Blogi

Porvoosta Helsinkiin

Sunnuntai 15.6.2014 klo 23:33 - Osku Hannelin

Yöajon päätteeksi on päädytty Porvooseen. Kun yöllä kävin nukkumaan näkyi ikkunasta vain aavaa vettä, aamulla kun kävelin Ainan kannelle näkyi ympärillä aurinkoinen rantakatu. Tälläisiin maisemiin voisi kyllä herätä useamminkin. Aamupalat syötiin, hampaat pestiin ja suihkussa käytiin. Sitten alkoikin jo tapahtuman pystyttäminen.

Tapahtuman tavaroiden paikoilleen laittaminen menee jo niin rutiinilla että aikaa jäi todella reilusti ylimääräistä. Joten Porvoon tapahtumasta tehtiin hiukan pidempi kun päästiin aikaisemmin aloittamaan. 
Paikalle pääsi lapsiperheitä ja vanhoja leirituttuja. Ainan porukalle lahjoitettiin jopa inkiväärikarkkeja meripahoinvointiin. Kokemuksesta voimme sanoa että tarpeeseen tulevat.

Tapahtuman jälkeen aloitettiin Porvoon kiertokäynti. Kierros alkoi jätskillä käynnilllä josta teimme pienen pysähdyksen tuliaiskaupassa. Mukaan tarttui enimmäkseen postikortteja ja pientä tuotavaa perheille. Ainaan palattuamme lähdettiinkin suoraan matkaan.

Muutaman tunnin merimatkalla ehdittiin käydä läpi jo opittuja taitoja, ja punoa yhteen käsitteitä. Kuten esimerkiksi miksi veden sameus ja näkösyvyys kulkevat käsi kädessä meren pohjan happipitoisuuden kanssa. Samalla huomattiin että selvästi ollaan päästy eteenpäin. 
Lapsille selvästi jäänyt hyvä kokonaiskuva leirillä opistuista asioista.

Illalla käytiin vielä kävelemässä rannalla, ja muutama kävi jopa uimassa viileänä sunnuntai iltana. Tämän jälkeen päivä purettiin, ja päät painettiin tyynyihin. 

Huomenna viimeinen tapahtuma, ja se ottaa paikkansa Helsingin halkolaiturilla, kruununhaassa. Tervetuloa paikalle kaikki!

Kuvia löytyy linkistä.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Kotka

Lauantai 14.6.2014 klo 23:18 - Osku Hannelin

Aina laivan sakki saapui Kotkan vierassatamaan perjantaina. Ensin syötiin, sitten aloiteltiin tapahtuman kokoon laittoa. Aurinko paistoi kerrankin muutamaan päivän sateen päätteeksi, kun Lasten Itämeri tapahtuma alkoi. Tapahtuma käytiin onneksi aurinkoisessa säässä alusta loppuun, vaikka tummat pilvet olivatkin uhkaavasti lähellä koko päivän ajan.

Kun saimme tapahtuman jälkeen koottua teltan ja näytteenottolaitteet takaisin Ainan uumeniin, oli vuorossa saunat. Lapset ja ohjaajat saivat uida ja saunoa pitkään ja kunnolla rannan läheisyydessä soittavan bändin säestyksellä.

Kunnon peseytymisen jälkeen painui koko kööri taas tuttuun tapaan laivan kannen alle. Pyjamat puettiin, hampaat pestiin ja iltasadut luettiin. Yöllä satoi vettä, mutta se ei paljoa haitannut. Teltat oli jätetty kaiken varalta pystyttämättä ja joka iikka pysyi kuivana yön aikana.

Ei huono päivä lainkaan, vaikka olihan kuitenkin perjantai 13.

14.6 Hamina.

Aamulla Kotkan vierassataman laiturissa olevan Ainan uumenissa herättiin aikaisin. Nopeimmat ja virkuimmat kävivät aamusuihkulla kun siihen on kerrankin mahdollisuus. Aina laivassa kun omia pesutiloja ei ole, vaikka satamissa kyllä päästää vähintään joka toinen päivä pesulle. 

Aamupalat syöty ja matka kävi heti Kotkan Maretariumiin. Aina laivan sakkia odotti oma opastettu kierros suomalaisen meren ja kalojen parissa. Kierroksella oppaamme kertoi meille meren elävistä, valuma-alueista sekä itämeren puhtaanapidon tärkeydestä. Lapset saivatkin opastetun kierroksen jälkeen allekirjoittaa sitoomuksen, jossa luvattiin tehdä jotakin hyvää edesauttaakseen itämeren hyvinvointia seuraavan vuoden aikana.

Maretariumin kierroksen päätyttyä jätimme turpeen tuoksuisen Kotkan vierassataman taaksemme ja otimme suunnaksi Haminan. 

Haminaan päästyämme laitoimmekin heti tapahtuman pystyyn. Vaikka tuuli riepottelikin rajusti, meni tapahtuma hyvin. Lapsilta tapahtumat menevät jo rutiinilla eikä uusien naamojen tapaaminen jännitä. Tapahtuman jälkeen lapset pääsivätkin käymään kaupoilla ostamassa eväitä illan pitkää merimatkaa varten.

Tänään on luvassa yöajo. Lapset pääsevät kipparin johdolla ohjaamaan Ainaa illan hämärtyessä. Kuitenkin tarpeeksi aikaisin päästään nukkumaan että huomenna jaksetaan painaa Porvoon tapahtuma läpi.

Kuvia löytyy Flickr sivulta

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Sadepäivä

Torstai 12.6.2014 klo 22:26 - Osku Hannelin

Eilen illalla alkanut sade jatkui koko yön. Ja yön kääntyessä aamuun se jatkui koko päivän läpi iltaan asti. Ainan väelle se tarkoitti, että päivä ohjelmaan tuli iso muutos. Ulos ei paljoa päästy.

Aamupäivällä joukkomme kärsi tappion. Ympäristöasiantuntijamme Jonna jouduttiin jättämään Helsingissä pois kyydistä Jonnan aikataulujen vuoksi. Jonna oli mukanamme vain neljä päivää, ja oli osa porukkaamme hyvin tärkeällä tavalla. Jonna opetti meille roppakaupalla levistä, veden tilasta, laitteiden käytöstä ja vaikka mistä kaikesta muusta. Näinpä hyvästelimme Jonnan itse askarrellulla kortilla.

Jonnan jäätyä Krunikan Halkolaiturille, suuntasimme eteenpäin. Aamupäivä jatkui askartelujen sekä poikien osalta pokerin peluun parissa. Pokeri turnaus kestikin iltaan asti. Loviisaan päästyämme kävimme suihkussa ja pesuilla. Illemmalla päästiin ottamaan myös vesinäyte. Iltapalaksi leiriläiset saivat syödäkseen lettuja kylmän päivän päätteeksi.

Iltapalan jälkeen taas purettiin päivä. Kyseltiin hyvät ja huonot. Kehuja sai Pekan pitämä pokeriturnaus, ja huonoksi katsottiin luonnollisesti sade.

Huomenna jatketaan matkaa.

Tämän ja muiden päivien kuvat voi käydä katsomassa leirin Flickr sivulta.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/with/14406208904/

Tuullta purjeisiin

Keskiviikko 11.6.2014 klo 23:15 - Osku Hannelin

Jussarö

                                             

Tänään irrottauduimme Hangon venesataman laiturista. Aamupäivä meni rattoisasti pajojen parissa. Leiriläisillä alkaa selvästi olemaan hyvä ote vedenmittaukseen ja vesistön tutkintaan jo muutaman vain päivän reissun jälkeen. 

Aurinko paistoi aamusta iltaan ja se meinasi yhtä asiaa. Uimista. Koko päivän aikana pysähdyttiin kolmelle uintikerralle, ja se sopi hyvin energiaa täynnä oleville, sokerilla itsensä täyteen tankkaaville lapsille. 

Juussaröön saavuttuamme täytettiin vain lasten juomapullot, ja suuntasimme tutustumaan saareen. Kävimme katselemassa 60- Luvulla rakennettuja hylättyjä rakennuksia. Tämä tarjosi pientä jännitystä päiväsaikaankin. Kummitusjuttuja kerrottiin vaikka päivällistä ei oltu ehditty edes kattaa. Vielä ennen laiturista irtautumistä käytiin tietysti uimassa.

Loppuilta meni Jussaröstä kerättyjen näytteiden tutkimisessa, ja leväaiheisten vihkojen täyttämisessä. Iltapalan jälkeen Aina pääsi näyttämään kykynsä hieman väljemmillä vesillä. Hieman saaristomerta reilummat aallot keinuttivat satavuotiasta laivaa reilun tunnin ajan ennen kuin pääsimme taas saarien suojaan. Aina- laiva selvisi pienestä aallokosta kunnialla, onhan kipparimme Aken mukaan sama laiva kulkenut yli neljämetrisessäkin allokossa matkallaan Turusta-Tallinnaan yhdeksänkymmentä luvun alussa. 

Pienen keinutuksen jälkeen voimme laittaa lopulta maaten, ja pääsemme valmistautumaan huomiseen päivään. Illan hyviä ja huonoja puolia käytiin vielä läpi ennen kuin valot Ainan lamput sammuivat tältä päivältä. Hyvää mieleen jäi säästä, uimisesta ja Jussarön kierroksesta. Pientä huonoa oloa toivat aallokko, mutta siitäkin päästiin yli. Nukkumaan mennään Ainan kannelle normaalisti teltoissa ja kajuutassa.

Huomenna taas uutta ja ihmeellistä. 

Päivän kuvat löytyvät linkistä.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/with/14372820552/

 

Hanko

Keskiviikko 11.6.2014 klo 0:32

Hanko. 10 kesäkuuta.

Keisarin rannasta irrottauduttiin jo aikaisin aamusta. Ohjelmassa oli nimittäin merimuseo Sinisimpukassa vierailu. Sinisimpukka sijaitsee Kasnäsin sataman liepeillä. Vastassa meitä odotti opastettu kierros jossa opittiin yhtä jos toista Saaristomeren elämästä ja eläimistä.

Leiriläiset kuuntelemassa opasta Sinisimpukassa.

Kierroksen jälkeen otettiin suunta kohti Hankoa. Matkalla Käytiin läpi eilisestä tuttuja vedenmittausmenetelmiä sekä uutena asiana kierrätyspiste sekä Aina laivalla tapahtuva vedensäästö tavoite, jonka tarkoitus on kannustaa lapsia vähentämään veden hukkakäyttöä.

Hankoo päästyämme laitoimme kaiken valmiiksi tapahtumaa varten. Vain hetken odottelun jälkeen jo ensimmäiset vieraat saapuivat katselemaan Jonnan keräämiä näytteitä ja pelaamaan lautapelejä. Ja siitä asti vieraita riitti koko tapahtuman ajan. Saatiin jopa ensimäinen tietovisa-arpavoittaja joka ei ollut Ainan asukki. 

Pitkän päivän ja tapahtuman jälkeen oli rentouttavaa kaikille käydä saunomassa ja uimassa. Ehdittiin käydä kävelemässsä Hangon katuja pitkin ja kaupoillakin nopeasti. 

Päivä päätettiin tuttuun tapaan, eli päivän hyvät ja huonot puolet käytiin porukalla läpi. Kaikilla tuntui olleen mukava päivä ja tapahtuma oli antoisa niin leiriläisille kuin ohjaajillekkin. 

Huomenna suuntana on Tammisaari ja Jussaro. Tapahtumista pidämme pienen tauon mutta niidenkin pariin päästään parin päivän sisällä.

Lisää kuvia leirin tapahtumista saa linkistä alta.

https://www.flickr.com/photos/123155047@N06/

Lasten päivä

Tiistai 10.6.2014 klo 0:49

Ensimmäinen päivä seikkailua takana!

Ainan kannella vietettiin aurikoinen päivä ja puuhaa riitti laivaan asettumisesta aina illan viimeisiin leikkeihin asti. Kesäkuun yhdeksäs oli Aina laivalla olijoille antoisa. Pitkään päivään mahtui vesistön tutkimista, uuden oppimista, vanhan kertausta sekä Ainan kannella loikoilua. 

Lähes suoraan lähdettyämme Raisiosta oli jo aika aloitella ensimmäistä Lasten Itämeri tapahtumaa joka otti paikkansa Turussa. Vain tuntia paria myöhemmin kun Aina oli laiturista irronnut, sitä jo köytettiin Aurajoen varteen ja punaista tietovisa telttaa pystytettiin sen viereen. Tapahtuma oli rento mutta antoisa. Saatiin tehtyä pinssejä, mittailtua vesistön happipitoisuuksia ja pelattua lautapelejä. Saatiin jopa eräs reipas leiriläinen uutisiin kertomaan meidän matkasta ja meiningistä Yle:lle. 

Tapahtuman jälkeen Turun hälinät jätettiinkin jo taakse ja suunnattiin eteenpäin. Jatkettiin vedenmittaus aiheisella kerhotoiminnallla ja Ainan oma kippari Ake opetti lapsia navigoimaan merellä, sekä jakoi laivasta yleistä tietoa. Päivällisen jälkeen pääsivät lapset rentoutumaankin oman vapaa ajan ja uimisen puitteissa. 

Illemmalla saavuimme yöpymispaikkaamme Keisarin rantaan ja kävimme leikkimässä illan viimeiset hipat rannassa. Lehmiä päästiin katselemaan ja koiria silittelemään vielä ennen kuin kokoonnuttiin takaisin laivaan.

Illan päätteeksi jokainen leiriläinen ja ohjaaja sai jakaa omat mietteensä kaikkien kesken. Jos muutamaa sadepilveä ja pientä kiukunpuuskaa ei muistella, jäi kaikille selvästi ensimmäisestä päivästä hyvä maku suuhun. Ja miksi ei olisi jäänyt?

Kun on päivä täynnä aurinkoa, kavereita, uutta ja vanhaa, hyvää ruokaa ja mielekästä tekemistä. Ei Ainan kyydissä käy aika pitkäksi.

Huomenna suuntana on Hanko.

Aina laiva saapuu paikalle 17.30 ja tiedossa tietovisaa, lautapelejä, vesistön tutkintaa, sekä havaintoja ja näytteitä jo matkan varrelta.

Matkakuumetta!

Maanantai 2.6.2014 klo 13:58

Viikon kuluttua Aina-laiva starttaa kohti Suomenlahtea!

Seikkailu Suomenlahdella-leiri aloittaa kymmenen päivän jännittävän Seikkailun saaristossa. Tiedossa hauskaa tutkimuksentekoa, uusia kaupunkeja, historiallisia nähtävyyksiä, Lasten Itämeri- tapahtumia.

Seikkailu Suomenlahdellatiimi kutsuu lapset ja nuoret välittämään meremme puolesta kuudessa kaupungissa Itämeren rannikolla. Tutkimusmatkailijat tuovat Itämeren kaikkien lasten ja nuoren luo, tapahtumassa vesistön tutkintaa, maapallon vedet- tietovisa, vedenkiertokulkupeli, oman itämeri-pinssin valmistusta.

Tule mukaan kotikaupunkisi Lasten Itämeri- tapahtumaan, välitetään yhdessä yhteisestä Itämerestämme.

Seitsemän päivää, köydet irtoaa laiturista ja nokka kohti seikkailua!

blogi.jpg

Avainsanat: Seikkailu Suomenlahdella-leiri

LASTEN ITÄMERI!

Tiistai 29.4.2014 klo 10:16 - Sanni Karlström

LASTEN ITÄMERI!

Puhdas ja terve Itämeri. Lasten Itämeri.

Raision Pioneerien Nuorille Suomenlahti tutuksi- projekti tuo Itämeren lasten ja nuorten luo.

LASTEN ITÄMERI- tapahtumat kutsuvat lapset ja nuoret välittämään meremme puolesta Raisiossa, Turussa, Hangossa, Helsingissä, Porvoossa, Kotkassa ja Haminassa.

Hyppää 100 vuotiaan Aina-laivan kannelle! Tapahtumissa jännittävää tutkimuksen tekoa, vedenkiertokulkupeli, maapaloon vedet-tietovisa, oman itämeri-pinssin valmistusta.

Tapahtumat ovat osa Nuorille Suomenlahti tutuksi projektia.

Tavoitteena kasvattaa yleistä ympäristötietoisuutta.

Avainsanat: LASTEN ITÄMERI- Tapahtumat

Nuorten Suomenlahtijulistus!

Torstai 20.3.2014 klo 11:53

Meri& luontokerhossa valmisteltiin Raision Pioneerien osallistumista, WWF:n Nuorten Suomenlahtijulistus kilpailuun!

WWF kutsuu lapset ja nuoret kertomaan oman viestinsä itämeren puolesta. Ideoikaa ja toteuttakaa oma vapaamuotoinen teos, joka kertoo mereen liittyvistä toiveista, huolista ja unelmista.

Ideoista tai valmiista teoksista valitaan Suomen edustajat kesäleirille, jossa suomalaiset, venäläiset ja virolaiset nuoret hiovat ideostaan yhden yhteisen julistuksen. 

Valmis Nuorten Suomenlahtijulistus esitetään Suomen, Viron ja Venäjän valtioiden johdolle.picmonkey_collage.jpg

Nuorille Suomenlahti tutuksi projekti 2014.

Maanantai 24.2.2014 klo 12:57

Kevät kuulumisia

Nyt Nuorille Suomenlahti tutuksi projektin kuulumisia voi seurata myös blogin kautta.

Kevät kuulumisia ja Seikkalu Suomenlahdella-leirin ohjaajien terveisiä päivitellään säännöllisesti tänne. :)

Tämän blogin kautta pääset hyppäämään matkaamme jännitävälle Seikkailu Suomenlahdella-leirille, luvassa on paljon mielenkiintoisia havaintoja vesistömmetilasta sekä jännitäviä tarinoita Suomenlahden historiasta.

« Uudemmat kirjoitukset