, jo syksyllä Seikkailu Suomelahdella leirin porukka tapaa 
miitissä jossa muistellaan vanhoja, katsellaan kuvia ja kysellään kuulumisia.

Suuren suuri kiitos tasapuolisesti leiriläisille, ohjaajille, kipparille & perämiehelle ja keittiölle tästä mahtavasta kokemuksesta!
Pian nähdään!

Hyvää kesää ja juhannusta kaikille!

Porvoosta Helsinkiin

Sunnuntai 15.6.2014 klo 23.33 - Osku Hannelin

Yöajon päätteeksi on päädytty Porvooseen. Kun yöllä kävin nukkumaan näkyi ikkunasta vain aavaa vettä, aamulla kun kävelin Ainan kannelle näkyi ympärillä aurinkoinen rantakatu. Tälläisiin maisemiin voisi kyllä herätä useamminkin. Aamupalat syötiin, hampaat pestiin ja suihkussa käytiin. Sitten alkoikin jo tapahtuman pystyttäminen.

Tapahtuman tavaroiden paikoilleen laittaminen menee jo niin rutiinilla että aikaa jäi todella reilusti ylimääräistä. Joten Porvoon tapahtumasta tehtiin hiukan pidempi kun päästiin aikaisemmin aloittamaan. 
Paikalle pääsi lapsiperheitä ja vanhoja leirituttuja. Ainan porukalle lahjoitettiin jopa inkiväärikarkkeja meripahoinvointiin. Kokemuksesta voimme sanoa että tarpeeseen tulevat.

Tapahtuman jälkeen aloitettiin Porvoon kiertokäynti. Kierros alkoi jätskillä käynnilllä josta teimme pienen pysähdyksen tuliaiskaupassa. Mukaan tarttui enimmäkseen postikortteja ja pientä tuotavaa perheille. Ainaan palattuamme lähdettiinkin suoraan matkaan.

Muutaman tunnin merimatkalla ehdittiin käydä läpi jo opittuja taitoja, ja punoa yhteen käsitteitä. Kuten esimerkiksi miksi veden sameus ja näkösyvyys kulkevat käsi kädessä meren pohjan happipitoisuuden kanssa. Samalla huomattiin että selvästi ollaan päästy eteenpäin. 
Lapsille selvästi jäänyt hyvä kokonaiskuva leirillä opistuista asioista.

Illalla käytiin vielä kävelemässä rannalla, ja muutama kävi jopa uimassa viileänä sunnuntai iltana. Tämän jälkeen päivä purettiin, ja päät painettiin tyynyihin. 

Huomenna viimeinen tapahtuma, ja se ottaa paikkansa Helsingin halkolaiturilla, kruununhaassa. Tervetuloa paikalle kaikki!

Kuvia löytyy linkistä.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Kotka

Lauantai 14.6.2014 klo 23.18 - Osku Hannelin

Aina laivan sakki saapui Kotkan vierassatamaan perjantaina. Ensin syötiin, sitten aloiteltiin tapahtuman kokoon laittoa. Aurinko paistoi kerrankin muutamaan päivän sateen päätteeksi, kun Lasten Itämeri tapahtuma alkoi. Tapahtuma käytiin onneksi aurinkoisessa säässä alusta loppuun, vaikka tummat pilvet olivatkin uhkaavasti lähellä koko päivän ajan.

Kun saimme tapahtuman jälkeen koottua teltan ja näytteenottolaitteet takaisin Ainan uumeniin, oli vuorossa saunat. Lapset ja ohjaajat saivat uida ja saunoa pitkään ja kunnolla rannan läheisyydessä soittavan bändin säestyksellä.

Kunnon peseytymisen jälkeen painui koko kööri taas tuttuun tapaan laivan kannen alle. Pyjamat puettiin, hampaat pestiin ja iltasadut luettiin. Yöllä satoi vettä, mutta se ei paljoa haitannut. Teltat oli jätetty kaiken varalta pystyttämättä ja joka iikka pysyi kuivana yön aikana.

Ei huono päivä lainkaan, vaikka olihan kuitenkin perjantai 13.

14.6 Hamina.

Aamulla Kotkan vierassataman laiturissa olevan Ainan uumenissa herättiin aikaisin. Nopeimmat ja virkuimmat kävivät aamusuihkulla kun siihen on kerrankin mahdollisuus. Aina laivassa kun omia pesutiloja ei ole, vaikka satamissa kyllä päästää vähintään joka toinen päivä pesulle. 

Aamupalat syöty ja matka kävi heti Kotkan Maretariumiin. Aina laivan sakkia odotti oma opastettu kierros suomalaisen meren ja kalojen parissa. Kierroksella oppaamme kertoi meille meren elävistä, valuma-alueista sekä itämeren puhtaanapidon tärkeydestä. Lapset saivatkin opastetun kierroksen jälkeen allekirjoittaa sitoomuksen, jossa luvattiin tehdä jotakin hyvää edesauttaakseen itämeren hyvinvointia seuraavan vuoden aikana.

Maretariumin kierroksen päätyttyä jätimme turpeen tuoksuisen Kotkan vierassataman taaksemme ja otimme suunnaksi Haminan. 

Haminaan päästyämme laitoimmekin heti tapahtuman pystyyn. Vaikka tuuli riepottelikin rajusti, meni tapahtuma hyvin. Lapsilta tapahtumat menevät jo rutiinilla eikä uusien naamojen tapaaminen jännitä. Tapahtuman jälkeen lapset pääsivätkin käymään kaupoilla ostamassa eväitä illan pitkää merimatkaa varten.

Tänään on luvassa yöajo. Lapset pääsevät kipparin johdolla ohjaamaan Ainaa illan hämärtyessä. Kuitenkin tarpeeksi aikaisin päästään nukkumaan että huomenna jaksetaan painaa Porvoon tapahtuma läpi.

Kuvia löytyy Flickr sivulta

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Sadepäivä

Torstai 12.6.2014 klo 22.26 - Osku Hannelin

Eilen illalla alkanut sade jatkui koko yön. Ja yön kääntyessä aamuun se jatkui koko päivän läpi iltaan asti. Ainan väelle se tarkoitti, että päivä ohjelmaan tuli iso muutos. Ulos ei paljoa päästy.

Aamupäivällä joukkomme kärsi tappion. Ympäristöasiantuntijamme Jonna jouduttiin jättämään Helsingissä pois kyydistä Jonnan aikataulujen vuoksi. Jonna oli mukanamme vain neljä päivää, ja oli osa porukkaamme hyvin tärkeällä tavalla. Jonna opetti meille roppakaupalla levistä, veden tilasta, laitteiden käytöstä ja vaikka mistä kaikesta muusta. Näinpä hyvästelimme Jonnan itse askarrellulla kortilla.

Jonnan jäätyä Krunikan Halkolaiturille, suuntasimme eteenpäin. Aamupäivä jatkui askartelujen sekä poikien osalta pokerin peluun parissa. Pokeri turnaus kestikin iltaan asti. Loviisaan päästyämme kävimme suihkussa ja pesuilla. Illemmalla päästiin ottamaan myös vesinäyte. Iltapalaksi leiriläiset saivat syödäkseen lettuja kylmän päivän päätteeksi.

Iltapalan jälkeen taas purettiin päivä. Kyseltiin hyvät ja huonot. Kehuja sai Pekan pitämä pokeriturnaus, ja huonoksi katsottiin luonnollisesti sade.

Huomenna jatketaan matkaa.

Tämän ja muiden päivien kuvat voi käydä katsomassa leirin Flickr sivulta.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/with/14406208904/

Tuullta purjeisiin

Keskiviikko 11.6.2014 klo 23.15 - Osku Hannelin

Jussarö

                                             

Tänään irrottauduimme Hangon venesataman laiturista. Aamupäivä meni rattoisasti pajojen parissa. Leiriläisillä alkaa selvästi olemaan hyvä ote vedenmittaukseen ja vesistön tutkintaan jo muutaman vain päivän reissun jälkeen. 

Aurinko paistoi aamusta iltaan ja se meinasi yhtä asiaa. Uimista. Koko päivän aikana pysähdyttiin kolmelle uintikerralle, ja se sopi hyvin energiaa täynnä oleville, sokerilla itsensä täyteen tankkaaville lapsille. 

Juussaröön saavuttuamme täytettiin vain lasten juomapullot, ja suuntasimme tutustumaan saareen. Kävimme katselemassa 60- Luvulla rakennettuja hylättyjä rakennuksia. Tämä tarjosi pientä jännitystä päiväsaikaankin. Kummitusjuttuja kerrottiin vaikka päivällistä ei oltu ehditty edes kattaa. Vielä ennen laiturista irtautumistä käytiin tietysti uimassa.

Loppuilta meni Jussaröstä kerättyjen näytteiden tutkimisessa, ja leväaiheisten vihkojen täyttämisessä. Iltapalan jälkeen Aina pääsi näyttämään kykynsä hieman väljemmillä vesillä. Hieman saaristomerta reilummat aallot keinuttivat satavuotiasta laivaa reilun tunnin ajan ennen kuin pääsimme taas saarien suojaan. Aina- laiva selvisi pienestä aallokosta kunnialla, onhan kipparimme Aken mukaan sama laiva kulkenut yli neljämetrisessäkin allokossa matkallaan Turusta-Tallinnaan yhdeksänkymmentä luvun alussa. 

Pienen keinutuksen jälkeen voimme laittaa lopulta maaten, ja pääsemme valmistautumaan huomiseen päivään. Illan hyviä ja huonoja puolia käytiin vielä läpi ennen kuin valot Ainan lamput sammuivat tältä päivältä. Hyvää mieleen jäi säästä, uimisesta ja Jussarön kierroksesta. Pientä huonoa oloa toivat aallokko, mutta siitäkin päästiin yli. Nukkumaan mennään Ainan kannelle normaalisti teltoissa ja kajuutassa.

Huomenna taas uutta ja ihmeellistä. 

Päivän kuvat löytyvät linkistä.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/with/14372820552/

 

Hanko

Keskiviikko 11.6.2014 klo 0.32

Hanko. 10 kesäkuuta.

Keisarin rannasta irrottauduttiin jo aikaisin aamusta. Ohjelmassa oli nimittäin merimuseo Sinisimpukassa vierailu. Sinisimpukka sijaitsee Kasnäsin sataman liepeillä. Vastassa meitä odotti opastettu kierros jossa opittiin yhtä jos toista Saaristomeren elämästä ja eläimistä.

Leiriläiset kuuntelemassa opasta Sinisimpukassa.

Kierroksen jälkeen otettiin suunta kohti Hankoa. Matkalla Käytiin läpi eilisestä tuttuja vedenmittausmenetelmiä sekä uutena asiana kierrätyspiste sekä Aina laivalla tapahtuva vedensäästö tavoite, jonka tarkoitus on kannustaa lapsia vähentämään veden hukkakäyttöä.

Hankoo päästyämme laitoimme kaiken valmiiksi tapahtumaa varten. Vain hetken odottelun jälkeen jo ensimmäiset vieraat saapuivat katselemaan Jonnan keräämiä näytteitä ja pelaamaan lautapelejä. Ja siitä asti vieraita riitti koko tapahtuman ajan. Saatiin jopa ensimäinen tietovisa-arpavoittaja joka ei ollut Ainan asukki. 

Pitkän päivän ja tapahtuman jälkeen oli rentouttavaa kaikille käydä saunomassa ja uimassa. Ehdittiin käydä kävelemässsä Hangon katuja pitkin ja kaupoillakin nopeasti. 

Päivä päätettiin tuttuun tapaan, eli päivän hyvät ja huonot puolet käytiin porukalla läpi. Kaikilla tuntui olleen mukava päivä ja tapahtuma oli antoisa niin leiriläisille kuin ohjaajillekkin. 

Huomenna suuntana on Tammisaari ja Jussaro. Tapahtumista pidämme pienen tauon mutta niidenkin pariin päästään parin päivän sisällä.

Lisää kuvia leirin tapahtumista saa linkistä alta.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Lasten päivä

Tiistai 10.6.2014 klo 0.49

Ensimmäinen päivä seikkailua takana!

Ainan kannella vietettiin aurikoinen päivä ja puuhaa riitti laivaan asettumisesta aina illan viimeisiin leikkeihin asti. Kesäkuun yhdeksäs oli Aina laivalla olijoille antoisa. Pitkään päivään mahtui vesistön tutkimista, uuden oppimista, vanhan kertausta sekä Ainan kannella loikoilua. 

Lähes suoraan lähdettyämme Raisiosta oli jo aika aloitella ensimmäistä Lasten Itämeri tapahtumaa joka otti paikkansa Turussa. Vain tuntia paria myöhemmin kun Aina oli laiturista irronnut, sitä jo köytettiin Aurajoen varteen ja punaista tietovisa telttaa pystytettiin sen viereen. Tapahtuma oli rento mutta antoisa. Saatiin tehtyä pinssejä, mittailtua vesistön happipitoisuuksia ja pelattua lautapelejä. Saatiin jopa eräs reipas leiriläinen uutisiin kertomaan meidän matkasta ja meiningistä Yle:lle. 

Tapahtuman jälkeen Turun hälinät jätettiinkin jo taakse ja suunnattiin eteenpäin. Jatkettiin vedenmittaus aiheisella kerhotoiminnallla ja Ainan oma kippari Ake opetti lapsia navigoimaan merellä, sekä jakoi laivasta yleistä tietoa. Päivällisen jälkeen pääsivät lapset rentoutumaankin oman vapaa ajan ja uimisen puitteissa. 

Illemmalla saavuimme yöpymispaikkaamme Keisarin rantaan ja kävimme leikkimässä illan viimeiset hipat rannassa. Lehmiä päästiin katselemaan ja koiria silittelemään vielä ennen kuin kokoonnuttiin takaisin laivaan.

Illan päätteeksi jokainen leiriläinen ja ohjaaja sai jakaa omat mietteensä kaikkien kesken. Jos muutamaa sadepilveä ja pientä kiukunpuuskaa ei muistella, jäi kaikille selvästi ensimmäisestä päivästä hyvä maku suuhun. Ja miksi ei olisi jäänyt?

Kun on päivä täynnä aurinkoa, kavereita, uutta ja vanhaa, hyvää ruokaa ja mielekästä tekemistä. Ei Ainan kyydissä käy aika pitkäksi.

Huomenna suuntana on Hanko.

Aina laiva saapuu paikalle 17.30 ja tiedossa tietovisaa, lautapelejä, vesistön tutkintaa, sekä havaintoja ja näytteitä jo matkan varrelta.

Matkakuumetta!

Maanantai 2.6.2014 klo 13.58

Viikon kuluttua Aina-laiva starttaa kohti Suomenlahtea!

Seikkailu Suomenlahdella-leiri aloittaa kymmenen päivän jännittävän Seikkailun saaristossa. Tiedossa hauskaa tutkimuksentekoa, uusia kaupunkeja, historiallisia nähtävyyksiä, Lasten Itämeri- tapahtumia.

Seikkailu Suomenlahdellatiimi kutsuu lapset ja nuoret välittämään meremme puolesta kuudessa kaupungissa Itämeren rannikolla. Tutkimusmatkailijat tuovat Itämeren kaikkien lasten ja nuoren luo, tapahtumassa vesistön tutkintaa, maapallon vedet- tietovisa, vedenkiertokulkupeli, oman itämeri-pinssin valmistusta.

Tule mukaan kotikaupunkisi Lasten Itämeri- tapahtumaan, välitetään yhdessä yhteisestä Itämerestämme.

Seitsemän päivää, köydet irtoaa laiturista ja nokka kohti seikkailua!

blogi.jpg

Avainsanat: Seikkailu Suomenlahdella-leiri

LASTEN ITÄMERI!

Tiistai 29.4.2014 klo 10.16 - Sanni Karlström

LASTEN ITÄMERI!

Puhdas ja terve Itämeri. Lasten Itämeri.

Raision Pioneerien Nuorille Suomenlahti tutuksi- projekti tuo Itämeren lasten ja nuorten luo.

LASTEN ITÄMERI- tapahtumat kutsuvat lapset ja nuoret välittämään meremme puolesta Raisiossa, Turussa, Hangossa, Helsingissä, Porvoossa, Kotkassa ja Haminassa.

Hyppää 100 vuotiaan Aina-laivan kannelle! Tapahtumissa jännittävää tutkimuksen tekoa, vedenkiertokulkupeli, maapaloon vedet-tietovisa, oman itämeri-pinssin valmistusta.

Tapahtumat ovat osa Nuorille Suomenlahti tutuksi projektia.

Tavoitteena kasvattaa yleistä ympäristötietoisuutta.

Avainsanat: LASTEN ITÄMERI- Tapahtumat

Nuorten Suomenlahtijulistus!

Torstai 20.3.2014 klo 11.53

Meri& luontokerhossa valmisteltiin Raision Pioneerien osallistumista, WWF:n Nuorten Suomenlahtijulistus kilpailuun!

WWF kutsuu lapset ja nuoret kertomaan oman viestinsä itämeren puolesta. Ideoikaa ja toteuttakaa oma vapaamuotoinen teos, joka kertoo mereen liittyvistä toiveista, huolista ja unelmista.

Ideoista tai valmiista teoksista valitaan Suomen edustajat kesäleirille, jossa suomalaiset, venäläiset ja virolaiset nuoret hiovat ideostaan yhden yhteisen julistuksen. 

Valmis Nuorten Suomenlahtijulistus esitetään Suomen, Viron ja Venäjän valtioiden johdolle.picmonkey_collage.jpg

Nuorille Suomenlahti tutuksi projekti 2014.

Maanantai 24.2.2014 klo 12.57

Kevät kuulumisia

Nyt Nuorille Suomenlahti tutuksi projektin kuulumisia voi seurata myös blogin kautta.

Kevät kuulumisia ja Seikkalu Suomenlahdella-leirin ohjaajien terveisiä päivitellään säännöllisesti tänne. :)

Tämän blogin kautta pääset hyppäämään matkaamme jännitävälle Seikkailu Suomenlahdella-leirille, luvassa on paljon mielenkiintoisia havaintoja vesistömmetilasta sekä jännitäviä tarinoita Suomenlahden historiasta.

« Uudemmat kirjoitukset