Blogi

TALVIOLYMPIALAISET

Perjantai 26.2.2016 klo 15.37 - Sanni Karlström

Talvileirillä vietettiin jo perinteeksi muodostuneita Talviolympialaisia yhdessä Helsingin Pinskujen kanssa. Talviolympialaisissa päästiin kisaamaan apuohjaaja- ja ohjaajakoulutettavien johdolla erilaisilla pisteillä.

DSC_0125_2.JPG
Olympiaradalla pääsi kokeilemaan lumikenkäjuoksua, lumipallon heittoa, ajanarviointipistettä ja lumiveistosten tekoa. Hauska olympialaispäivä huipentui ulkona syödyn välipalan jälkeen Hankipallo- otteluun, Raisio vastaan Helsinki. Raision joukkue pelasi loppuun asti hienosti, kuitenkin voiton vei tällä kertaa Helsingin Pinskut 2-4.

DSC_0305_2.JPG


Tänään ryhmätoiminnassa on viimeistelty bändin musiikkiesitystä, tanssi ryhmän ”spektaakkelia” ja lavaste ja teatteri ryhmän ympäristö aiheista pläjäystä jossa on sarjakuva-aiheiset lavasteet. Illalla koko leiri kokoontuu yhdessä keittiörakennukseen esityksiä varten jonka jälkeen alkaa leiridisko!

DSC_0327_2.JPG


Apuohjaaja- ja ohjaajakoulutettavat siirtyvät tenttiin, nyt peukut pystyyn, että tänään jokainen saa apparipillin ja myös osa ohjaajaliinan.

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu, Talvileiri

Talvileiri teemalla ENERGIA!

Keskiviikko 24.2.2016 klo 1.00 - Sanni Karlström

Talvileirillä on nautittu aurinkoisista pakkaspäivistä Sammalniemen leirikeskuksessa! Samiksen leirikeskuksessa hiihtolomaa viettää Raision, Turun ja Helsinki- Uudenmaan Pinskut. Leirillä on ollut parasta lasten suusta kuultuna ruoka, kaverit, halit, tutustuminen uusiin ihmisiin, ponileikki, ulkoilu ja apuohjaajakoulutus.

DSC_0035_2.JPG


Tänään alkoi ryhmätoiminta yhdessä Helsinki- Uudenmaan pioneerien kanssa. Ryhmätoiminnassa pääsi tutustumaan bändiryhmään, tanssiryhmää, lavasteryhmään ja teatteriryhmään. Loppu viikon aikana lapset ja nuoret valmistavat valitsemassaan ryhmässä ohjaajien johdolla valmiita näytöksiä.

DSC_0093_2.JPG
EnergiaTwister leirin vetonaula! Raision Pinskujen Vihreä lippu teeman; energia mukaisesti on pelattu uutta ohjaajien itse ideoimaa EnergiaTwisteriä. EnergiaTwisterissä ei pelata tavalliseen tyyliin väreillä vaan energiatuotantoon yhdistettävien symbolien mukaan.
Huominen tuo tullessaan EnergiaBingon, joka on myös ohjaajien oma ideoima. Huomenna lisää siitä! 

DSC_0045_2.JPG

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Turvallisen somen käytön aakkoset

Torstai 11.2.2016 klo 12.34 - Pia Vihermaa

Monelle lapselle sosiaalisen median ( =SOME) käyttö on jo arkinen ja jokapäiväinen rutiini. Yhteyden- ja kontaktien otto ja huomion haku on helppoa kun käytössä on monenlaista tarjontaa. Netissä on myös hyvien ja kivojen asioiden varjopuoli, jossa kiusaaminen ja hyväksikäyttö on yleisimmät termit. Moniko jää oikeasti miettimään mitkä ovat somen turvallisuuden aakkoset? Moniko vanhempi tietää mitä sovelluksia oma lapsi käyttää, ja mitä julkaisut pitävät sisällään?


Käyttää palveluita sitten aikuinen tai nuori, aina tulisi muistaa että kaikki mitä julkaisee somessa se on siellä pysyvää eikä sitä saa pois. Myös omien henkilökohtaisten tietojen jako (esim. puhelinnumero, osoite) ei ole järkevää, koskaan ei voi tietää kenen kanssa juttelee, ja mikä on sen toisen todellinen tarkoitus. Häntä jota et tunne, ei hänen tarvitse tietää sinusta mitään.

Turvallisen somen käytön aakkoset

• Suljettu tili, jolloin voit itse päättää ketkä näkevät julkaisusi.
• Pidä kaverilistalla ihmiset jotka ovat sinulle oikeasti tutut.
• Harkitse julkaisusi sisältö tarkasti, jos julkaiset toisista ihmisistä kuvia tai tekstiä muista aina pyytää näihin lupa.
• Muista että julkaisut ovat sellaisia, kuin haluaisit muiden sinusta julkaisevan.
• Muista aina kertoa aikuisille, vanhemmille, opettajille, ohjaajille jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa.

Unohtamatta kuitenkaan hyviä puolia. Somesta ja internetistä on helppo hakea tietoa ja pitää yhteyttä ystäviin. Somessa on helppo myös seurata julkisuudenhenkilöitä, blogeja ja harrastetoimintaa. Informaatio kulkee hyvin ja nopeasti.
Muistetaan yhteiset pelisäännöt ja pidetään niistä kiinni.

Tule mukaan keskustelemaan ja tuo omat mielipiteesi mukanasi Mediakerhoon torstaisin klo 16 eteenpäin.Voit seurata nyt meitä myös snapchatissa. Mietteitä ja ajatuksia ohjaajien näkökulmasta, nimimerkki RaisionPinskut.

phone-343624_960_720.jpg

Infoa Sosiaalisen median kanavista:

Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu. Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kuvallisen käyttäjäprofiilin luomiseen sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. Facebookissa on myös mahdollista liittyä erilaisiin yhteisöihin ja saada tietoa tulevista tapahtumista.

Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto, joka aukesi lokakuussa 2010. Palvelun avulla käyttäjät voivat jakaa kuvia, kommentoida toisten käyttäjien kuvia ja tykätä niistä.

Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (twiitit, englanniksi tweet), voivat sisältää korkeintaan 140 merkkiä. Palvelun käyttö internetissä on maksutonta. Twitter julkistettiin vuonna 2006. Vuonna 2011 sillä oli arviolta 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja 2014 jo 200 miljoonaa. Twitterissä omaa henkilökohtaista tiliä ei voi sulkea, jokainen näkee twiitit. Twitter ei ole lasten ja nuorten keskuudessa kovinkaan suosittu sosiaalisen median väylä.

Snapchat on pikaviestipalvelu. Käyttäjä voi ottaa kuvia ja videota, lisätä niihin tekstiä ja "leimoja" eli erilaisia kuvakkeita sekä lähettää niitä joko palvelun muille kättäjille tai julkiseen "minun tarinaani" (engl. My Story). Otettuja kuvia tai videoita kutsutaan ”snapeiksi” tai yhä useammin "snäpeiksi".
Käyttäjä voi määrittää ajan, kuinka kauan snapit näkyvät vastaanottajan laitteessa (1–10 sekuntia). Määritetyn ajan jälkeen snapit poistetaan vastaanottajan Snapchat-sovelluksesta ja Snapchatin palvelimilta. Käyttäjä voi halutessaan tallentaa ottamansa kuvat ja videot omassa laitteessa olevaan galleriaan. Kuitenkin vastaanottajat voivat halutessaan tallentaa saamansa snapit ottamalla niistä ruutukaappauksen tai käyttämällä tarkoitukseen sopivaa ruudunkaappaussovellusta. Sen sijaan, että käyttäjä lähettää snapin suoraan muille palvelun käyttäjille, hän voi vaihtoehtoisesti julkaista sen "minun tarinaan" eli My Storyyn. Siihen lisätyt snapit ovat käyttäjää seuraavien muiden Snapchatin käyttäjien julkisesti nähtävissä seuraavien 24 tunnin ajan. Käyttäjät voivat seurata, kuinka monta katsojaa heidän My Story -snapeillään on, sekä näiden käyttäjätunnukset.

Periscope on Twitterin omistama sosiaalinen suoratoistopalvelu, joka julkaistiin iOS-laitteille maaliskuussa 2015 ja Android-laitteille toukokuussa. Periscopella voi lähettää puhelimellaan video-ohjelmaa. Ohjelma on reaaliaikaista ja sitä voi kommentoida. Vuorovaikutteisuus onkin yksi sovelluksen tunnusmerkkejä. Periscopen varjopuoli on että lähetystä voi seurata kuka tahansa käyttäjä ympäri maailman.

Lähde: Wikipedia

Avainsanat: pinskut, some

Vihreä lippu- juhla

Torstai 4.2.2016 klo 16.42 - Mediakerho

Keskiviikkona 27. tammikuutta Raision kaupungin talon aulatilaa koristi juhlava tarjoilupöytä ja lasten ja nuorten itse kuvamaa Saaristomeri H2O- valokuvanäyttely. Puolituntia vielä juhlatilaisuuden alkuun, jännitys oli käsin kosketeltava. Kohta kauan odotettu hetki koittaa, lapset pääsevät nostamaan ensikertaa Vihreän lipun salkoon. Tilaisuuden kuva kerrataan vielä kertaalleen läpi. Julia 13 vuotta harjoittelee vielä mikrofoonin käyttöä, kohta on hänen vuoro kertoa mitä kaikkea vuosi on pitänyt sisällään. Kello on varttia vaille kuusi, kun lasiovista alkaa virrata vieraita. 

DSCN3053_2.JPG

Kun kello lyö kuusi, Suvi Kulmala 16 vuotta avaa juhlatilaisuuden juonnollaan. Toiminnanohjaaja Sanni ja Vihreä lippu henkilöstötiimin jäsen Taija puhuvat tilaisuudessa ympäristökasvatuksen merkityksestä vapaa-ajantoiminnassa.

DSCN3045_2.JPG

Nyt on Julian puheenvuoro, Julia kertoo vuoden vesiteemasta, leireistä, Vihreä lippu säännöistä ja Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtumahaasteesta. ”Oma suosikkini on ehdottomasti vuoden aikana ollut valokuvaus, oli hienoa päästä valokuvaamaan Saaristomeren luontoa yhdessä valokuvaaja Oili Niittysen kanssa Saaristoleirillä.” Julia kertoi myös odottavansa innolla uutta teemaa joka on energia.

DSCN3056_2.JPG

Hetki on koittanut! Suvi Kulmala kertoo Vihreä lipun olevan laadukas kotimainen tuote ja että Vihreän lipun käyttöoikeus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. ”Arvoisat juhla vieraat, on aika nostaa ansaitsemamme Vihreä lippu salkoon ensimmäistä kertaa”

DSCN3058_2.JPG

Leiriläiset Topi, Kiia ja Emmi kantavat arvokkaasti lippua läpi aulatilan, vieraiden taputus raikaa kun lippu nostetaan jalustalle. ”Tippa siinä meinasi linssiin tulla, hieno hetki- toiminnanohjaaja Sanni”

DSCN3057_2.JPGMeillä oli myös kunnia saada paikalle Vihreä lippu kummitoimijamme kaupunginvaltuutettu Kiira Lasarov. Kiira onnitteli Raision Pinskuja suunnitelmallisesta ympäristökasvatustyöstä lasten ja nuorten parissa.  Kummitoimijamme toi myös terveiset Raision työväen kulttuurin edistämissäätiöltä, säätoö haluaa olla mukana kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Osoituksena tästä säätiön hallitus lahjoitti 200 euroa Pinskujen tulevalle Vihreä lippu-projektille.

DSCN3062_2.JPG

DSCN3065_2.JPG

Mediakerho haastatteli kummitoimijaamme Kiira Lasarovia!

Miksi lähdit Vihreä lippu- projektimme kummitoimijaksi?
- "Pinskutoiminannassa parasta on mielestäni lasten aito mahdollisuus osallistua ja suunnitella toimintaa. Vihreä lippu pohjaa samaan lasten osallisuuteen."

Mikä on ollut Osana vettä- projektissamme parasta?
- "Ympäristötietoisuuden lisääminen. Kamala sanahirviö mutta projektin myötä ja tempausten kautta omasta vesistöstämme huolehtiminen on tuonut varmasti uutta tietoa myös koteihin eikä vain lapsille."

Mitä kolme vinkkiä antaisit tulevalle Vihreä lippu- projektille: 
1. Konkretian tuominen koteihin mihin energiaa kulutetaan 
2. Millä keinoilla voi itse vaikuttaa ja toimia luontoa säästävästi 
3. Rohkeaa aikuisten ja yritysten haastamista. Yksilön teoilla on väliä mutta mitä enemmän tietoa ympäristön säästämisen keinoista saadaan levitettyä niin sitä parempi 

IMG_5878_2.JPG

IMG_5896_2.JPGIMG_5897_32.JPG

 

Juhlava kattaus kruunasi Vihreä lippu-juhlan, kasvis-voileipäkakkua, kiiwitäytekakku, ja mokkapaloja. Nam, nam! 

Kuvat: Esa Salminen ja Taija Kainulainen

Avainsanat: Pinskut, Vihreä lippu

Mitä vaihtoehtoja on tavaralahjoille?

Keskiviikko 3.2.2016 klo 10.47 - Sanni Karlström

Vihreän lipun päivää, vietettiin tiistaina 2.2. toinen toista ilahduttaen!

Mitä vaihtoehtoja on tavaralahjoille? Kerhossa otettiin varaslähtö ystävänpäivään ja pohdittiin millaisen ei-tavara- ystävänpäivälahjan voisi antaa omalle ystävälle! Napero- ja Toimintakerhoissa valmistettiinkin aineettomia lahjakortteja, ystäville, kummeille, vanhemmille ja omille lapsille.

Kerholaisten Top 10, aineettomat ystävänpäivälahjat:

  1. Olen kiltisti ja tottelen vanhempia
  2. Autan siivoamaan
  3. Otan ystävän lapset hoitoon, jotta vanhemmat saavat omaa aikaa -Naperokerhon vanhemmat
  4. Olen tukenasi aina
  5. Vietän aikaa kanssasi
  6. Kun tarvitset juttukaveria, kuuntelen
  7. Leikkiseuraa
  8. Uintireissu kaverin kanssa
  9. Koiran ulkoilutusapu
  10. Aamiaisen valmistus vanhemmille 

ystavanpaiva.jpg

 

Ota vinkkiä, ja tee sinäkin aineeton lahjakortti ystävällesi ystävänpäiväksi!<3

Avainsanat: Pinskut, ystävänpäivä, Vihreä lippu

Maailman pelastaminen on lasten leikkiä!

Maanantai 14.12.2015 klo 12.28 - Sanni Karlström

Raision Pioneerit ry ansaitsi ympäristötyöllänsä Vihreän lipun

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura on 9.12.2015 myöntänyt Raision Pioneerit ry:lle Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälisesti tunnettu ympäristökasvatusohjelma ja kasvatusalan ympäristömerkki. Suomen Vihreä lippu -ohjelmaa koordinoi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Kansainvälisellä tasolla ohjelmaa luotsaa maailman suurin ympäristökasvatusjärjestö FEE (Foundation for Environmental Education). Ohjelman avulla olemme onnistuneet konkretisoimaan kestävän kehityksen periaatteita liittämällä ne jokapäiväiseen toimintaamme. Lapset ja nuoret ovat Vihreä lippu -projektissamme aktiivisia vaikuttajia ja toimijoita aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. On ollut ilo nähdä, kuinka lapset ja nuoret ovat innostuneet kestävämmästä elämäntavasta ja ympäristönsuojelusta uusien taitojen ja oivallusten kautta. Näin he omaksuvat, että yhdessä tekemällä on mahdollista vaikuttaa yhteisiin asioihin. 

IMG_3429.JPG

 

Yksi ekologisen kasvatustoiminnan edelläkävijöistä

Raision Pioneerit ansaitsi ensimmäisenä vapaa-ajantoimijana Vihreän lipun käyttöoikeuden Varsinais- Suomen alueella. Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu kestävämpää tulevaisuutta rakennettaessa, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnassa. Monipuolinen ja toiminnallinen ympäristökasvatuksen täyteinen vuosi, perustuu kerho- ja leiritoiminnan ympärille. Toiminnan voimavarana ovat lapset ja nuoret, jotka osallistuvat aktiivisesti niin projektien suunnitteluun, toteutukseen kuin tulosten arviointiin. Ohjelma innostaa kestävien elämäntapojen omaksumiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen yhdessä tekemisen, uusien taitojen ja oivallusten kautta. 

Maailman pelastaminen on lasten leikkiä!  

Vihreä lippu- projektin ensimmäisen vuoden 2015 teemaksi Raision Pioneerit valitsivat veden. Projekti kantoi nimeä Osana vettä, syystä että veden läsnäolo on myös yksi selitys sille että maapallolla on elämää. Ympäristökasvatus kantavana osana toimintaamme, teema piti sisällään vesistöjen ainutkertaisuutta, kiertoa maapalolla sekä omassa lähiympäristössä. Tavoitteena oli vähentää konkreettisesti yksikkömme ympäristökuormitusta. Ympäristökuormitusta vähennettiin Vihreä lippu sääntöjen, toimintaohjeiden ja kierrätysastioiden avulla. Vihreä lippu-ohjelma antaa lapsille ja nuorille valmiudet toimia ympäristövastuullisesti, pienillä teoilla on ratkaisevat vaikutukset.

Vietämme Vihreä lippu -juhlaa 27.1.2015 klo 18, Raision kaupungintalolla. Tervetuloa! 

Avainsanat: vihreä lippu, pinskut

Unohtuiko lapsen oikeudet?

Maanantai 16.11.2015 klo 10.44 - Sanni Karlström

Marraskuussa 20.11. vietetään jälleen kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Nämä suurelle osalle meistä itsestään selviltä tuntuvat oikeudet, ovatko nämä oikeudet hyvinvointivaltiossamme itsestään selviä asioita? 

Lapsilla on oikeuksia, mutta se on meidän aikuisten velvollisuus pitää huolta niiden toteutumisesta. Huoli onkin hallituksen esitys subjektiivisen päivähoito- oikeuden rajaamisesta. Esitys päivähoidon muuttumisesta tietyin sosiaalisin perustein puolipäiväiseksi. On itsestään selvää että tämä ei aseta lapsia tasa-arvoiseen asemaan ja on YK:n lapsen oikeuksien julistuksen sekä sopimuksen vastainen. Hallitus perustelee esityksiään ainoastaan säästöillä, kyseessä on säästöt lasten etujen kustannuksella.

unohtuiko_lasten_oikeudet.jpg

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus on lasten oikeus, muiden oikeuksien joukossa. Lapset tulevat jokainen erilaisista lähtökohdista. Ajatellaan työnhakija yksihuoltaja vanhempaa tai maahanmuuttaja perhettä, lapsen edun kannalta on ensiarvoisen tärkeää päästä osaksi yhteiskunnan järjestelmää.  Jokaisella lapsella on oikeus kehittää sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan, omaa kielitaitoaan, lapsella on oikeus virikkeelliseen ja tavoitteelliseen  kasvatukseen.

Päiväkodissa myös koulutettu henkilökunta pystyy puuttumaan hyvin aikaisessa vaiheessa perheiden hyvinvointiin ja mahdollisiin epäkohtiin. Esitys subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta lisää syrjintää ja epätasa-arvoa lasten keskuudessa, myös eritystukea tarvitsevat perheet ovat vaarassa jäädä näin ollen huomiotta. Usein puhutaankin koulukiusaamisesta, mutta kiusaamistako ei tapahdu pienten lasten tai lasten vanhempien keskuudessa? Subjektiivisella päivähoidon rajaamisella on pitkäkantoiset vaikutukset lasten hyvinvoinnin kannalta.

Raision Pioneerit ry on mukana mahdollistamassa koko perheen ‪‎RaisioLasten tapahtumaa lauantaina 21.11.2015 klo 10-12 Vaisaaren koululla! Raisiolaiset lapsi- ja nuorisojärjestöt tarjoavat maksuttoman puuhapäivän lapsen oikeuksien kunniaksi. Tervetuloa!

Avainsanat: lapsen oikeudet, pinskut

Yhdessä on mukavaa!

Keskiviikko 4.11.2015 klo 11.29 - Sanni Karlström

Pinskujen Naperokerho kokoontuu tiistai aamuisin Raision keskustan tuntumassa kerhotilalla. Kerhossa askarreltiin eilen isänpäiväkortteja porukalla. Kerhohuone täyttyi äitien naurusta ja lasten äänistä.

Kerhon vastuuohjaaja Taija Kainulainen kertoo kerhon teemasta. Naperokerhon teema; yhdessä on mukavaa, syksyn teema pitää sisällään tutustumista sekä ajatuksena antaa aikaa ryhmän muodostaa oma dynamiikkansa osallistujien kesken. Pienten lasten äidit jäävät helposti päivällä kotiin lasten kanssa, varsinkin kylmien kelien tullessa. Kerhossa on mukava vaihtaa kuulumisia ja päivän polttavia puheenaiheita yhdessä.

naperokerho.jpg

Kuitenkaan Naperokerho ei ole ”kahvittelukerho” kerhon vetäjät halusivat monipuolisen ja mukaansa tempaavan ohjelman jo syksylle vaikka kerho käynnistyi kesken kauden. Ensiviikolla kerho tekee tutustumisretken Raision kirjaston lastenosastoon. Kirjastovirkailija esittelee meille osastoa, omasta vierailusta kun tuppaa olemaan jo aikaa, lisää Taija.

Maksuttomaan kerhoon ovat tervetulleita äidit, isät ja 0-5 vuotiaat lapset. Kerhon kokoontumisajasta klo 10-12, ei kannata ottaa stressiä, lisää kerhon toinen ohjaaja Pia Vihermaa. Mukaan useimmiten ehtii myös kymmenen jälkeen.

Iina 2 vuotta, kertoo kerhossa olevan parasta vauvat. Vauvoista höpistäänkin useimmiten vielä kotonakin kerhon päätyttyä.

Ensiviikolla kerho kokoontuu klo 10 Lumparlankatu 18, 21200 Raisio, josta suunnataan yhdessä kirjastotalolle. Tervetuloa mukaan kerhoilemaan! Lue lisää ja katso kerhon ohjelma: http://www.raisionpinskut.net/kerhot

Myrskyleiri

Lauantai 17.10.2015 klo 19.06 - Osku Hannelin

15.10.2015

Hahdenniemen satamasta irtaannuttiin kello 11 aikoihin tortstai päivällä. Matkalla tutustuttiin uusiin leiriläisiin, ohjaajiin, ja leirin teemaan; valokuvaukseen. Karhuluotoon perille päästytämme aloitimme leirin lounastamalla ja tutustumalla saareen. Useimmille leiriläisille Karhuluoto onkin jo entuudestaan tuttu leiripaikka, mutta uusiakin leiriläisiä pääsi kierrokselle ensimmäistä kertaa.
Saareen tutustumisen jälkeen alkoivatkin jo ryhmätoiminnat. Valokuvausta, unelmointi aiheinen paja ja ympäristökasvatusta oli tarjolla kolmelle eri ryhmälle. Leiriläisille opetettiin valokuvausryhmässä valokuvauksen perusteita kuten digijärjestelmäkameran toimintoja. Leiriläiset saivat kuvata pareittain vapaasti luontoa, toisiaan ja maisemia.
Pajojen päätyttyä halukkaat kävivät vielä saunomassa ennen iltatoiminnan alkamista, joka sisälsi tikkupullien ja makkaran paistoa. Iltahämärässä lapset pääsivät koitaamaan valomaalausta kameroiden kanssa ennen iltatoimia. Osa leiriläisistä pääsi nukkumaan kodassa ja loput leiriläisistä nukkuivat Aina-laivassa. Kylmästä yöstä huolimatta Apuohjaajat pitivät kipinävahtia mallikkaasti koko yön.

16.10.2015
Perjantai aamu alkoi aamupalalla ja retkellä Maisaareen. Maisaaressa ohjaajat Suvi ja Joanna leikittivät lapsia leikeillä kuten hedelmäsalaatti, peikonpesä ja seuraa johtajaa. Miika ja Osku pelasivat frisbeegolfia maisaaren frisbeegolf-radalla lasten kanssa. Vaikka mennään lokakuun puoltaväliä, suosi sää Myskyleiriläisiä perjantai aamuna. Lämmintä ja aurinkoa riitti! Näissä toimissa vierähtikin lounaaseen asti ja eilispäivän pajatoiminta alkoi uudestaan kun vatsat oli täytetty Sannin tekemällä jauhelihakeitolla. Unelmoi- ryhmässä suunniteltiin rauha, ystävyys ja rakkaus aiheisia teemoja. Teemat toteutettiin valokuvausryhmässä ja rekvisiittana käytettiin Miikan rakentamaa, ja lasten maalaamaa taulunkehystä.
Päivällisen jälkeen oli saunomisvuoro koko leirillä. Vapaa-aikaa vietettiin kaverien seurassa ennen Halloween-aiheista iltapalaa viimeisen illan kunniaksi. Iltapalalla oli tarjolla, hämähäkinseitti juustokakkua, hotdogeja ja dippivihanneksia. Illalla kuunneltiin vielä hetki musiikkia ja kuunneltiin Olivian lauluesitys.
Kun illanviettojen aika oli ohi, pakkasivat kodassa nukkujat makuupussinsa ja taskulamppunsa mukaan ja Aina-laiva rauhoittui viimeisen illan päätteeksi.


17.10.2015
Lauantai aamu alkoi aamupalan jälkeen kalastuksella ja vapaa-ajalla. Kotiinpäin lähdettiin noin 12.30 ja viimeiset hyvästit jätettiin leiriläisten kesken. Kiitos leiristä leiriläisille, appareille sekä ohjaajille! Nähdään ensi leirillä uudestaan! 

Avainsanat: pinskut, valokuvaus, myrskyleiri

Lasten kerhotoiminta

Torstai 8.10.2015 klo 13.37 - Sanni Karlström

Tule mukaan Meri & luontokerhoon!

Raision Pinskujen viikottaisessa Meri & luontokerhossa kokoontuu niin vanhoja konkareita kuin vasta kerhon aloittaneita. Myös jokainen ohjaaja on käynyt lapsena Pinskujen merenkulunkerhoa.

Kerhon nimi on muuttunut matkan varrella, vaikka sisältö on pysynyt aikalailla samanlaisena. Raision Pinskut ovatkin järjestäneet merenkulunkerhotoimintaa jo yli  20 vuotta.

Julia 13 v. listaa kerhon parhaisiin puoliin Aina-ajojen lisäski, navigointiharjoitukset ja reittisuunnitelmien tekemisen. Kerhossa on kivaa, kun aina oppii jotain uutta, ohjaajat on kivoja ja kerhoon on helppo tulla, jopa viidessä minuutissa!

Juho, apuohjaaja 14 v. kertoo ettei Aina-laivaa ole vaikea ohjata kun sen oppii, ja ohjaaja on siinä vieressä.  Onhan se vähän raskas alus ohjata, hän lisää.

Meri & luontokerhossa on vielä tilaa! Meillä on myös retkitoimintaa ja tulossa Halloween Disko 27.10. klo 18- 20, diskoon saa tulla tutustumaan kerhotilaan sekä ohjaajiin.

Lisätietoja kerhotoiminnasta:http://www.raisionpinskut.net/kerhot

 

Kesäleiri Yhteinen maapallomme osa 3

Perjantai 3.7.2015 klo 18.26 - Suvi Kulmala, Sanni Karlström

Cabueraa, Maculelea ja Sambaa, näistä on leirin Etelä Amerikka päivä tehty! 

Väsyneiden tutkimusmatkailijoiden herättyä Ainan uumenista ja pienemmät heräsi puolestaan teltoista tästä suuntasimme aamupalalle. 
Aamu alkoi ryhmätoiminnalla. Leirille saapui vierailevia ohjaajia, yksi jopa Brasiliasta asti! Vierailevat ohjaajat ohjasivat sambaryhmää, cabuieraryhmää, sekä maculeleryhmää. Brasilialaisia tansseja oppituamme pääsemmekin suoraan lounaspöytään. 
Ruoan jälkeen uitiin ja melottiin, sekä suoritettiin viime talvileirillä koulutettujen apuohjaajien kaste. Luvassa oli leiriläisten tunnistamista nimiltä, pelastuspuomilla veteen kastamista, sekä apparijuoman juominen. Muutamat hypyt vielä leiriläisiltä ja syömään! Pojat suuntasivat saunaan ja tytöt viettivät aikaa pelaillen ja leikkien. Tytöt saunaan ja karnevaalikuntoon, joten sambakarnevaalit alkakoon! Tortilloja, hedelmäsalaattia, musiikkia, pinata karkkipeli, herkkuja Etelä-Amerkasta, sambakulkue ja kasvomaalauksia.
Perjantaina aamu-uinnin jälkeen suunnattiin kotiinpäin. Nautimme ihanasta ilmasta ja keittiön valmistamista tuhdeista eväistä matkalla Aina-laivalla kotisatamaan.
Kiitos kivasta leiriviikosta ja hyvää kesän jatkoa kaikille leiriläisille, apuohjaajille, ohjaajille, huoltoväelle ja keittiölle, nähdään taas! 

Kesäleiri Yhteinen maapallomme osa 2

Torstai 2.7.2015 klo 3.16 - Suvi Kulmala, Sanni Karlström

Aasia kutsuu! Keskiviikko sarasti aurinkoisena kun pienet kömpivät Ainasta ja isommat teltoista, herättyämme suuntasimme aamupalalle ja sieltä lipunnostoon. Lipunnoston jälkeen alkoi ryhmätoiminta, ryhminä liikuntaryhmä, taideryhmä ja vesitutkimusryhmä, jossa tehtiin erilaisia kokeita jekkulimasta vedenpintajännitykseen sekä öljyvahinko pesuvadissa. 

Ryhmätoiminnan jälkeen mentiin syömään, josta pienet lähtivätkin meriretkelle ja isommat uimaan ja melomaan. Vesi pärskyi kun lapset juoksivat riemuissaan veteen, sillä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta!
Kun aktiviteetit oli suoritettu, päästiin syömään ja valmistautumaan pellehyppykisaan. Pellehyppykisa suoritettiin Ainan kannelta, ja voittajatkin löytyivät ylivoimaisin pistein. Iltapalan syötyämme vietimme iltaa leikkien sekä jättisaippuakuplia tehden. 
Pienten suunnatessa iltapesulle ja nukkumaan, lähtivät isommat hyytävälle meriretkelle kauhusaari Ominaisiin! 
Ainamatkalla Ominaisiin, luettiin legendaarisen saaren hurjaakin hurjempaa historiaa, tarina kertoo saaressa edelleen öisin kummittelevan. Kerrottaan että saaren kummitukset viheltelevät, paiskovat kiviä ja katkovat veneilijöiden köydet. Aina ajettiin aution saaren rantahiekkaan.  Kun tästä vihdoin kaikki pääsivät soutuveneellä saareen, lähdimme tallustamaan kohti rautaristiä, joka sijaitsee toisella puolella saarta. Istuimme alas ja kuuntelimme kärsivällisesti mahdollisia ääniä. Kärsivällinen odotus palkittiin, todistetusti pääsimme kuulemaan saaren haamujen vihellystä ja oksien rasahtelua. Saavuttuamme takaisin Ainalle, oli soutuveneen airot heitetty metsään ja Ainan köysi katkaistu, joka oli sidottuna puuhun. 
Onneksi Aina oli kuitenkin tallella ja airotkin löytyivät. Nyt matkataan takaisin Karhuluotoon ja rohkeat tutkimusmatkaajat nukkuvat turvallisen Ainan uumenissa.

Kesäleiri Yhteinen Maapallomme!

Keskiviikko 1.7.2015 klo 0.30 - Suvi Kulmala, Sanni Karlström

Maanantaina m/s Ainan keula suuntasi kohti Karhuluotoa, kyydissä iloisia leiriläisiä matkalla viettämään Yhteinen Maapallomme- kesäleiriä. Kun Karhuluodon saareen saavuttiin, oli teltat jo pystyssä josta pääsimme suoraan majoittumaan. Pienet omaan kyläänsä, niin kuin keski- ja isojenkyläkin. Tutkimusmatkamme maapallon ympäri alkoi luonnollisesti Euroopasta, jokainen kylä valmisti omalle kylälleen nimillä varustetut  kyläliput. Kylälippujen nimet ja teemat ammentuivat Euroopasta. Ensimmäiseen päivään kuului tutustumusta leirialueeseen, uintia, melontaa, kalastusta ja iltanuotio tutustumisleikkien siivittämänä. 

Tiistaina herättyämme matkamme suuntasi kohti Afrikkaa, ryhmätoiminnan merkeissä. Ryhminä oli afrikkalaisen korun teko, musapaja sekä ympäristöryhmä, jossa pohdittiin puhtaan veden käyttöä toiminnallisin tehtävin. Ryhmätoiminnan jälkeen syötiin Afrikkalaista kanakeittoa, uitiin, melottiin ja kalastettiin. Pian jo tytöt suuntasivatkin saunomaan ja uimaan, ja kun poikien vuoro tuli, lähtivät tytöt veistelemään tikkupullatikkuja.
Iltaleikien sekä herkulliset tikkupullat syötyämme pienet suuntasivat Ainaan yökyläretkelle ja keski- ja isokyläläiset lähtivät retkelle Kielletyille kallioille, ihastelemaan saaren korkeimman paikan näköalaa.  
Huomenna leiriä kutsuu Aasia! Keskiviikon päivän ohjelmassa myös pienten meriretki Ainalla, pellehyppykisa ja hyytävän jännittävä keski- ja isojen kylän "yöretki" Saaristomeren kuuluisaan kummitus-saareen Ominaisiin.

Saaristoleiri H2O osa 3

Lauantai 6.6.2015 klo 13.03 - Suvi Kulmala

Perjantai 5.6.2015

Houtskarin kauniissa satamassa herättyämme söimme aamiaisen ja lähdimme läheiselle kentälle aamujumppaan. Jumpan jälkeen jakauduttiin ryhmiin ja ryhmätoiminta voi taas alkaa. Pisteinä oli taasen valokuvaus, levä- ja eliötutkimukset, sekä pohdintaa muovista ja sen merkityksestä vesistöön, lopuksi teimme yhteenvedon vastuumme Itämerestä. Ryhmätoiminta sujui hyvin ja nälkäiset vatsatkin saatiin täyteen maittavaa ruokaa. Kun m/s Aina irtautui laiturista, lapset pelailivat alhaalla. Kesken matkan pysähdyttiin uimaan ja hyppimään Ainan kannelta. Laivan keula oli tässä kohtaa siis kohti Karhuluotoa, jonne saavuttiinkin juuri hyvin ennen ruokaa. Vieraileva ohjaajamme Jonna joutuikin tässä kohtaa jäämään pois ohjaajakaartistamme, joten kiitokset Jonnalle että olit leirillämme! Pojat pakkailivatkin jo saunakamppeitaan ja lähtivät kävelemään saunalle. Tytöt sillä välin vielä uivat ja hyppivät Ainasta, ja kun pojat saapuivat takaisin, lähtivät tytöt saunaan. Saunan jälkeen suoraan grillipaikalle viettämään iltaa syöden maittavaa tikkupullaa ja makkaraa, sekä musiikkia kuunnellen. Vaahtokarkkejakin syötiin. Kun grillattavat oli grillattu, suuntasi leirimme jo iltapesujen kautta pehkuihin vällyjen väliin kuuntelemaan iltasatua ja nukkumaan. Viimeinen yö sai alkaa!

Lauantai 6.6.2015

Kun Ainassa heräiltiin, oli tunnelma joidenkin kohdalla hyvin väsynyt, mutta suurin osa oli jo pirteästi hereillä. Aamupala syötiin ja pakkaaminen alkoi. Se armoton pakkaaminen, kun etsitään tavaroita ja löydetään niitä. Kun kaikki oli saatu pakattua, oli vielä uimisen aika. Vähän raitista ilmaa ennen suhtkoht pitkää merimatkaa. Rohkeimmat hyppisivät kannelta ja pulikoisivat vedessä. Käytiin vielä saaressa käymässä, ja matka kohti kotia voi alkaa! Alkumatkasta syötiin, ja nyt matka sujuu hyvin pelaillen, löytötavaroita esitellen ja välipalaa syöden. Kiitos kaikille mahtavasta ja tapahtumarikkaasta leiristä!! Oli kivaa!!

- Suvi Kulmala

Avainsanat: Saaristoleiri H2O, Itämeri, Vihreä lippu, Pinskut

Saaristoleiri H2O osa 2

Perjantai 5.6.2015 klo 0.43 - Suvi Kulmala

Keskiviikko 4.6.2015

Keskiviikkona herättin Nauvon satamassa sateisissa tunnelmissa. Aamupalan syötyämme vietettiin vapaa-aikaa ja käytiin vielä saaressa kiertelemässä. Saimme lisäksi ohjaajavahvistuksen, jonka jälkeen lähdimmekin seilaamaan kohti Korpoströmiä. Matkalla vain oleiltiin ja kuunneltiin musiikkia. Korpoströmiin saavuttuamme lähdimme kiertelemään saareen kameroiden kanssa ja katseltiin hieman paikkoja. Lounaan jälkeen alkoi ryhmätoiminta, jossa pisteinä oli valokuvaus, vesistön tutkinta ja tutkittiin läheistä rantaa, millainen se on. Vapaa-aikaa löytyi sen jälkeen ja taas syötiin. Ruoan jälkeen lähdimmekin jo kiireen vilkkaa saunan lämpöihin istuskelemaan ja pesemään päivän pölyt pois. Saunojen jälkeen ei tehty oikeastaan mitään muuta kuin nautittiin leirielämästä ja söimme iltapalan. Pitkän päivän jälkeen painuimme pehkuihin lämpimien peittojen alle ja osa vielä kuiskutteli vieruskaverinsa kanssa. 

Torstai 5.6.2015

Korpoströmin vierasvenesatamassa herättiin iloisissa mutta hieman väsyneissäkin tunnelmissa. Kun masut oli saatu täyteen aamiaisesta, saapuikin jo kaksi vierailevaa ohjaajaa, valokuvaaja Oili Niittynen sekä osalle jo tuttu ympäristökasvattaja Jonna. Lähdimme tutkailemaan hieman lähisaaristoa Ainalla, ja päädyimme Rumarstrandiin. Siellä aloitimme ryhmätoiminnan, aiheina valokuvaus Oili Niittysen johdolla, "Itämeren tutkiminen rannasta käsin" sekä "elinympäristön tilkkutäkki" Jonnan kanssa. Kun ryhmätoiminta oli saatu kunnialla päätökseen, söimme vatsat täyteen ja osa menikin uimaan ja uiskentelivatkin melkein tunnin meressä kuin pienet kalat. Kun kaikki oli taas kyydissä, lähdimme viemään vierailevaa ohjaajaamme Oilia takaisin Korpoströmiin. Suuri kiitos Oili Niittyselle kun kävit leirillämme! Sieltä itse suuntasimme kohti Houtskaria. Matkalla syötiin, siivoiltiin ja pelailtiin kavereiden kanssa. Muutamatuntinen matka olikin nopeasti ohi ja saavuimmekin saareen jo hyvissä ajoin ennen iltapalaa. Pieni tutkiminen lähiympäristöön ja syömään! Iltapalan jälkeen iltapesuille ja nukkumaan. Hyvää yötä :)

Avainsanat: Saaristoleiri H2O, Itämeri, Vihreä lippu, Pinskut

Saaristoleiri H2O

Tiistai 2.6.2015 klo 23.55 - Suvi Kulmala, Joanna Laine

Saaristoleiri H2O

Maanantai 1.6.2015

Leirimme starttasi Hahdenniemestä maanantaina yhdeksän aikoihin, suunniteltuna matka Nötöseen. Valitettavasti reitti meni uusiksi kovan merenkäynnin takia, mutta suuntasimmekin melkein kaikille tuttuun ja turvalliseen Karhuluotoon. Matkalla majoituimme, tutustuimme ja söimme maittavan ruoan. Karhuluotoon päästyämme sää oli niin kurja, että suurin osa leiristä pysyi visusti Ainassa pelaten ja ihan vaan oleillen. Kun sää sitten vähän ajan päästä parani, pojat suuntasivat saunaan ja tytöt siivosivat. Sitten vaihto. Tytöt kävivät myös pulahtamassa saunan lomassa. Ilta vietettiin grillipaikalla grillaten ja kivoista kavereista nauttien. Ainan alakerrassa tunnelma lämpeni kun leiriläiset painuivat iltapesujen kautta pehkuihin kuuntelemaan iltasatua ja nukkumaan. Viisi leiriläistä pääsi Ainan kannelle telttaan nukkumaan.

Tiistai 2.6.2015

Heräsimme suoraan valmiiksi katettuun aamupalapöytään. Sen jälkeen suuntasimme ulos ihanaan, aurinkoiseen säähän. Aamulla vielä uitiin ja rohkeimmat hyppivätkin Ainan kannelta suoraan hyiseen mereen. Kun kaikki oltiin saatu takaisin kannelle, matka voi taas jatkua kohti Nauvoa. Merimatkalla ryhmätoiminnassa kiikaroitiin lintuja ja bongattiin vaikka jos jonkin moisia vesilintuja, lisäksi leiriläiset pääsivät kokeilemaan öljyntorjuntaa havainnollisenkokeen "öljuvahinko pesuvadissa" muodossa. Nauvoon saavuttuamme söimme ja lähdimme kiertämään saarta. Kaunis Nauvo saikin kehuja monilta leiriläisiltä, sekä varsinkin saaren kaksi kauppaa saivat suuren suosion. Kun herkkuostokset oli tehty, kalamiehet jatkoivat kalastustaan ja loput pelasivat pelejä. Sitten syötiin ja suunnattiin saunaan. Saunat kuluivatkin nopeasti saunalauluja laulellen ja uimassa pulahdellen. Iltapalan syötyämme suuntasimmekin hammaspesujen kautta nukkumaan.

Huomenna Korpoströmiin, nyt hyvää yötä! 

- Nuoret ohjaajat Suvi ja Joanna

Avainsanat: pinskut, vihreä lippu, saaristomeri, kesäleiri

Ensi-illassa, unelmista tulee totta!

Torstai 14.5.2015 klo 21.51 - Sanni Karlström

Ensi-illassa tiistaina 19.5. tulee unelmista totta!

Raision Pioneerien viikoittaisessa näytelmäkerhossa harjoitetaan ilmaisutaitoja, tanssikoreografioita, hiotaan vuoden tuotosta sekä valmistetaan yhdessä lavasteet ja puvusteet. Kerho aloitti produktion valmistelut syksyllä 2014.

Tuotos kantaa nimeä, Unelmista tulee totta. Se on tarina sisarusten suurista haaveista ja niiden toteutumisesta, kuitenkin haaveiden kääntöpuolella on hintansa. Näytelmän käsikirjoitus koostuu kahdestatoista kohtauksesta, kymmenestä roolista, tanssikoreografioista, musiikista, suomalaisesta runoudesta sekä Vihreä lippu- projektiteemalla varustetuista lavasteista.

Innostus Vihreä lippu- projektiin sitoutumisesta lähti lavaste- ja pukuhankintojen kautta. Mitä kaikkea voisi kierrättää ja uusiokäyttää? Tehden isoja kokonaisuuksia kierrätysmateriaaleja hyödyntäen yhtään kaunistelematta niitä, niin että katsoja voi huomata nykyisessä käytössä olevan tuotteen alkuperän.

Ajatus lähti maitotölkeistä rakennettavasta lavasteseinästä! Lavaste-lauantain haastavin ja ison kokonaisuus on "tiiliseinä" maitotölkeistä. Maitotölkkejä kerättiinkin jo syksystä asti seinän toteutusta varten.

img_0985.jpg

Rannekoruissa puolestaan on hyödynnetty juomatölkkien nippusuja!

img_0946.jpg

img_0975_a_kopio_a_kopio.jpg

Mekko sai uuden tuunatun ilmeen vanhasta filminauhasta tehdystä kukkakoristeista! 

img_0934_a_kopio_a_kopio.jpg 

Balettimekot ovat kierrätys tyllistä, ruusukoristeet on askarreltu paperinauhasta.

img_0990.jpg

Sängynlaita-lavaste on myös rakennettu maitotölkeistä.

TERVETULOA ENSI-ILTAAN 19.5. klo 18.00 Raision kirjastotalolle (Martinsali)Raision

Pinskujen kevätjuhlan ohjelmassa; Unelmista tulee totta- näytös, meri & luontokerholaisille jaetaan nuori- kansimies todistukset ja toimintakerhon herkkubuffet. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille! 

Avainsanat: näytelmäkerho, teatteri, pinskut, vihreä lippu

Kasvatuksellinen merkitys

Keskiviikko 29.4.2015 klo 9.38 - Sanni Karlström

Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu kestävämpää tulevaisuutta rakennettaessa, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnassa. Lasten ja nuorten yleinen ympäristötietoisuus ja arvoajattelu koostuu opitusta tiedosta, tämä tieto on opittu koulussa, kotona tai harrastustoiminnassa.

Lapsille ja nuorille ympäristökasvatuksessa on hyvä korostaa omien vaikutusmahdollisuuksien tärkeyttä, alkaen omasta lähiympäristöstä, luoden yhteyden; toiminnan, elämäntavan, arvoajattelun ja maailmanlaajuisten ympäristökysymysten välille.
Siivotaan Biitsin puolesta tapahtumalla on konkreettinen merkitys ympäristökasvatuksen näkökulmasta, lisäksi se on ympäristökasvatusta kaiken ikäisille. Tapahtuma on oiva tapa kutsua lasten ja nuorten perheet mukaan, tärkeän asian puolesta. Mikä sen parempaa kuin ulkoilua, yhdessä tekemistä ja vielä loistavan asian puolesta!Voit järjestää oman Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtuman missä päin Suomea tahansa, minkä vain vesistön rannalla, se on vaivatonta toteuttaa leirillä, kerhon ohjelmassa tai erillisen talkooviikonlopun muodossa. 

Nuorille Suomenlahti tutuksi- projektin tuloksia hyödyntäen, lasten ja nuorten on helppo ymmärtää konkreettisten valintojensa vaikutukset, ohjaajien tehtävä onkin antaa valmiuksia elämänarvojen pohdintaan pienistä arkisista teosta lähtöisin. Tietysti lasten oma kiinnostus ja sosiaalinen ympäristö vaikuttaa arvoajatteluun ja omiin valintoihin. Jos koko yhteisön (Pinskujen) ajatus on ympäristömyönteinen se varmasti tarttuu myös lapsiin ja nuoriin.

Lasten ja nuorten arvoajatteluun sekä tietoon voimme vaikuttaa me, Suomen Demokratian Pioneerien Liitto- SDPL ry. Siivotaan Biitsin puolesta- tapahtumahaasteen tarkoitus onkin herättää kiinnostusta ympäristökasvatuksen erilaisista mahdollisuuksista, unohtamatta kasvatuksellista tavoitetta ohjata lapsia ja nuoria kestävään elämäntapaan; valintojensa ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurillisia vaikutuksia paikallisesti sekä maailmanlaajuisesti.

"On siistiä välittää luonnosta, ja tietää siitä, oikaista mahdollisesti väärin ymmärryksiä kaveriporukassa ja olla kavereista se, joka pitää huolen ettei roskia heitetä maahan" - Raision Pinskujen Vihreä lippu ympäristöraati 

Avainsanat: Siivotaan Biitsin Puolesta, Vihreä lippu

Vain mielikuvitus rajana

Maanantai 20.4.2015 klo 12.08 - Taija Kainulainen

Ohjaajat ja toimijat, voit hastaa mukaan vaikka koko työyhteisösi! 

Haasta sinäkin oma työyhteisösi mukaan! Olen itse haastamassa projektin puitteissa mukaan omaa työpaikkaani. Ajattelin tehdä sen vielä pienimuotoisesti, koska tämä on työntekijöille uusi asia. Lähden liikkeelle siitä, että otan selvää kuinka paljon työpaikallamme juodaan kahvia vuoden aikana ja paljonko siihen kuluu vettä keskimäärin. Työntekijöitä on paljon ja he juovat kahvia useita kuppeja päivässä. Minun ei ole tarkoitus paasata kenellekään asiasta, mutta ajattelin, että avaamalla asiaa heille he ymmärtäisivät miten pienillä muutoksilla voi vaikuttaa veden kulutukseen. Olen myös huomannut, että meillä käytetään paljon kertakäyttömukeja joiden valmistukseen sitä paljon puhuttua piilovettä kuluu, moni ei sitä arjessa tule ajatelleeksi ilman, että joku mainitsee asiasta. Ehdotankin työtovereilleni, että jättäisimme kertakäyttömukit kokonaan pois ja jokainen toisi oman mukin kotoaan, näin pienellä vaivalla säästetään paljon vettä.

Nyt on myös sinulla mahdollisuus pienellä vaivalla tehdä työpaikallesi pieniä muutoksia, jotka ovat pidemmällä tähtäimellä todella tärkeitä ja isoja asioita.

Lähde mukaan Siivotaan #Biitsinpuolesta tapahtumahaasteeseen!

- Taija Kainulainen, Raision Pioneerien Vihreä lippu henkilöstötiimin jäsen

Avainsanat: Siivotaan Biitsin puolesta

Siivotaan #Biitsinpuolesta!

Torstai 9.4.2015 klo 10.25

Ole #Biitsinpuolesta!

Raision Pioneerit lähtivät syksyllä 2014 mukaan Suomen ympäristöseuran koordinoimaan kestävän kehityksen Vihreä lippu- ohjelmaan, joka on monipuolinen lasten ja nuorten kestävän kehityksen kasvatus ohjelma. Ajatuksena Vihreä lippu-ohjelman tukevan tulevaa ympäristökasvatuksen mukaista toimintavuottamme. Toimintamme lapset ja nuoret muodostavat ympäristöraadin, joka toimii projektin ytimenä. Raati koostuu kahdeksasta lapsesta ja nuoresta, jäsenet ovat 10-16 vuotiaita. Ympäristöraatimme valitsi pohdinnan jälkeen vuoden 2015 teemaksi veden.

Siivotaan Biitsin puolesta- haaste on osa Raision Pinskujen Vihreä lippu- projektia, Osana vettä.Raision Pinskujen lasten ja nuorten muodostama Vihreä lippu ympäristöraati haluaakin haastaa kaikki pinskut ympäri Suomen mukaan siivoamaan #Biitsinpuolesta!

Me halutaan haastaa kaikki Pinskut mukaan!

Me mietittiin ympäristöraadin kokouksessa mitä me oikeesti voitaisiin tehdä vesistöjen hyväksi. Sen lisäksi että me säästetään vettä meidän toiminnassa meidän tekemien sääntöjen pohjalta ja itse toimitaan ympäristöystävällisesti - kaikki ei kuitenkaan toimi, monet heittää roskia luontoon, vaikka roskis olisi ihan vierässä. Me päätetiin siivota oma kotiranta, mutta miten voitaisiin laittaa paremmaksi? Suomessa on niin paljon vesistöjä ja rantoja siivottavana, mutta onneksi ympäri Suomen on myös Pinskuja, siksi me haastetaan kaikki teidät mukaan! Me haluttiin että kaikki talkoisiin osallistujat myös punnitsee kerätyt roskat, näin nähdään kuinka paljon roskaa meidän kotimaan rannoilta löytyy sekä saadaan pientä leikkimielistä kisaa, kuka kerää eniten roskia. Tää meidän Siivotaan Biitsin puolesta on hyvä juttu lähteä mukaan, yhteistä tekemistä, ulkoilua sekä muistutuksena siitä että pienetkin roskat on haitaksi luonnolle.

Sandra Lasarov 15v. ja Jenna Heinonen 16 v. 

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »